Βιβλίο
921 views 0 comments

«Σαν κ’ εμένα καμωμένοι»: Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας

by on Σεπτέμβριος 27, 2014
 

Έχουµε συνηθίσει να θεωρούµε ότι η καβαφική ποιητική ενέργεια παράγεται επειδή ο Καβάφης προσπάθησε να βρει λοχµώδεις τρόπους για να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή, τον καταπιεσµένο έρωτα ή το στίγµα της αντικανονικής σεξουαλικότητας. Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει το αντίθετο. Τον Καβάφη η σεξουαλικότητα δεν τον κάνει να θέλει να κρυφτεί. Τον κάνει να συνειδητοποιεί και να ιστορικοποιεί. Δεν τον κάνει να αλληγορεί και να σιωπά. Τον κάνει να αντιδρά.
Να, λοιπόν, για τι µιλάει το βιβλίο «Σαν κ’ εμένα καμωμένοι»: Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας» του συγγραφέα Δημήτρη Παπανικολάου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Για την καβαφική «κάµαρη» και την κατασκευή της. Για την καβαφική ορµή και τη ριζοσπαστική της δυναµική. Για τον πόθο, την επιθυµία, την ηδονή, και το πώς αυτά συνδέονται µε τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και την πολιτική. Για το πώς γενιές κριτικών προτίµησαν να µιλούν για ερωτισµό και ερωτικότητα ακριβώς για να µην αντιµετωπίσουν τη ριζοσπαστική δυναµική της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας στο έργο του Καβάφη. Και για τη βαθιά ηθική στιγµή µε την οποία σε φέρνει αντιµέτωπο –σε πείσµα όσων δεν µπορούν να την κατανοήσουν– η σεξουαλική επιθυµία και η αναπόφευκτη σύνδεσή της µε τον χρόνο, την εξουσία, τη γνώση και την επαφή.

 Βιογραφικό:

5097b0e8-c06d-4479-8eb1-d4ad1f8124ca

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολεγίου St Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκει από το 2004. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών (Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία) και Λονδίνου (Συγκριτική Φιλολογία). Ως ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής έχει συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια UCL, NYU, Columbia και Princeton. Έχει επίσης εργαστεί ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Eπενδυτής» και στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στους Ν. Καζαντζάκη, Κ.Π. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Α, Φραγκιά, κ.ά.

INFO:

 «Σαν κ’ εμένα καμωμένοι» Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας του Δημήτρη Παπανικολάου.

Θα μιλήσουν οι Ιωάννα Ναούμ Λέκτορας φιλολογίας, Α.Π.Θ., Ελένη Παπαργυρίου ερευνήτρια, King’s College London, Θανάσης Τριαρίδης συγγραφέας.

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 19.00

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »