Βιβλίο
1039 views 0 comments

«Ο Καλλίστρατος και η Πολιτεία των Αηδονιών»

by on Νοέμβριος 4, 2014
 

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το 3ο βιβλίο της σειράς «Οι ιστορίες του Καλλίστρατου», από τις εκδόσεις της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας. Συγγραφέας η Βασιλική Νευροκοπλή και εικονογράφος η Αθηνά Ρομπιέ. Μετά το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Ο Καλλίστρατος και το χωράφι της καρδιάς» και το δεύτερο «Ο Καλλίστρατος και οι περιπέτειες των χαρισμάτων”, έρχεται σε λίγες μέρες «Ο Καλλίστρατος και η Πολιτεία των Αηδονιών». Μια σειρά εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων για παιδιά δημοτικού, που δεν έχει σχέση με καμία άλλη. Στην πραγματικότητα κάθε βιβλίο συμπεριλαμβάνει τρεις ιστορίες, τη μία μέσα στην άλλη σαν «μπάμπουσκα παραμυθιών, μύθων και παραβολών».

Και η ιστορία ξεκινά….

Πέρασαν μέρες, πέρασαν βδομάδες, καιρός πολύς που ο Καλλίστρατος δεν απάντησε στο δρόμο του ψυχή. Ξαπόσταινε στις ρίζες των δέντρων, ξεδιψούσε στα ρυάκια των ποταμών κι όταν επιθυμούσε ν’ αλλάξει μια κουβέντα με κάποιον, ρωτούσε τις πέτρες να του πουν ποιοι έζησαν στα μέρη τους και ποια ήταν η ζωή τους. Εκείνες, που ήταν για όλους σιωπηλές, για χάρη του καλού παραμυθά έσπαζαν τη σιωπή τους και του έλεγαν ιστορίες ξεχασμένες απ’ τη μνήμη των ανθρώπων.
Έτσι, ένα γλυκό απόγευμα του φθινοπώρου, μια γερασμένη πέτρα τού διηγήθηκε την παράξενη ιστορία της Πολιτείας των Αηδονιών που κάποτε ονομαζόταν απλώς Μεγάλη. Του εκμυστηρεύτηκε ακόμα πως ο τωρινός βασιλιάς της, που κίνησε ολόκληρο πόλεμο να την κατακτήσει μόνο και μόνο για ν’ ακούει τ’ αηδόνια της, δεν τ’ άκουσε ποτέ του. Λίγο πριν πατήσει το πόδι του στο παλάτι, εκείνα πέταξαν μακριά κι αυτός έπεσε σε βαθιά μελαγχολία. Δεν έτρωγε, δεν έπινε, άνθρωπο δεν ήθελε να δει…
Οι πρώτες αχτίδες του ήλιου μόλις που αχνοφέγγιζαν στις βουνοκορφές όταν ο παραμυθάς διάβηκε το κατώφλι του θλιμμένου βασιλιά. Τον βρήκε να κάθεται με μάτια μισόκλειστα στον βελούδινο θρόνο του.
— Ποιος είσαι του λόγου σου; τον ρώτησε ξαφνιασμένος. Αν είσαι γιατρός να φύγεις. Ο δικός μου πόνος δεν έχει γιατρειά.
— Καλλίστρατο με λένε, βασιλιά μου, και γιατρός δεν είμαι. Ένας παραμυθάς είμαι που είδε πολλούς πόνους να μη γιατρεύονται απ’ τους γιατρούς, αλλά απ’ τα παραμύθια.
Ο βασιλιάς δε μίλησε. Γύρισε απ’ την άλλη το κεφάλι κι έκανε τάχα πως κοιτά μια βαλσαμωμένη νυφίτσα στο περβάζι του παραθύρου. Πόσα χρόνια είχε ν’ ακούσει ένα παραμύθι… Και μόνο στο άκουσμα της λέξης μια αχτίδα φως τρύπωσε στην καρδιά του.
Ο Καλλίστρατος δεν περίμενε δεύτερη κουβέντα. Κάθισε οκλαδόν στο καταστόλιστο από υφαντά μιντέρι και με φωνή απαλή σαν χάδι ξεκίνησε να λέει…

Η συγγραφέας

untitled

Η Βασιλική Νευροκοπλή γεννήθηκε το 1968. Το 1999 εκδίδεται το θεατρικό μονόπρακτο «Εγώ ο Άλλος» από τις εκδόσεις Νησίδες. Το 2005 οι στίχοι δύο τραγουδιών, «Ζεϊμπέκικο της Ξενιτιάς» και «Χελιδόνισμα», περιλαμβάνονται στο cd «Εξορία» του Κυριάκου Καλαϊτζίδη των εκδόσεων «Εν Χορδαίς». Το 2007 κυκλοφόρησε το παραμύθι «Αν τ’ Αγαπάς Ξανάρχονται», από τις εκδόσεις «Λιβάνη». (Βραβείο 2008 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ως βιβλίο προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, και Βραβείο 2008 Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου από το περιοδικό «Διαβάζω»). Επίσης μοιράστηκε το Β΄ βραβείο διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον διεθνή διαγωνισμό με θέμα: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα – Η ιστορία της κλοπής ή Η κλοπή της Ιστορίας», που οργάνωσε η Asociaciοn Cultural Helenica «Nostos» στην Αργεντινή.

Βιβλία

Ο Καλλίστρατος και οι περιπέτειες των χαρισμάτων ,Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, 2013

Ο Καλλίστρατος και το χωράφι της καρδιάς, Ελληνική Βιβλική Εταιρεία,2012

Το κόκκινο κορδόνι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011

Χάρτινα όνειρα Διάπλαση,2010

Το μοναδικό φιλί, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη,2010

Και τι θα Πει σ’ Αγαπάω;, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2009.
Το Παραμύθι της Μουσικής, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2008 (υποψηφιότητα για Βραβείο Παιδικού Εικονογραφημένου από το περιοδικό Διαβάζω).
Αν τ’ Αγαπάς Ξανάρχονται, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2007 (Βραβείο 2008 από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, Βραβείο 2008 Παιδικού Εικονογραφημένου από το περιοδικό Διαβάζω και υποψηφιότητα για Κρατικό Βραβείο 2008).
Εγώ ο Άλλος (θεατρικό μονόπρακτο), εκδόσεις Νησίδες, 1999.
Σε Τέμπο Κόκκινο (πεζογράφημα), Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2008.

Δίσκοι
Το Παραμύθι της Μουσικής, Εν Χορδαίς, 2008.
Εξορία (στίχοι στα τραγούδια «Χελιδόνισμα» και «Ζεϊμπέκικο της Ξενιτιάς» σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη), Εν Χορδαίς, 2005.

Η εικονογράφος

ρομπιε

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.
Σπουδές: Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών, Tομέας Zωγραφικής με καθηγητές τους Δημήτρη Σακελλίων και Γιώργο Καζάζη (2002-2009). Γραφιστική στο Κέντρο Τεχνών Πλάκα ( 1997-1999). Το 2003 έλαβε υποτροφία από το ΙΚΥ. Έχει εκθέσει έργα  εντός και εκτός Ελλάδας.

Εικονογράφηση βιβλίων

(2013) Νευροκοπλή, Βασιλική, Ο Καλλίστρατος και η Πολιτεία των Αηδονιών, Ελληνική Βιβλική Εταιρία
(2012) Νευροκοπλή, Βασιλική, Ο Καλλίστρατος και το χωράφι της καρδιάς, Ελληνική Βιβλική Εταιρία
(2011) Νευροκοπλή, Βασιλική, Το κόκκινο κορδόνι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »