Βιβλίο
955 views 0 comments

Οι ιστορίες του σοφού παραμυθά Καλλίστρατου ευφραίνουν το νου και την ψυχή

by on Μάρτιος 23, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν πριν ένα χρόνο ρώτησα  τη συγγραφέα των  τριών μέχρι τότε ιστοριών του Καλλιστράτου, Βασιλική  Νευροκοπλή,  αν ο σοφός αυτός γέροντας έχει να μας διηγηθεί κι άλλες ιστορίες μου απάντησε : «Δεν κάνω σχέδια μακροπρόθεσμα. Λέω, γεροί να είμαστε και να μας φωτίζει ο Θεός. Έχει πολλές παραβολές ακόμα, δεν έχω όμως κάτι στο μυαλό μου, θα έρθει μόνο του… Θα είναι πάλι μια παραβολή συμβολική και όχι πολύ ρεαλιστική, ώστε να σηκώνει το πλάσιμο ενός παραμυθιού, όπως οι προηγούμενες».

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε κι εδώ και λίγο καιρό ο καλός παραμυθάς  βρίσκεται στο Νησί του θησαυρού.

Αλλά ποιος είναι ο Καλλίστρατος , που με τις ιστορίες του παίρνει θάρρος η καρδιά και γεμίζει ελπίδα;

Τον Καλλίστρατο μας τον  συστήνει η συγγραφέας  στο πρώτο βιβλίο της σειράς των ιστοριών του.

καλι

Από μικρός αγαπούσε τα παραμύθια και τα λόγια του Θεού. Όταν η γιαγιά του, μια μέρα, του είπε πως στη ζωή υπάρχουν μόνο δυο δρόμοι, του Καλού και του Κακού, και πρέπει να διαλέξει ποιον θ’ ακολουθήσει, εκείνος διάλεξε αμέσως το δρόμο του Καλού. Έτσι, η γιαγιά του τον ονόμασε Καλλίστρατο (καλή στράτα) και τον ανάθρεψε με τα λόγια του Θεού.

Ο Καλλίστρατος ήταν κάποτε ψαράς που αναζητώντας το Θεό τα παράτησε κάποια στιγμή όλα και μετά από πολλές περιπέτειες έφτασε να γίνει βασιλιάς, που και το στέμμα του άφησε όταν γέρασε, για να γίνει παραμυθάς.

Ένας παραμυθάς που εμπνέεται από τις παραβολές και δημιουργεί ιστορίες  που ευφραίνουν το νου και την ψυχή.

Ο Καλλίστρατος , λοιπόν, αρχικά εμπνεύστηκε από την παραβολή του καλού σπορέα και  μας διηγήθηκε μια ιστορία για Το χωράφι της καρδιάς. Στη συνέχεια μας μίλησε για δώρα και μας εξιστόρησε τις  Περιπέτειες των χαρισμάτων.  Έπειτα βρέθηκε στην Πολιτεία των αηδονιών, μια πολιτεία ιδιαίτερη, με κρυμμένα μυστικά και εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σ΄ ένα νησί για να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν τον Κρυμμένο Θησαυρό του ,έναν θησαυρό που κανένας «πειρατής»  δεν μπορεί ποτέ να κλέψει.

Οι ιστορίες του Καλλίστρατου δεν κατατάσσονται εύκολα γιατί δεν έχουν προηγούμενο εκδοτικό εγχείρημα πουθενά στον κόσμο. Συνδιάζουν την παραβολή -που ειπώνεται με απλό και παραμυθένιο τρόπο μέσα στο βιβλίο- με το παραμύθι. Το καθεαυτό παραμύθι έχει τη δομή και τη γλώσσα των παλιών κλασικών παραμυθιών.

«Πολλοί νομίζουν ότι τα αντιγράφω από κάποια λαϊκή παράδοση, αλλά δεν είναι έτσι. Εμπνέονται από την παράδοση που όλοι μας κουβαλούμε, αλλά είναι πρωτότυπα κείμενα. Σκεφτείτε ένα “βιβλίο μπάμπουσκα”. Μέσα στο παραμύθι μπαίνει η παραβολή κι όλο μαζί στην προσωπική ιστορία του πρωταγωνιστή Καλλίστρατου, στον τόπο και τον χρόνο της ζωής του. Τρία σε ένα…» επισημαίνει η συγγραφέας.

Οι ιστορίες του σοφού γέροντα είναι ιδανικές  για τα παιδιά που εισάγονται στο μάθημα των θρησκευτικών, δηλαδή της τρίτης τάξης του δημοτικού και πάνω. Κυρίως διότι είναι μια άλλη προσέγγιση των κειμένων της πίστης μας. Είναι ένα σύγχρονο βλέμμα πάνω τους μέσα από τη λογοτεχνία του παραμυθιού με πολύ ελκυστική εικονογράφηση.

Για κάθε παραβολή γράφεται ένα παραμύθι που την ερμηνεύει χωρίς να την εξηγεί. Την ερμηνεύει βιωματικά, παραδειγματικά, μέσα από μία φανταστική ιστορία που την αφηγείται πάντα ο Καλλίστρατος, κι έτσι τα παιδιά την κατανοούν σύμφωνα με τα δικά τους εφόδια και τις δικές τους εμπειρίες.

