Βιβλίο
773 views 0 comments

«Ο Έλληνας Τούρκος» του Χρίστου Χριστοδούλου παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Μάρτιος 1, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Οι απίστευτες λεπτομέρειες της άγνωστης ιστορίας  ενός  Έλληνα που ξεκίνησε ως σκλάβος  από την Χίο και  έφτασε στον θρόνο του Μεγάλου Βεζίρη στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιας ζωής που απέχει ελάχιστα από του να θεωρηθεί παραμύθι, ξετυλίγονται στις σελίδες του νέου μυθιστορήματος  του Ξανθιώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Χριστοδούλου με τίτλο «Ο Έλληνας Τούρκος», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Επίκεντρο» και θα παρουσιασθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για έναν επιφανή Τούρκο πολιτικό που είχε ελληνική καταγωγή και που δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο γεγονός, αν και οι σχέσεις των δύο λαών είναι περισσότερο στενές απ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς εκατέρωθεν του Αιγαίου.

Η περίπτωση του ανθρώπου αυτού που παραμένει ελάχιστα γνωστή στην χώρα μας δεν απασχόλησε παρά κάποιους ερευνητές στην Χίο όπου γεννήθηκε και τους συγγενείς του στην Κωνσταντινούπολη όπου εν συνεχεία έζησε και αναδείχτηκε.

Οι έρευνες του συγγραφέα επικεντρώθηκαν στο εάν αυτός ήταν πράγματι έλληνας και από πιο σόι της Χίου καταγόταν. Κανείς δεν ασχολήθηκε με την ζωή και το έργο του, που σε πολιτικό, επιστημονικό και πνευματικό επίπεδο υπήρξε πολύ σημαντικό, έτυχε μάλιστα τεράστιας διεθνούς προβολής στην εποχή του.

Για τον συγγραφέα του βιβλίου είναι προφανές ότι η σιγή που περιβάλλει αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι μια ακόμα απόδειξη της καχεξίας των ελληνοτουρκικών αισθημάτων, που ότι κι αν λέγεται, παραμένει δυστυχώς αθεράπευτη.

Μέσα από μια πυκνή και γλαφυρή τεκμηρίωση, το βιβλίο αποκαλύπτει την ταραχώδη περιπέτεια της ζωής του ως πολιτικού, μεταρρυθμιστή, διπλωμάτη, οικογενειάρχη, αποστάτη, εξωμότη, Έλληνα και μαζί Τούρκου, ή μάλλον, ούτε Έλληνα, ούτε Τούρκου. Με φόντο την αυτοκρατορική, πολυεθνική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα όπου μεγαλουργούσε η ακούραστη εβραϊκή κι ελληνική επιχειρηματικότητα.

9789604586875-1

                                                                 Διφορούμενη ιστορική προσωπικότητα

«Στην μακρά ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρξαν πολλοί Έλληνες που από θέσεις κλειδιά υπηρέτησαν πιστά τον Σουλτάνο. Όταν ακόμα έγραφα το προηγούμενο βιβλίο μου «Οι τρείς ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά» ανακάλυψα μέσα στην σκόνη και τις υποσημειώσεις των ιστορικών «πηγών», την ύπαρξη ενός Έλληνα σκλάβου από την Χίο, που έφτασε στην κορυφή: Έγινε Μεγάλος Βεζίρης, δηλαδή Πρωθυπουργός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έκτοτε και επί τρία χρόνια ασχολήθηκα με την περίπτωση του. Θέλω να ελπίζω ότι ο κόπος δεν πήγε χαμένος. Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι πέρα από την αρχική έκπληξη, το κίνητρο να γράψω το βιβλίο αυτό δεν ήταν η εθνική αυταρέσκεια και η πατριδολογία, αλλά η θεματική, αφηγηματική και συγγραφική πρόκληση που εμπεριείχε. Σπάνια βρίσκει κανείς ένα τόσο καίριο συνδυασμό κεντρικού ήρωα, ιστορικού-κοινωνικού πλαισίου και ανθρώπινης μοίρας. Σπάνια επίσης συναντάει κανείς μια τόσο συνταρακτική περίπτωση ελληνοτουρκικής συμβίωσης κι επιβίωσης. Αγνοημένη εννοείται.», σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.

«Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου υπήρξε μια υπαρκτή, προβεβλημένη αλλά διφορούμενη ιστορική προσωπικότητα. Ήταν πρώην σκλάβος, πρώην έλληνας και πρώην χριστιανός. Ακριβώς γι αυτό ο βηματισμός της ζωής του, όλης της ζωής του, ισορροπούσε πάνω σε τεντωμένο σκοινί . Ακριβώς γι αυτό τον «απέβαλε» η ημέτερη ιστορική έρευνα. Κι όμως: Οι επιλογές αυτού του ανθρώπου δεν καθόρισαν μόνο την προσωπική του μοίρα αλλά και τις συνέπειες τους πάνω στο σώμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ζωή του, ζωή ενός πολύ ευφυούς ριζοσπάστη αλλά και πολύ τυχερού ανθρώπου, δοκιμάστηκε μέσα σε ένα πλαίσιο όπου κυριάρχησαν πόλεμοι, σφαγές, πολιτικές συνωμοσίες, διεθνείς ίντριγκες, οικονομικές κρίσεις. Και φυσικά, οι οιονεί δύστοκες ελληνοτουρκικές σχέσεις για την βελτίωση των οποίων φαίνεται ότι (διακριτικά) προσπάθησε», προσθέτει.

« Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο του οποίου όλες οι πληροφορίες είναι εξαντλητικά τεκμηριωμένες και νηφάλιες, ο αναγνώστης δεν θα ταλαιπωρηθεί από εθνοκάπηλους προσδιορισμούς και ετικέτες για τον «άλλο». Άλλωστε ο τίτλος του βιβλίου του δεν παραπέμπει σε μια διαφορά, αλλά σε μια εξίσωση.», διευκρινίζει ο συγγραφέας.

Βιογραφικό:

HRISTODOULOY-225x300

Ο Χρίστος Χριστοδούλου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κατάγεται από την Ξάνθη. Ήταν διευθυντής στα Γραφεία Αθηνών των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Διευθυντής της Δορυφορικής τηλεόρασης της ΕΡΤ, και ξένος ανταποκριτής σε αμερικανικά, κυπριακά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ήταν επίσης Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Γρίβα και Σύμβουλος Τύπου του αειμνήστου καθηγητή Ξενοφώντος Ζολώτα.

Ο Χρίστος Χριστοδούλου τιμήθηκε το 2006 με το μεγάλο δημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις, διοίκηση επιχειρήσεων και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Μιλά άριστα την αγγλική, ιταλική και γαλλική γλώσσα.

Έχει γράψει πέντε βιβλία πού έκαναν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Το πρώτο που εκδόθηκε και στα Αγγλικά, αφορούσε τους Αδελφούς Μανάκη, πρώτους κινηματογραφιστές των Βαλκανίων, και το δεύτερο τον εκδότη της Β. Ελλάδας Ιωάννη Βελλίδη. Το τρίτο του βιβλίο για την ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη έκανε 12 εκδόσεις μεταξύ 2007 και 2009, μεταφράστηκε στα τουρκικά το 2008, έγινε ντοκυμανταίρ το 2009, και μπέστ σέλλερ στην Τουρκία. Είναι το πρώτο ιστορικό βιβλίο έλληνα πού εκδόθηκε στην Τουρκία και αφορά την ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Το τέταρτο βιβλίο του αφορά στον Χασάν Ταχσίν Πασά τον Οθωμανό Αρχιστράτηγο που παρέδωσε την Θεσσαλονίκη στους Έλληνες το 1912.Το βιβλίο του αυτό έκανε τρείς εκδόσεις.

«Ο Έλληνας Τούρκος» είναι το πέμπτο βιβλίο του.

INFO:

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Έλληνας Τούρκος»

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (14ης Μάιου 63, Αλεξανδρούπολη)

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, ώρα 19.00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, καθηγητής τμ. Ιστορίας Εθνολογίας ΔΠΘ και ο συγγραφέας Χρίστος Χριστοδούλου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Κούγκουλος, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας.

 

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »