Βιβλίο
947 views 0 comments

Ο Γεώργιος Βιζυηνός επέστρεψε και πάλιν εις την Πόλιν

by on Μάρτιος 25, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Η τραγική ζωή και το πολύπλευρο έργο του Γεώργιου  Βιζυηνού αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου  «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν» που πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο  Λύκειο.

Το συνέδριο- σπάνια συνεύρεση τιμής για τον μεγάλο μας ποιητή και πεζογράφο Γ. Βιζυηνό- διοργανώθηκε  από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαέξι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους.

Οι σύνεδροι ακολούθησαν τον Γ. Βιζυηνό στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του από τη Βιζύη στην Πόλη, στην Κύπρο, στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης μέχρι τον τραγικό  θάνατό του στην Αθήνα.  Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις  διαδρομές του Βιζυηνού, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα  σχετικά με την ποίηση και την πεζογραφία του, με τις τεχνικές και τη σημασία των ψυχαναλυτικών και ιδεολογικών ερμηνειών του, τις μορφές της σάτιρας που συναντάμε  στο έργο του, τις απόψεις του για τη γλώσσα και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.

2X4I1093

 Την έναρξη των  εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος τόνισε ότι το συνέδριο «φέρει καὶ πάλιν «εἰς τὴν Πόλιν», τὸν Γεώργιον Βιζυηνόν, τὸν ἐξέχοντα αὐτὸν λογοτέχνην καὶ συμπολίτην μας»

Οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Κωνσταντίνος Φαλελάκης και Μηνάς Χατζησάββας διάβασαν –σε έναν μοναδικό, δημιουργικό διάλογο– επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του Βιζυηνού και ακολούθησαν εισηγήσεις για το έργο του Γ. Βιζυηνού.

. Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.

2X4I3121

Τη δεύτερη ημέρα  του Συνεδρίου, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην Αγιά Σοφιά, στην περιοχή Sultanahmet και παρακολούθησαν τη λειτουργία στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου κάθε χρόνο τέτοια ημέρα τελείται η Γ΄ Ακολουθία των Χαιρετισμών, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ζωγράφειο Λύκειο συνεχίσθηκαν οι εισηγήσεις για τη ζωή και το έργο του Γ. Βιζυηνού.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης διάβασε αποσπάσματα από το διήγημά του «Το πρώτο φιλί-Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο Οθωμανικό χαρέμι», που κυκλοφόρησε για τις ανάγκες του συνεδρίου από τις Εκδόσεις Άγρα και τις Εκδόσεις Ιστός,  και ακολούθησε η μουσική παράσταση από το Μουσικό σχολείο Βόλου με θέμα «Η Πόλη της μουσικής και η μουσική της Πόλης».

2X4I2532

Τους ταλαντούχους μαθητές συνόδευσαν όλοι οι σύνεδροι και από  το Ζωγράφειο Λύκειο μέχρι την  οδό του Πέρα αντήχησαν μουσικές και τραγούδια.  Η βραδιά έκλεισε με την καταπληκτική θεατρική παράσταση των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη με τίτλο  «Το μόνο της ζωής του ταξίδειον», σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου και τη Μαρία Καβαλιώτη και κίνηση-χορογραφία της  Μέλπως Βασιλικού.

2X4I2716

 Την τρίτη ημέρα  οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου τελέσθηκε μνημόσυνο  στον τάφο του ποιητή Ηλία Τανταλίδη, του πρώτου δασκάλου του Βιζυηνού και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη νήσο Πρίγκηπο, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου αναγνώσθηκαν ποιήματα και πεζά του Γ. Βιζυηνού στην ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και την τουρκική γλώσσα  από τους: Έρση Αμπατζή, Θανάση Βαλτινό, Κατρίν Βελισσάρη, Σταύρο Γιωλτζόγλου, Μάρω Δούκα, Νίκο Κόλμαν, Θωμά Κοροβίνη, Peter Mackridge, Πέτρο Μάρκαρη, Γιάννη Πάσχο, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Άρη Τσοκώνα, Κωνσταντίνο Φαλελάκη, Μηνά Χατζησάββα, Γιώργο Χριστοδούλου και τους εκπροσώπους των μαθητών. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου Βασίλης Αγροκώστας τραγούδησε το λαϊκό θρήνο  για την Άλωση της Πόλης «Γιατί πουλί μ΄ δεν κελαηδείς» καταχειροκροτούμενος. Τις αναγνώσεις πλαισίωσε το Μουσικό Σχολείο Βόλου με βυζαντινούς ύμνους.

2X4I3734

Ακολούθησε  περιήγηση στον Βόσπορο και συζήτηση εν πλω με θέμα «Εμείς και ο Βιζυηνός», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή. Συμμετείχαν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός, Μάρω Δούκα, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Πάσχος, ο Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και εκπρόσωποι των μαθητών.

Το Μαθητικό Συνέδριο για τον Γ. Βιζυηνό  τελείωσε. Φυλλογυρίζοντας  το «Σημειωματάριο Γεώργιος Βιζυηνός» από τις Εκδόσεις Αιώρα που τυπώθηκε ειδικά για το μαθητικό συνέδριο και τα τέσσερα βιβλία του Γ. Βιζυηνού, μεταφρασμένα στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, στη σειρά Modern Greek Classics, που  κυκλοφορούν από τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο καθώς και την τουρκική μετάφραση από τις Εκδόσεις Ιστός, ξανάρχονται στη σκέψη μας όλα όσα έγραψε ο Γ. Βιζυηνός για τον μύθο στη ζωή, την ετερότητα, την αγάπη, τη συγχώρεση, το πεπρωμένο και τον έρωτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »