Βιβλίο
1378 views 0 comments

«Ο Κόσμος σε Εξέγερση», το βιβλίο του βρετανού δημοσιογράφου Paul Mason κυκλοφορεί και στην Ελλάδα

by on Δεκέμβριος 22, 2013
 

 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Τις αιτίες και τις συνέπειες του μεγάλου ξεσηκωμού της τελευταίας πενταετίας (2008-2013), που σημαδεύεται από ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων, εξεγέρσεων και επαναστάσεων, αναζητά ο γνωστός και για τα ρεπορτάζ του στην Ελλάδα βρετανός δημοσιογράφος   Paul Mason  στο βιβλίο του  «Ο Κόσμος σε Εξέγερση», που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις «Δίαυλος», σε μετάφραση του Αλεξανδρουπολίτη Άλκη Καφετζή.

«Την πενταετία αυτή δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται, ηγεμόνες ανατρέπονται, οι κάτοικοι των φτωχογειτονιών εξεγείρονται ενώ το διαδίκτυο δονείται από όνειρα επανάστασης. Aν και οι περισσότεροι είχαμε πεισθεί ότι «τίποτα δεν αλλάζει», ότι η ελπίδα, ο ιδεαλισμός και η δημιουργικότητα τέτοιων γεγονότων ανήκουν στο παρελθόν, εκατομμύρια κόσμος τα βιώνει σήμερα, ξανά.  Γεγονότα στην Ελλάδα, όπως ο Δεκέμβρης του 2008, οι αγανακτισμένοι της πλατείας Συντάγματος, η άνοδος και η ποινική δίωξη της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής αναλύονται σε συνάρτηση με γεγονότα στο Κάιρο, στην Τεχεράνη, στο Λονδίνο, στις Η.Π.Α, στις Φιλιππίνες, στην Ισπανία και στη Μόσχα. Αν η κρίση του 2008 ταρακούνησε συθέμελα την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, δεν ήταν μόνο λόγω του οικονομικού της αντίκτυπου αλλά και επειδή συνέπεσε με την έκρηξη ελεύθερης έκφρασης μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο κόσμος εξεγείρεται, βγαίνει στους δρόμους, εναντιώνεται στην εξουσία των ελίτ και διαμορφώνει νέες πολιτικές προτάσεις. Εμείς τι κάνουμε; » σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

«Στο βιβλίο αυτό αναζητώ τους λόγους για τους οποίους τα διάφορα κινήματα διαμαρτυρίας, επαναστάσεις, εμφύλιοι πόλεμοι και διαδικτυακά οργανωμένες εξεγέρσεις, εκδηλώθηκαν κατά τη διετία 2009-2011. Για τη συγγραφή του ταξίδεψα από το Κάιρο στη Μανίλα και από ’κει στην Αθήνα και ακόμα παραπέρα. Δεν είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία και βεβαίως τα γεγονότα δεν έχουν πάψει να εξελίσσονται. Το βιβλίο δεν ισχυρίζεται πως αποτελεί “θεωρία των πάντων”, αποκαλύπτοντας συνδέσεις μεταξύ της LulzSec του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κρίσιμων ημερομηνιών στο ημερολόγιο των Μάγια, ούτε πως ανήκει στον χώρο της κοινωνιολογικής έρευνας. Είναι δημοσιογραφία» επισημαίνει στον πρόλογο του ο συγγραφέας του βιβλίου και προσθέτει: «Μολονότι τα γεγονότα εξελίχτηκαν τάχιστα, η ουσία του θέματος που πραγματεύομαι παραμένει αναλλοίωτη. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας επανάστασης πυροδοτημένης από τη σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς, σε συνδυασμό με την άνοδο των τεχνολογικών καινοτομιών, την ενίσχυση της επιθυμίας για προσωπική ελευθερία και τη μεταβολή της σημασίας της ελευθερίας στην ανθρώπινη συνείδηση. Η οικονομική κρίση κάνει τους δυνατούς να δείχνουν αδύναμοι και τους αδύναμους να υιοθετούν αναγκαστικά στρατηγικές που κάποτε ήταν αποκλειστικό προνόμιο των περιθωριοποιημένων ομάδων διαμαρτυρίας…

…Ο στόχος είναι να αποτυπώσω τις στιγμές της κρίσης και της επανάστασης, να τους δώσω περιεχόμενο και να εξηγήσω τι συνδέει αυτούς τους φαινομενικά διαφορετικούς, ανά τον πλανήτη, ξεσηκωμούς. Η μορφή του βιβλίου αντικατοπτρίζει το “πνεύμα των καιρών”. Συνδυάζει ρεπορτάζ, εκθέσεις, τουίτ, αδημοσίευτο υλικό και κυβερνοψυχολογία. Όπως επίσης ορισμένες οικονομικές εκτιμήσεις που έχουν συλλεγεί μέσα σε σύννεφα δακρυγόνου.»

Βιογραφικό:

 paul mason

Ο Paul Mason είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας που ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Εργαζόταν χρόνια στο BBC ως οικονομικός συντάκτης της εκπομπής Newsnight στην οποία κάλυπτε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τώρα είναι αρχισυντάκτης ειδήσεων για θέματα πολιτισμού και νέων τεχνολογιών στο Channel 4. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία όπως το Live Working Or Die Fighting (Harvill Secker, 2007) για την παγκόσμια ιστορία του εργατικού κινήματος, το Meltdown (Verso, 2009) για την οικονομική κρίση του 2008-2009, και το μυθιστόρημα Rare Earth (No Exit Press, 2012) που διαδραματίζεται στην Κίνα.

Ασχολείται δημοσιογραφικά με την ελληνική κρίση από το 2010. Το 2012 μάλιστα τιμήθηκε από την Royal Television Society με το βραβείο του «Εξειδικευμένου Δημοσιογράφου της Χρονιάς» για την κάλυψη της ευρωπαϊκής κρίσης και περισσότερο των γεγονότων στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Γεννήθηκε το 1960 στο Λι του Λανκανσάιρ. Αρχικά δούλεψε ως μουσικολόγος πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την οικονομική δημοσιογραφία. Αυτό τον καιρό ετοιμάζει το θεατρικού του έργο «Ήττα» για τις γυναίκες της Παρισινής Κομμούνας.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »