Βιβλίο
850 views 0 comments

Ο Γιάννης Ξανθούλης ανθολογεί λογοτεχνικά κείμενα για την Κωνσταντινούπολη

by on Φεβρουάριος 23, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Σαν αιρετικός περιπατητής ο Γιάννης Ξανθούλης περιδιαβαίνει την Κωνσταντινούπουλη ανθολογώντας κείμενα ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων  που ανασυνθέτουν την εικόνα της, τηρώντας, όσο είναι αυτό δυνατό, αποστάσεις από τη θεραπεία της νοσταλγίας, σ’ έναν γοητευτικό τόμο που περιλαμβάνει φωτογραφίες του Ara Güler, μιας μεγάλης μορφής της σύγχρονης φωτογραφίας.

«Πολύπαθη, πολύβουη, πολύμορφη, πανέμορφη, ελκυστικής ασχήμιας, αξεπέραστη, βασιλεύουσα, “Aziz Istanbul”, τελικά μία απ’ τις πέντε συγκλονιστικές πολιτείες που έστησαν οι άνθρωποι για να εμπαίξουν αναιδώς το Θείον δέος… και τα κατάφεραν. […] Αυτήν ακριβώς την αίσθηση άπειροι σημαντικοί και μικρόνοες ποιητές και συγγραφείς προσπάθησαν να αποτυπώσουν σε κείμενα αληθινής όσο και εσφαλμένης κατάθεσης. Γιατί η Πόλη αυτή διαρκώς αναγεννάται και μεταλλάσσεται επιβλητικά απρόσιτη ξεγελώντας την κοινή λογική και την περιχαρακωμένη σοφία των λογίων», γράφει ο Γιάννης Ξανθούλης στον πρόλογο του βιβλίου.

028

Ανθολογούνται κείμενα των Θεόφιλου Γκωτιέ, Τζον Φρίλι, Φράνσες Καζάν, Ουμπέρτο Έκο, Marc-Edouard Nabe, Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ, Αζίζ Νεσίν, Νεντίμ Γκιουρσέλ, Ζουλφί Λιβανελί, Ορχάν Τουρκέρ, Ορχάν Παμούκ, Μισέλ ντε Γκρες, Τυμφρηστού, Γεωργίου Α. Ζαρίφη, Γιώργου Θεοτοκά, Μαρίας Ιορδανίδου, Ελένης Χαλκούση, Γιώργου Βαλασιάδη, Μαριάννας Γερασίμου, Σούλας Μπόζη, Γιάννη Ξανθούλη, Θωμά Κοροβίνη, Μίνωα Μαρκάκη, Έλενας Μοσχίδη, Βασιλικής Παπαγεωργίου

«Προτίμησα να βουτήξω σε λιγότερο γνωστά κείμενα συγγραφέων, που δεν ακολουθούν απαραίτητα τη θεραπεία της νόστου ή, κι αν το κάνουν, διατηρούν αμυντικές αποστάσεις, όσο μπορεί να γίνει αυτό…κι αν τελικώς γίνεται», εξηγεί ο Γιάννης Ξανθούλης.

 Βιογραφικά:

xanthoulis

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1947 από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και στο ραδιόφωνο. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα, 1984, Το πεθαμένο λικέρ, 1987, Το ροζ που δεν ξέχασα, 1991, Η εποχή των καφέδων, 1992, Οικογένεια Μπες-Βγες, 1994, Το τρένο με τις φράουλες, 1996, …Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, 1998, Το τανγκό των Χριστουγέννων, 2003, Ο θείος Τάκης, 2005, Την Κυριακή έχουμε γάμο, 2015.

Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο Ara Güler, γνωστός και ως «το μάτι της Πόλης», είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1928. Εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ για τα μεγαλύτερα περιοδικά στον κόσμο. Μεταξύ των πλέον διάσημων φωτογραφιών του, τα πορτρέτα ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Ίντιρα Γκάντι, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Σαλβαντόρ Νταλί και ο Πάμπλο Πικάσο

 Info:

Κωνσταντινούπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Εισαγωγή, επιλογή κειμένων: Γιάννης Ξανθούλης

Φωτογραφίες: Ara Güler

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »