Βιβλίο
1174 views 0 comments

«Στη γλώσσα της υφαντικής»

by on Νοέμβριος 26, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Η νέα συλλογή του πολυβραβευμένου  Κύπριου ποιητή  Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Στη γλώσσα της υφαντικής» (Εκδόσεις Μεταίχμιο),  θα παρουσιασθεί στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα) την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013, στις 8 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Μπαλάσκας,
επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ο ποιητής θα διαβάσει ποιήματα από τη νέα συλλογή του, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου

Πρόκειται για πενήντα τέσσερα  ποιήματα που συνυφαίνονται με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ιδωμένη από ποικίλες γωνίες ή πνευματικές στο βάθος αγωνίες. Όλα μαζί αποτελούν στοχαστική μαρτυρία παλλόμενης ζωής με ψήγματα πολιτικής ευαισθησίας, κριτικής μνήμης και μυθολογημένης ιστορίας – στοιχεία που άπτονται του μυστηρίου της ύπαρξης και της ίδιας της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Βιογραφικό
XARALAMPIDHS
Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1940. Ασχολείται με την ποίηση, το δοκίμιο και τη μετάφραση. Το πρώτο του βιβλίο ήταν η συλλογή Πρώτη πηγή (1961). Έκτοτε ακολούθησαν άλλες δώδεκα ποιητικές συλλογές.  Το έργο του έλαβε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας (Μεθιστορία, 1995) και τρεις φορές το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Κύπρο. Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του (2003) και με το Βραβείο Μερόπης Οικονόμου για το βιβλίο Θόλος (1989). Η Κυπριακή Δημοκρατία του απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων (2007). Πήρε επίσης το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη και το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.Τα βιβλία του  έχουν  μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών αφιερωμάτων και μελετών. Ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί από τον Χρυσόστομο Σταμούλη, τον Νότη Μαυρουδή, τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη, τον Μάριο Τόκα, τον Σάββα Σάββα, τον Μάριο Μελετίου και τον Γιώργο Καλογήρου. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης η ανθολογία «Λευκωσία: Μια πόλη στη λογοτεχνία», την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος και η ποιητική του συλλογή «Ίμερος».

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »