Βιβλίο
787 views 0 comments

Οι πόλεις αφηγούνται το παρελθόν τους στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

by on Μάιος 2, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Πώς θυμούνται οι άνθρωποι τις πόλεις; Πώς αφηγούνται το παρελθόν τους μέσα σ’ αυτές και το παρελθόν των ίδιων των πόλεων; Πώς η μνήμη τους παράγει καινούργια νοήματα των πόλεων;  Τις απαντήσεις δίνει η  συλλογική έκδοση «H μνήμη αφηγείται την πόλη- Προφορική ιστορία και μνήμη του αστικού χώρου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλέθρον κι εστιάζει στην προφορική ιστορία και τη μνήμη του αστικού χώρου και παρουσιάζεται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται  από την  Ένωση Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ), το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και την  Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης (ΟΠΙΑΛ) ,  την Πέμπτη 4 Mαΐου, στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του ΕΜΘ.

Ομιλητές:

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη Καθηγήτρια ΙΑΚΑ- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πρόεδρος ΕΠΙ

Βασίλης Δαλκαβούκης, Επίκουρος καθηγητής ΤΙΕ-ΔΠΘ

Γιάννης Κουκμάς, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – ΟΠΙΑΛ

Το βιβλίο:

Σημείο εκκίνησης αυτού του τόμου είναι δύο βασικές παραδοχές. Ότι η συνάντηση ανάμεσα στη μελέτη του αστικού χώρου και την προφορική ιστορία μπορεί να γεννήσει πρωτότυπες και ριζοσπαστικές μορφές ιστορίας των πόλεων και των ανθρώπων που τις κατοικούν περιστασιακά ή μόνιμα. Kαι ότι χρόνος και χώρος συγκροτούν εξίσου την ιστορική εμπειρία και, συνεπώς, τη μνήμη που συνθέτει την προφορική μαρτυρία. Καθώς η προφορική ιστορία εργάζεται σε στενή σχέση με τον συγκεκριμένο κάθε φορά τόπο, βοηθά ώστε να αρθρωθεί το πώς οι άνθρωποι τον βιώνουν και συχνά καταφέρνει να αλλάξει τις καθιερωμένες προσλήψεις γι’ αυτόν. Έτσι, μέσα από τη συλλογή και την ανάλυση των προφορικών μαρτυριών δίνεται η δυνατότητα να εννοιολογηθεί η ποικιλία του τοπικού και να αναδειχθούν οι πολλές πόλεις μέσα στην πόλη.

Οι συγγραφείς του τόμου μελετούν με ποιους τρόπους η διαδικασία της μνήμης που ενεργοποιεί η προφορική αφήγηση διαμεσολαβεί την εμπειρία της πόλης, τι αποσιωπά, πώς διαχειρίζεται το τραυματικό και το καθημερινό. Εστιάζουν στις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις ανάμεσα στην ατομική και τη συλλογική μνήμη και εντοπίζουν σημεία στα οποία η κοινωνική μνήμη συμμορφώνεται και άλλα στα οποία αντιστέκεται στα ηγεμονικά αφηγήματα του αστικού χώρου. Ενδιαφέρονται για τους «άλλους» των πόλεων, τις μνήμες που κουβαλάνε και τις μνήμες που δημιουργούν σε νέους τόπους εγκατάστασης. Στους αστικούς χώρους ένα πλήθος αναμνήσεων διαφορετικών ομάδων διασταυρώνονται ή επικαλύπτονται σχηματίζοντας αστικά παλίμψηστα. Αυτά τα παλίμψηστα διαπλέκονται, με ποικίλες μορφές, με τους λόγους για το διαφορετικό και τους λόγους του μίσους επηρεάζοντας τις ταυτότητες, τις σωματικές συναντήσεις και τις πρακτικές που διαγράφουν τον ιστό των σύγχρονων πόλεων. Λόγω του δεσμού που η προφορική ιστορία διατηρεί με την τοπικότητα, την υποκειμενικότητα και την εμπειρία, μπορεί να επεξεργάζεται τέτοιες πλευρές του αστικού φαινομένου ως μέρος μιας ιστορίας των πόλεων με πολλές αποχρώσεις, γωνίες και πτυχές. Η προφορική μαρτυρία μπορεί να αποσταθεροποιεί εικόνες του χώρου που θεωρούνται αμετάβλητες και να επιτρέπει συνδέσεις ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν αλλά και ανάμεσα στα διαφορετικά υποκείμενα που βιώνουν αυτή την αλλαγή.

 κείμενα:

Pίκη Bαν Mπούσχοτεν | Tασούλα Bερβενιώτη | Ειρήνη Ηλιοπούλου | Ελένη Καλλιμοπούλου | Ιωάννης Καρακατσιάνης | Μαρία Καραστεργίου |Γιάννης Κολοβός | Βασιλική Λάζου | Δήμητρα Λαμπροπούλου | Aικατερίνη Σ. Mάρκου | Mάρλεν Mούλιου | Κωνσταντίνα Μπάδα | Ειρήνη Νάκου

Be the first to comment!
 
Leave a reply »