Βιβλίο
1040 views 0 comments

Στα δέκα δημοφιλέστερα το μυθιστόρημα «Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας» της Θρακιώτισσας Ελισάβετ Παπαδοπούλου

by on Μάιος 7, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στη δεύτερη και τελική φάση των βραβείων βιβλίου, που δημιουργήθηκαν από τα Public, έχει προκριθεί το τελευταίο βιβλίο της Ελισάβετ Παπαδοπούλου,  «Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας» (εκδόσεις Καστανιώτη) , το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στη Θράκη.

Για το τελευταίο μυθιστόρημα της Θρακιώτισσας συγγραφέως , που έχει αναδεχθεί από το αναγνωστικό κοινό στην πρώτη φάση της διαδικασίας  της ψηφοφορίας σε ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα του 2014 και διεκδικεί την πρωτιά στην κατηγορία Ελληνικό μυθιστόρημα,  ο Βασίλης Βασιλικός σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι το πιο επιτυχημένο βιβλίο της Ελισάβετ Παπαδοπούλου κι από την άποψη όχι μόνο της γραφής, αλλά και της δομής. Του μοντάζ, με άλλα λόγια. Τα «cut» του χρόνου (με την έννοια του κινηματογραφικού μοντάζ) προχωρούν την ιστορία χωρίς χάσματα στην εξέλιξή της. Αυτό είναι ένα επίτευγμα συγγραφικής ωριμότητας, που λίγοι ομότεχνοι καταφέρνουν τόσο σύντομα να το αποκτήσουν. Αποτελεί εξάλλου το άλφα και το ωμέγα ενός καλού μυθιστορήματος……. Από ψηλά ο Βιζυηνός θα χαίρεται για τη δική του Θράκη, όπως την ανασταίνει στο βιβλίο της η Ελισάβετ Παπαδοπούλου»

Η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας ολοκληρώνεται  στις 17 Μαΐου και οι φίλοι του βιβλίου μπορούν  να ψηφίζουν στη διεύθυνση  http://www.publicbookawards.gr/vote.php.Τα αποτελέσματα των βραβείων θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου σε μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο και το αναγνωστικό κοινό.

Το βιβλίο

Η Αθηνά μεγαλώνει τη δεκαετία του ’70 σ’ ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο, σε μια ιδιόρρυθμη οικογένεια, γεμάτη συναισθηματικά κενά. Μακριά ο κόσμος δονείται από μεγάλα γεγονότα, μεταβάλλεται, ζει συναρπαστικά, σε μέρες και νύχτες που δεν είναι δικές της. Καθώς νιώθει ξένη σε ό,τι την περιβάλλει, ερωτεύεται παράφορα τον «Ξένο»… έναν στρατιώτη, τον Αλέξανδρο, που υπηρετεί εκεί τη θητεία του. Χωρίζουν με την αναχώρησή του, αλλά αυτή η σχέση τούς σημαδεύει βαθιά. Θα ξαναβρεθούν αργότερα στην Αθήνα, επιτυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο, κι επιπλέον εκείνος παντρεμένος με τη Λώρα. Γύρω τους, πλήθος νεόπλουτοι, μέλη μιας κοινωνίας που χάνει σταδιακά την αθωότητά της. Κι αυτοί οι δύο, που ζούνε χωριστά, μοιάζουν ακόμα στοιχειωμένοι από το παλιό πάθος, αλλά κι από όσα ονειρεύτηκαν για μια χώρα που αλλάζει δραματικά και πια δεν τους ταιριάζει.

Μια μεγάλη ιστορία αγάπης, που κινείται ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και στη φαντασία, με φόντο την Ελλάδα της ψεύτικης ευημερίας αλλά και την έρημο της ακριτικής επαρχίας. Ένα μυθιστόρημα για τον τραυματικό μικρόκοσμο της οικογένειας, που η συγγραφέας προστατεύει με συμπόνια, ανιχνεύοντας τα μονοπάτια που οδηγούν στην εξιλέωση.

Η συγγραφέας

elisavet

H Eλισάβετ Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Ασχολήθηκε με τη δικηγορία, αλλά την εγκατέλειψε για να γίνει δικαστής. Παραιτήθηκε ύστερα από έξι χρόνια. Σήμερα εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Έργα της: Hotel Victoria (νουβέλα, 1995), Άνεμος Ανατολικός (μυθιστόρημα, 1997), Ψέματα, ζαχαρωτά και πρωτοσέλιδα (μυθιστόρημα, 2000), Κληρονόμησα όλες τις φίλες της μαμάς μου (μυθιστόρημα, 2004). Συμμετείχε στις συλλογές διηγημάτων Ο φύλακας των ψυχών (1999), Των εμών ερώτων (2001), Κοκτέιλ μολότοφ (2003), Υπόγειες ιστορίες (2008).

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »