Βιβλίο
704 views 0 comments

«Ουρανόεσσα*», μια ιστορία κι ένα τραγούδι για το νησί των Μεγάλων Θεών

by on Ιούνιος 5, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

της  Μαρίας Παπαδοπούλου

 

«Να κρατάς πάντα ένα μυστικό για σένα.

Κάτι που ποτέ δεν θα αποκαλύψεις σε κανέναν…»

Ουρανόεσσα*, Κώστας Κρομμύδας

 

«Στη Σαμοθράκη, το νησί των μυστηριακών τελετών, του όρους του Φεγγαριού, των μύθων και των δοξασιών, η μοίρα συναντάει την ιστορία, το απόκρυφο μάχεται την αναζήτηση και ο έρωτας ολοκληρώνεται μέσα από το πεπρωμένο που πολλές φορές θα δείξει το σκληρό του πρόσωπο….»

«Στη Σαμοθράκη, το νησί των Καβείρων και των μυστηριακών τους τελετών, ένας έρωτας ολοκληρώνεται μέσα από το πεπρωμένο που θα αφήσει ανεξίτηλα τα χνάρια του στο μέλλον…»

Με αυτά τα λόγια ο Κώστας Κρομμύδας, μας ταξιδεύει στη δική του «Ουρανόεσσα*» -πρώτος αποκάλεσε έτσι τη Σαμοθράκη ο Θρακιώτης  ζωγράφος Γιάννης Μητράκας, όπως αναφέρει κι ο συγγραφέας  – και μας παρασέρνει στα μυστικά μονοπάτια του έρωτα.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο αρχαιολόγος Ανδρέας Στάης ακολουθεί τα σημάδια που θα του αποκαλύψουν το πρόσωπο της θεάς που στοίχειωνε για χρόνια τα όνειρά του. Ταυτόχρονα αναζητά το όνομα της γυναίκας που σε μια νύχτα έγινε ολόκληρή του η ζωή…
Στο σήμερα, ένας άλλος Ανδρέας, ερευνητής της Ιντερπόλ, αφήνει πίσω του την Αμερική και ταξιδεύει προς το νησί που καλύπτει με αναπάντητα ερωτήματα το παρελθόν της οικογένειάς του, για να πει το τελευταίο αντίο στο πιο αγαπημένο πρόσωπο της ζωής του και να γνωρίσει τη μυστηριακή Ηρώ…
Όταν η μοίρα υφαίνεται με νήματα που κινούν άλλοτε θεοί και άλλοτε δαίμονες, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία του…
Μυστηριακές τελετές λουσμένες φωτιά και πανσέληνο, και όρκοι σιωπής φορεμένοι σε ένα δαχτυλίδι, που παντρεύει θεούς και ανθρώπους σε ένα κοινό παρόν.

«Το μυθιστόρημα έχει όλες τις αρετές ενός πολύ καλού μυθιστορήματος.

Η γραφή στέρεα, οι λέξεις καρφώνονται. Ο μύθος, ο θρύλος, τα γεγονότα, οι χαρακτήρες, οι ήρωες είναι τόσο καλά δεμένα μεταξύ τους.

Ένα βιβλίο είναι καλό όταν ανοίγει παράθυρο στη σκέψη σου, όταν σου χαρίζει ένα όνειρο, όταν κάνει κάποιες χορδές στην ψυχή σου να βγάλουν ήχο. Αυτό το βιβλίο τα καταφέρνει πολύ καλά μ΄όλα αυτά.

Είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα – σε ταξιδεύει, σε μαγεύει, σε μαθαίνει» σημειώνει η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη.

Το ταξίδι ξεκινάει με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μακεδονία και φτάνει στο σήμερα με σταθμούς τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, τη Σαμοθράκη (καλοκαίρι του 1949), το Μπουένος Άιρες , τη Νέα Υόρκη και ξανά το μυστηριώδες νησί της Σαμοθράκης (σε παρόντα χρόνο).

Στη διαδρομή ο αναγνώστης συναντά παθιασμένους αρχαιολόγους, μυστηριακές τελετές  λουσμένες από τη φωτιά και το φως της πανσελήνου, όρκους σιωπής και καλά κρυμμένα μυστικά.

«Η Ουρανόεσσα* είναι αφιερωμένη στους αρχαιολόγους που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελλάδα, φέρνοντας στο φως όλα αυτά που για αιώνες ήταν κρυμμένα στο σκοτάδι, πληρώνοντας πολλές φορές με την ίδια τους τη ζωή», σημειώνει ο Κώστας Κρομμύδας στην εισαγωγή του βιβλίου του που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Βασική του έμπνευση ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του αρχαιολόγου Ανδρέα Βαβρίτσα, που εργάστηκε για χρόνια στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και πέθανε πριν λίγα χρόνια σε ηλικία εκατό χρονών.

Όπως μαρτυρά ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ ξεκίνησε αρχικά να αφηγηθεί μια μυθοπλαστική ιστορία, «αναγκάστηκε» στην πορεία μ΄ όλα αυτά που παρουσιαζόταν ως δια μαγείας μπροστά του να ακολουθήσει – ως ένα σημείο-  τις ζωές πραγματικών ηρώων, που έδωσαν στην δική του ιστορία μια εντελώς άλλη διάσταση από αυτή που αρχικά είχε κατά νου.

Το νησί της Νίκης και των Καβείρων αφήνει ανεξίτηλα τα χνάρια του στις ζωές των ηρώων, όπως ακριβώς και στη ζωή του συγγραφέα .