Είναι ένας σύγχρονος τρόπος ανάγνωσης, ένα παραμυθένιο ψηλάφισμα, αυτών των “μικρών θησαυρών” του Ευαγγελίου-του ποιητικότερου κειμένου όλων των εποχών-  που άντεξαν και θα αντέξουν αιώνες επειδή ταυτίζονται με την αλήθεια.

 

Οι ιστορίες του σοφού παραμυθά

 

BASILIKH

Συγγραφέας: Βασιλική Νευροκοπλή

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θεωρία Ανατολικής και Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής “Εν Χορδαίς” και τραγούδι στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

 

ρομπιε

 

 

Εικονογράφηση: Αθηνά Ρομπιέ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.

Σπουδές: Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών, Tομέας Zωγραφικής με καθηγητές τους Δημήτρη Σακελλίων και Γιώργο Καζάζη (2002-2009). Γραφιστική στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα ( 1997-1999). Το 2003 έλαβε υποτροφία από το ΙΚΥ. Έχει εκθέσει έργα  εντός και εκτός Ελλάδας.

 

 

 

 

Εκδότης: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία κατέκτησε το βραβείο στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας για τη σειρά «Οι ιστορίες του Καλλίστρατου» στο παγκόσμιο συνέδριο των εκδοτών των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών το 2015 στη Σεούλ.

 

 

 


1
Ο Καλλίστρατος και το χωράφι της καρδιάς

Η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή, βραβευμένη με βραβείο Διαβάζω 2008 και βραβείο Κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου, προσφέρει στους μικρούς, αλλά και στους ενήλικους αναγνώστες, ένα παραμυθένιο ψηλάφισμα στις παραβολές του Ευαγγελίου. Ο Καλλίστρατος είναι ο παραμυθάς που αφού αφηγείται στα παιδιά μια ιστορία του Θεού με τον δικό του τρόπο, ύστερα πλάθει γι’ αυτήν ένα παραμύθι. Στην προκειμένη περίπτωση, “Το χωράφι της καρδιάς” είναι το παραμύθι του για την παραβολή του Καλού Σπορέα. Ποια καρδιά γίνεται δρόμος, ποια γεμίζει αγκάθια και ποια πέτρες; Ποια είναι η καλή και εύφορη γη; Τα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις μέσα από την ευφάνταστη περιπέτεια ενός ψαρά που παρατά τη βάρκα και τα δίχτυα του για να βρει τον Θεό. “Ο Καλλίστρατος και το χωράφι της καρδιάς” είναι ένα βιβλίο – μπάμπουσκα, μιας και στο σώμα του χωνεύονται τρία διαφορετικά παραμύθια, ένα μικρό, ένα μεγαλύτερο κι ένα μεγάλο.

 

 

 


2

Ο Καλλίστρατος και οι περιπέτειες των χαρισμάτων

Το 2ο βιβλίο της σειράς παιδικών βιβλίων που βασίζεται σε παραβολές του Ευαγγελίου, με πρωταγωνιστή τον παραμυθά Καλλίστρατο. Είναι γεμάτο από ανατροπές στη ζωή ενός βασιλιά και των τριών υπηρετών του. Καθένας τους έχει και τα ταλέντα του, τα χαρίσματά του. Ο βασιλιάς φεύγει ταξίδι, μπαίνουν στη χώρα του Σαρακηνοί κουρσάροι, και η ζωή όλων αναστατώνεται τρομερά. Ποιος, μέσα σ’ αυτές τις περιπέτειες, καταφέρνει να πολλαπλασιάσει τα χαρίσματά του και ποιος τα εγκαταλείπει, κι έτσι όχι μόνο τα χάνει, αλλά χάνεται κι ο ίδιος;

 

 

 

 

 

3

 

 

Ο Καλλίστρατος και η Πολιτεία των Αηδονιών

Όλα ξεκίνησαν από μια πέτρα που έσπασε τη σιωπή της για να εκμυστηρευθεί στον Καλλίστρατο την ξεχασμένη ιστορία της Πολιτείας των Αηδονιών. Αυτή την ιστορία θα διηγηθεί λίγο αργότερα ο παραμυθάς στον θλιμμένο βασιλιά που κυρίεψε την Πολιτεία μόνο για να ακούσει τα αηδόνια της, μήπως καταλάβει γιατί ποτέ του δεν τα άκουσε. Το τρίτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον παραμυθά Καλλίστρατο, βασίζεται στην παραβολή για τα δύο σπίτια

 

 

 

 

OKallistratosKaiOKrimenosThisaurosEx

 

 

Ο Καλλίστρατος και ο Κρυμμένος θησαυρός

Πειρατές, ερημίτες, βασιλιάδες, λιοντάρια και δύο αδέλφια που αγαπούν ο ένας τον άλλον, όσο η Πούλια με τον Αυγερινό. Το ένα όμως θα αρρωστήσει και το άλλο θα το φυλακίσουν. Μόνο ένα θαύμα μπορεί να τα σώσει. Ένα θαύμα απ’ αυτά που μόνο η αγάπη μπορεί να κάνει … Το τέταρτο βιβλίο της βραβευμένης σειράς «Οι ιστορίες του Καλλίστρατου» της είναι ένα παραμύθι για τους θησαυρούς εκείνους που κανένας «πειρατής» δεν μπορεί ποτέ να κλέψει και βασίζεται στην ομώνυμη παραβολή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »