Βιβλίο
860 views 0 comments

Ο Θρακιώτης συγγραφέας Κώστας Καβανόζης ανοίγει το «Χαρτόκουτο» στο καφε-βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ στην Αλεξανδρούπολη

by on Νοέμβριος 26, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το νέο βιβλίο του Θρακιώτη συγγραφέα Κώστα Καβανόζη, «Το χαρτόκουτο»,  που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

«Το Χαρτόκουτο είναι ένα βιβλίο με γλώσσα ωμή, που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά που αποκαλύπτει επίσης και την απάτη των ονομάτων αυτών. Γιατί οι λέξεις τίποτα δεν μπορούν να φέρουν πίσω από όσα έφυγαν, ούτε μπορούν να δώσουν καμιά υπόσχεση για όσα θα έρθουν. Οι λέξεις, τα ονόματα, μόνο ονόματα είναι, αέρας περαστικός δηλαδή, ανάμνηση αμφίβολη.», λέει ο συγγραφέας μιλώντας στην artpress.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο με αναμνηστικά μπιχλιμπίδια. Είναι ολόκληρος ο κόσμος του αφηγητή κλεισμένος σε ένα κουτί που το φυλάει κρυμμένο στο κομοδίνο του: τα παιδικά του χρόνια, όταν έπαιζε με τις φίλες του πάνω στον αποξηραμένο βυθό μιας πανάρχαιας λίμνης, η μάνα του που τον πρόσεχε να μην πάθει κανένα κακό κι ο πατέρας του που του έλεγε ότι πετάει, είναι ο σκύλος που είχαν στο χωριό και τα αίματά του μες στο τσουβάλι, οι αμυγδαλιές που ξεράθηκαν πια, η Ελενίτσα που δεν τον αγάπησε, η Εύα που τραβάει μαχαίρια και παίζει ξύλο μαζί του και που θα γεννήσει το παιδί τους σε λίγους μήνες.», προσθέτει ο συγγραφέας

Το βιβλίο:

Πριν από σαράντα, πενήντα χρόνια, ένα παιδί μεγαλώνει δίπλα σε μια αρχαία αποξηραμένη λίμνη. Ο παλιός βυθός της είναι η αλάνα για τα παιχνίδια του, οι ανθισμένες αμυγδαλιές μπροστά απ’ το σπίτι του στο χωριό σημαδεύουν τους έρωτές του.

Και στην πόλη όμως που θα το πάνε μετά, τους ίδιους εκείνους έρωτες πεισματωμένο θα πάρει μαζί του, τα ίδια παιχνίδια θα παίζει. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν με τον καιρό, οι έρωτες ενηλικιώνονται, τα παιχνίδια γίνονται σοβαρά. Το παιδί δεν είναι έτοιμο να μεγαλώσει και το αρνείται. Οι στίχοι που γράφει, οι φίλοι του, η εκρηκτική σχέση του με την Εύα είναι τα όπλα του στη μάχη αυτή ή οι παγίδες που του στήνει ο χρόνος;

Βιογραφικό

27023_102935329737078_6201869_n[1]

Ο Κώστας Καβανόζης κατάγεται από το Τυχερό Έβρου. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1967 και ζει στην Ξάνθη. Είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή και διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση, σε σεμιναριακά μαθήματα του ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως επίσης και στους διαδικτυακούς κύκλους μαθημάτων δημιουργικής γραφής της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός. Εκτός από Το χαρτόκουτο, έχει εκδώσει τα βιβλία Χοιρινό με λάχανο (νουβέλες, Κέδρος, 2004), Του κόσμου ετούτου (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009) και Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια (διηγήματα, Πατάκης 2011), το οποίο ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο διηγήματος και για το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω 2012. Τον Φεβρουάριο του 2012 τιμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Ελλάδας (ΕΚΕΒΙ) με υποτροφία συγγραφής. Κείμενά του δημοσιεύονται κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες και έχουν παιχτεί στο θέατρο. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

INFO:

Παρουσίαση του βιβλίου «Το χαρτόκουτο»

Καφε-βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ, Εμπορίου 41 Αλεξανδρούπολη

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, ώρα 20.30

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος Κωστής Παπαγιάννης

Αποσπάσματα θα διαβάσει η δημοσιογράφος – ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου

Be the first to comment!
 
Leave a reply »