Πέντε ημέρες, πριν από είκοσι χρόνια ήταν αρκετές για να τον δέσουν με ένα πολύ παράξενο και όμορφο τρόπο με το ευλογημένο και μυστηριακό νησί του Θρακικού Πελάγους .

«Από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω ήξερα πως κάποτε θα «ταξιδέψω» με τη γραφή μου στο νησί της Σαμοθράκης.» επισημαίνει .

Και μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιεί αυτό το «ταξίδι» με συνταξιδιώτες τους  αναγνώστες του, για να ξανανιώσουν όλοι μαζί  την ενεργεία της νήσου των μυστηρίων, της νήσου της γεμάτης ουρανό, της ανήκουσας στον ουρανό, της  Σαμοθράκης, της «Ουρανόεσσας*»……

 

ejvfyllo

 

 

 

 

Ουρανόεσσα*

Συγγραφέας: Κώστας Κρομμύδας

Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

 

 

kromydas

Ο συγγραφέας

Ο Κώστας Κρομμύδας γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει παίξει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, στο θέατρο και στο σινεμά. Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Μπαμπά, μεγάλωσέ με και τον Μάιο του 2013 το πρώτο του μυθιστόρημα Η ζωή που έλειπε, που έναν χρόνο μετά αναδείχθηκε ως ένα από τα δέκα συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς. Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το δεύτερό του μυθιστόρημα με τίτλο Ογκρέσα, το οποίο αναδείχθηκε στα δέκα καλύτερα στην κατηγορία «ο πιο ερωτικός χαρακτήρας». Τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο Μη με λησμόνει. Το 2014 του απονεμήθηκε το βραβείο WISH στον Βόλο, στην κατηγορία «συγγραφέας», την απονομή του οποίου πραγματοποίησε η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη. Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Επίσης διατηρεί καθημερινή ραδιοφωνική εκπο- μπή στο love radio 97,5. Αρθρογραφεί στο infokids.gr, έχει συνεργαστεί γράφοντας άρθρα με το περιοδικό «παιδί και νέοι γονείς» και την εφημερίδα Real News. www.kostaskrommydas.gr onioncostas@gmail.com www.facebook.com/costas.krommidas twitter.com/Krommidas instagram KROMMYDASKOSTAS

 

Η  «Ουρανόεσσα*»  εμπνέει και γίνεται  τραγούδι … με  την υπογραφή της Ζωής Τηγανούρια

Το μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα εμπνέει τη συνεργάτιδα του Μαρίνα Γεωργίου – πολύτιμη η βοήθεια της στην έρευνα του συγγραφέα – και γράφει στίχους για την  Ουρανόεσσα*.

Η ανατρεπτική,ταλαντούχα,Σαμοθρακίτισσα μουσικοσυνθέτις Ζωή Τηγανούρια υπογράφει την Electro – Tango σύνθεση και το τραγούδι ερμηνεύει εξαιρετικά η Μικαέλα Δαρμάνη.

Το τραγούδι «Ουρανόεσσα» από το πρώτο άκουσμα, από την πρώτη μελωδία και από τους πρώτους στίχους, σε ταξιδεύει στον κόσμο του βιβλίου. Μελωδία, στίχοι και ερμηνεία παντρεύονται, δυνατά και απόλυτα.

Tο νέο Digital Single με τίτλο «Ουρανόεσσα» κυκλοφορεί  μέσω της 14 Music και της InSideOut music web promotion.

Το τραγούδι

«Ουρανόεσσα – Ζωή Τηγανούρια & Μικαέλα Δαρμάνη»
Digital single (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα)
Σύνθεση: Ζωή Τηγανούρια
Στίχοι: Μαρίνα Γεωργίου
Ερμηνεία: Μικαέλα Δαρμάνη
Ενορχήστρωση: Στέλιος Γενεράλης
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Ακορντεόν – Πιάνο: Ζωή Τηγανούρια
Τύμπανα – Πιάνο: Στέλιος Γενεράλης
Μίξη – Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης (Artracks Recording Studios)
Παραγωγή: Zoe Music Ltd
Οι στίχοι

Ουρανόεσσα*,

Στα μυστικά σου

μονοπάτια περπατώ..

Θεοί και Δαίμονες

τα βήματά μου ορίζουν..

Τα όνειρά μου

στο φεγγάρι σου ακουμπώ..

Κι αυτό δακρύζει

με όσα οι μοίρες ψιθυρίζουν..

 

Ρεφραίν

Ανοίξανε ρωγμές

οι ουρανοί

Σταλάξανε το μπλε τους

στη μορφή σου

Στη μοίρα μου ορίσαν οι Θεοί

να γίνει Ουρανόεσσα*

δική σου

 

Αρχή και τέλος μου

κάθε στιγμή μου, Εσύ

Του έρωτά μου

και των πόθων μου λιμάνι

Βάφει τις νύχτες σου

πανσέληνος χρυσή

θεάς ανάσα τη ζωή μου

έχει υφάνει…

 

Ρεφραίν

Ανοίξανε ρωγμές

οι ουρανοί

Σταλάξανε το μπλε τους

στη μορφή σου

Στη μοίρα μου ορίσαν οι Θεοί

να γίνει Ουρανόεσσα*

δική σου

 

Όρκος σιωπής κρυμμένος

σ’ ένα δαχτυλίδι

Θεοί και άνθρωποι

σ’ αυτό συνομοτήσαν

Κύκλος στον χρόνο το

δικό μου το ταξίδι

Τα δυο μισά του,

έσμιξαν και κλείσαν.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »