Βιβλίο
1195 views 0 comments

Ο Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη που αγαπά και μας ξεναγεί σε μια πόλη μυστηριακή.

by on Δεκέμβριος 8, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ο Γιάννης Ξανθούλης συνεχίζει την αυτοβιογραφική περιήγηση του στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη που εδώ και αρκετά χρόνια απολαμβάνει να την ανακαλύπτει μεθοδικά. «περπατώντας, μιλώντας τούρκικα και γενικά ανιχνεύοντας το φαινομενικά επουσιώδες».

Σε αυτή τη νέα έκδοση-εκδοχή του βιβλίου του «Κωνσταντινούπολη – Των ασεβών μου φόβων»  που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Εκδόσεις Διόπτρα),   περιλαμβάνεται το αρχικό κείμενο βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2008   αλλά και η συνέχειά του (2008-2013).  Δηλαδή οι περιπλανήσεις και οι εμπειρίες του συγγραφέα μετά το 2008, σε αυτή την πόλη που τον φορτίζει σταθερά με ανίατη νοσταλγία. « Την ονομάζουμε απλώς “Συνέχεια”, με την ελπίδα να υπάρξει κι άλλη… συνέχεια της “Συνέχειας”, πάντα με πολύ προσωπικές αναφορές, γιατί πιστεύω πως κανένα οδοιπορικό στην Πόλη-Κωνσταντινούπολη-Ιστανμπούλ δεν τελειώνει προτού εκπνεύσει ο έρωτας του περιπατητή γι’ αυτήν. Πράγμα μάλλον απίθανο» σημειώνει ο συγγραφέας και προσθέτει:

«Η Πόλη »αλλιώς». Όπως την ένιωσα περπατώντας επίμονα στα σοκάκια της, στις καινούργιες λεωφόρους, στους μπαχτσέδες και στις όχθες του Κεράτιου και του Βοσπόρου. Ψελλίζοντας τα τούρκικα με λάθη, που με παρασέρνουν σε περιπέτειες, φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήμης της, την ανάγκη της σιωπής μες στο πολύχρωμο και πολύβουο παρόν της, τη νοσταλγία των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το μεγαλείο της»
Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνεται  κι ένα 16σέλιδο με ζωγραφιές του συγγραφέα σχετικές με το θέμα, ενώ το  εξώφυλλο είναι μισό φωτογραφία και μισό ζωγραφιά, εμπνευσμένο από την ταινία «Uzak» (Μακριά) του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν (2002).

                                 Λοξό περπάτημα στην Πόλη

« Το βιβλίο αφορά την Πόλη, είναι μάλλον ένα λοξό περπάτημα στην Κωνσταντινούπολη. Δεν κομίζω γλαύκα, έχουν γραφεί υπέροχα βιβλία για την πόλη αυτή. Υπάρχει μια μυθιστορηματική ματιά όπου ήρωας είμαι εγώ. Εγώ περπατώ σαν Ξανθούλης, αποκαλύπτω διάφορά μυστικά, που εγώ θεωρώ μυστικά βέβαια για την πόλη αυτή και ξεναγούμαι από τρεις φίλους Τούρκους και παράλληλα ξεναγώ και τον αναγνώστη μέσω αυτών σε μια πόλη με μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι ένα βιβλίο συνηθισμένο, δεν είναι βιβλίο ούτε τουριστικό, ούτε ιστορικό. Είναι ένα βιβλίο θα έλεγα «Ξανθουλικό»,  αλλά γραμμένο με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Είναι όλα αληθινά. Υπάρχει και ένα 2% ψέμα, ίσως είναι πολύ    δραστικό αυτό το ποσοστό, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία Ξέρετε εμείς οι συγγραφείς όταν γράφουμε πιστεύουμε και το 100%, ακόμη και τα μυθιστορήματα πιστεύουμε ότι έχουν συμβεί» μας είχε πει  ο συγγραφέας σε παλαιότερη συνέντευξή του.

« Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη την οποία τη  λατρεύω. Έχω κι εγώ μερικούς έρωτες στη ζωή μου. Κάποτε είχα τη Νέα Υόρκη, στη δεκαετία του 80΄, μετά μου προέκυψε η Κωνσταντινούπολη. Μιλάω Τουρκικά ,έχω καταγωγές από την Ανατολική Θράκη, γιαγιάδες και παππούδες άκουγαν ψιχαλίσματα μιας άλλης γλώσσας, την οποία βέβαια δεν μετέφεραν εδώ. Εγώ μπήκα στη διαδικασία μετά να την ανακαλύψω. Να γίνω εγώ πια ντέντεκτιβ στο τι άκουγαν οι πρόγονοί μου».

Βιογραφικό:

ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από μυθιστορήματα έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιόφωνο. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα (1984), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων (1992), Το τρένο με τις φράουλες (1996), …Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (1998), Ο Τούρκος στον κήπο (2001), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), Του φιδιού το γάλα (2007), Κωνσταντινούπολη – των ασεβών μου φόβων (2008) και Δεσποινίς Πελαγία (2010).
Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »