Βιβλίο
921 views 0 comments

Τέσσερα βιβλία για το άλλο μισό του καλοκαιριού… (και για κάθε εποχή)

by on Ιούλιος 30, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το έργο είναι του Κωνσταντίνου Ράμμου

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ο Σταύρος, ένας ομογενής έμπορος της Μασσαλίας, παντρεύεται με προξενιό μια κοπέλα από ξεπεσμένη αστική οικογένεια και τη φέρνει νύφη στο γαλλικό λιμάνι.  Η νέα τους ζωή ξεκινά στο σπίτι με τις κόκκινες καμέλιες, σ’ έναν κήπο όπου ανθίζει η ομορφιά, η ευτυχία αλλά και μια ένοχη σχέση, με τραγικές συνέπειες για τις ζωές όλων τους.

Ελλάδα, περίοδος από τον Μεταξά ως τη Χούντα. Μια κοπέλα σέρνοντας τη βαλίτσα της γεμάτη αγιογραφίες της Παναγίας, κι ένας αριστερός νέος, ανίδεος τι τον περιμένει, μπαίνει σώγαμπρος στο σπίτι χουντικών, παλιών βασιλοφρόνων.

Ήπειρος,  Μεσοποταμία, παραδουνάβιες χώρες. Ο Κωσταντίνος Ντούλας ξεκινά ένα τεράστιο και επικίνδυνο ταξίδι: Ξορκίζεται να εκτελέσει την τελευταία επιθυμία του νεκρού πατέρα του, να φέρει λίγο ασβέστη και λίγο χώμα από τα γεφύρια όπου έθαψαν ζωντανές τις αδερφές του.

Σύμη, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια. Δύο αδελφές, η Παρασκευούλα και η Ελπίδα, βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση από τα παιδικά τους χρόνια. Η μία όμορφη, λαμπερή, πάντα να κλέβει τις εντυπώσεις, η άλλη χαμηλών τόνων και εσωστρεφής, περνά απαρατήρητη.

Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες που έχουν ένα κοινό στοιχείο, τον έρωτα. Τον έρωτα που οδηγεί στην καταστροφή, αλλά και στη λύτρωση και που πάντα τροφοδοτεί μιαν αιώνια δραστηριότητα: τη λογοτεχνία.

Τέσσερις ιστορίες γραμμένες από  νεότερους  αλλά και παλαιότερους συγγραφείς που με τα μυθιστορήματα τους καταγράφουν έναν σημαντικό αριθμό ευαισθησιών, προσανατολισμού και τάσεων της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.

Η  Γιώτα Γουβέλη,  η Νοέλ Μπάξερ, ο Μάνθος Σκαργιώτης και η Ιφιγένεια Τέκου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ArtPress και συστήνουν στους αναγνώστες της τα νέα  τους βιβλία, (εκδόσεις Διόπτρα) προδιαθέτοντας τους για συναρπαστικά αναγνώσματα.

ΝΥΦΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ

Γιώτα Γουβέλη

Η νύφη της Μασσαλίας

«Η πολυτάραχη ζωή μιας οικογένειας ομογενών της Μασσαλίας, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Τέσσερις γενιές βιώνουν την επιτυχία, τον ξεπεσμό, τον έρωτα, τον ξενιτεμό, τον σπαραγμό της ανθρώπινης μοίρας σε όλους τους τόπους και τις εποχές. Από τη Μασσαλία στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, από τη λαμπερή προπολεμική Αθήνα στον κάματο του Θεσσαλικού κάμπου, οι άντρες και οι γυναίκες της οικογένειας Αμυράλη παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, αλλά η μοίρα πάντα καραδοκεί με ανατροπές χωρίς σταματημό και χωρίς έλεος. Άλλοι γεννήθηκαν τυχεροί και άλλοι όχι. Ο καθένας όμως χρειάστηκε να αγωνιστεί για όσα αγάπησε.

Όλα ξεκινούν σε ένα αρχοντικό της Μασσαλίας, στο σπίτι με τις κόκκινες καμέλιες, σ’ έναν κήπο όπου ανθίζει η ομορφιά, η ευτυχία αλλά και μια ένοχη σχέση, με τραγικές συνέπειες για τις ζωές όλων τους. Ένα τραγικό ιψενικό τρίγωνο, τρεις άνθρωποι πιασμένοι στα δίχτυα του πάθους. Οι επιλογές τους σημαδεύουν τη μοίρα τους αλλά και τη μοίρα των απογόνων τους. Έρωτας, προδοσία, ενοχή, πάθη και λάθη που περνούν υπόγεια αλλά μοιραία στις επόμενες γενιές στο πέρασμα των χρόνων. Κάποιος από τους γεννήτορες έχει φέρει την κατάρα στην οικογένεια και αλίμονο σε όποιον πέσει. Όλοι τους είναι ίσοι απέναντι στα καπρίτσια της μοίρας. Ή μήπως όχι;»

γουβελη

Η Γιώτα Γουβέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Αρχικά εργάστηκε στον χώρο της εκπαίδευσης και σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας, ως υπεύθυνη μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η μουσική του κόσμου (2010), Το σκίτσο (2011), Το κεντρί της πεταλούδας (2013) Το μαγεμένο ποτάμι (2014) και Η Πρώτη Κυρία (2015).

To xnari

Νοέλ Μπάξερ

Το χνάρι που δεν έσβησε

«Σε ένα σπίτι που το κρύβει από τον κόσμο ένα πελώριο πεύκο, σε μια ανώνυμη πόλη που σιγά σιγά κύλησε κι ακούμπησε τη θάλασσα, μια οικογένεια τριών γενεών προσπαθεί ακόμα, το 1990, να ξεπεράσει τις μικρές και μεγάλες χαρακιές που άφησαν στη ψυχή τους η Κατοχή, ο Εμφύλιος και η Χούντα του ‘67. Και πριν ακόμη, η Δικτατορία του Μεταξά.

Πρόκειται για ένα βαθύ ψυχογράφημα με πολλή δράση, που χρονικά κινείται στο πιο πρόσφατο παρελθόν του τώρα μας. Ένα αφιέρωμα στη ζωή, στη δύναμη της αγάπης και στις αναπάντεχες εκπλήξεις. Μαζί, ένα ακούραστο οδοιπορικό στους μηχανισμούς της ανθρώπινης ψυχής. Πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με διαλεκτούς και καλοχτισμένους χαρακτήρες, που τολμούν να συγκρουστούν στο όνομα της αλήθειας -από αγάπη και με αγάπη, με δύναμη και από αδυναμία- επιχειρώντας να ξανατακτοποιήσουν τη ζωή τους.

Το πανωφόρι ενός αριστερού νέου που μπήκε σώγαμπρος σε σπίτι χουντικών το ’67, το 1990 στο κορμί του γιου του μετατρέπεται σε χνάρι. Καθόλου βουβό! Έχει να διηγηθεί τα κοντινά γεγονότα που έζησε κάθε ελληνική οικογένεια. Τις εμπειρίες παππούδων, γονιών αλλά και των σημερινών νέων. Αποκαλύπτει ότι ξέβαψαν οι προηγούμενες γενιές στις επόμενες. Αφορά όλους μας, και τον πιο νέο σε ηλικία αναγνώστη. Με την ιδιαίτερη γραφή της συγγραφέα, γνωστή από τα προηγούμενα μυθιστορήματά της, και με πολύ μαγικό ρεαλισμό, η ανάγνωση «τρέχει» απολαυστικά.»

ΜΠΑΞΕΡ

 Η Νοέλ Μπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Ελληνίδα µητέρα και Βρετανό πατέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Από τότε ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Έχουν δηµοσιευτεί ως σήµερα τα µυθιστορήµατά της Από δρυ παλιά κι από πέτρα, Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος και Ακολουθώντας τη γραµµή της θάλασσας από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Προηγήθηκε µια σειρά διηγηµάτων από τις εκδόσεις Ανατολικός, µε τίτλο Μια φορά κι έναν καιρό… σήµερα.

Στα βιβλία της η συγγραφέας δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την ελληνική ιστορία ούτε τη σχέση της µε την Καβάλα και την επαρχία. Οι ήρωες των βιβλίων της ξεπηδούν µέσα από την ελληνική πραγµατικότητα και διακρίνονται για τον πηγαίο λόγο τους.

Παράλληλα µε τη συγγραφή, αρθρογραφεί. Επιφυλλίδες της µε θέµα την κρίση και την ανεργία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Για µια προσωπική επικοινωνία µε τη συγγραφέα: noellebaxer@gmail.com και Noelle Baxer στο facebook.

Στο δρομο των αρωματων

Μάνθος Σκαργιώτης

Στο δρόμο των αρωμάτων

«Το μυθιστόρημα βασίζεται στα δυο κορυφαία δημοτικά τραγούδια: Του γιοφυριού της Άρτας και Του νεκρού αδελφού. Ο Κωσταντίνος, αδερφός των τριών νεαρών γυναικών που θυσιάστηκαν στα γεφύρια του Δούναβη, του Ευφράτη και της Άρτας, φεύγει από το χωριό του, Περβανά Άρτας, –αφήνοντας πίσω μάνα, αρραβωνιαστικιά και τις εις βάρος του ενδείξεις για ανθρωποκτονία που διαπράχτηκε τη μέρα της αναχώρησής του– και διασχίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία (αρχές 17ου αιώνα), για να εκτελέσει την τελευταία επιθυμία του νεκρού πατέρα. Ο αναγνώστης, ταξιδεύοντας μαζί του και ακούγοντάς τον συχνά να αφηγείται περιπέτειές του που κόβουν την ανάσα, έρχεται σε επαφή με ποικίλους λαούς και πολιτισμούς· μπαίνει σε καραβανσαράγια, σε πειρατικά και δουλεμπορικά καράβια, σε καρδιές ωραίων γυναικών, σε χαμάμ, φυλακές, χαρέμια και ολάνθιστους κήπους παλατιών, σε φτωχόσπιτα, τεκέδες και ναούς· ακολουθεί τα χνάρια των Μυρίων και του Μεγαλέξαντρου· παρασύρεται στα μυστήρια της Ανατολής· βιώνει ανατροπές που εντείνουν την αγωνία και δίνουν τακτικά νέα τροπή στο ταξίδι, έτσι που το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα… Εντέλει, θα καταφέρει ο Κωσταντίνος να εκπληρώσει την επιθυμία του πατέρα; Είναι ή όχι φονιάς; Πώς αντιμετωπίζονται η μάνα και η αρραβωνιαστικιά ενός εξαφανισμένου ύποπτου ενοχής; Ένα γρήγορο, σφιχτοδεμένο και απολαυστικό μυθιστόρημα, τεκμηριωμένο ιστορικά, με ολοζώντανες εικόνες, εύπλαστο λόγο και δυο εναλλασσόμενες αφηγηματικές φωνές που υμνούν τη δύναμη του ιερού χρέους.»

Σκαργιωτης

Ο Μάνθος Σκαργιώτης γεννήθηκε στο χωριό Μονολίθι Ιωαννίνων το 1952. Σπούδασε φιλολογία. Ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα και δυο ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε ανθολογίες. Δημοσίευσε εισαγωγικές μελέτες για έργα του Κ. Θεοτόκη, του Κ. Κρυστάλλη και του Γιώργου Κοτζιούλα, καθώς και πορτρέτα ηπειρωτών δημιουργών. Αφηγήματά του είναι δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά.

Η εργογραφία του αναλυτικά: Το λαθραίο (Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1991), Ουδέτερη Ζώνη (Κέδρος, Αθήνα 1995), Η αλάνα με τις ακονόπετρες (Δωρικός, Αθήνα 1995), Δώδεκα μήνες, δεκατρία φεγγάρια Εμπειρία Εκδοτική, Αθήνα 2001, Το παρελθόν επιστρέφει από τον άλλο δρόμο (Εμπειρία Εκδοτική, Αθήνα 2004), Ένα κλειδί, τρεις πόρτες (Μεταίχμιο, Αθήνα 2009). Ποιήματα: Ματωμένοι Σάρακες , Κριτήριο, Αθήνα 1974, Στο ρυθμό της Κύπρου, Ιδιωτ. έκδοση, Γιάννενα 1978

θαλασσες μας χωρισαν

Ιφιγένεια Τέκου

Οι θάλασσες μας χώρισαν

«Αιγαίο, Μαρμαράς, Μεσόγειος. Θάλασσες που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα μέρη όπου θα ζήσουν οι ήρωές μου με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τον μεγάλο ξεριζωμό των Ελλήνων της Πόλης και την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ. Μια οικογένεια αφήνει τη Σύμη, το νησί της, ύστερα από το θάνατο του μοναχογιού και καταφεύγει στην Πόλη για ένα νέο ξεκίνημα.  Η Αννέζα θρηνεί το χαμένο της παιδί, ο Μιχάλης προσπαθεί να παραμείνει  «βράχος» για χάρη των αγαπημένων του, η όμορφη Παρασκευούλα, η μεγαλύτερη κόρη, κάνει το ντεμπούτο της στον καλό κόσμο, συχνάζει στις βεγγέρες και γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Παύλου τον οποίο ακολουθεί στην Αλεξάνδρεια ενώ η άχαρη Ελπίδα ζηλεύει την ευτυχία της αδελφής της και παντρεύεται κάποιον που δεν θέλει, προκειμένου να πάψει να βασανίζεται από  έρωτα για τον γαμπρό της.

Πολλά τα μυστικά που ξετυλίγονται μέσα από τους προσωπικούς μικρόκοσμους των ηρωίδων μου και το κακό δεν αργεί να γίνει. Προδοσία, ανατροπές, κατάθλιψη, φόνος. Οι εσωτερικοί μονόλογοι και οι επιστολές φτάνοντας προς το τέλος του βιβλίου φανερώνουν την απεγνωσμένη προσπάθεια για κάθαρση.

Όταν πια το τέλος συναντά την αρχή, ο αναγνώστης δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί αν η συγχώρεση είναι σπουδαιότερη ακόμα κι από την ίδια την αγάπη.»

τεκου

Η Ιφιγένεια Τέκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις όμορφες γειτονιές της Άνω Κυψέλης. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος για αρκετά χρόνια σε διάφορες πολυεθνικές εταιρείες, έκανε μεταφράσεις και ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο Μνήμες χαμένες στην άμμο. www.facebook.com/ifigeniatekou

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »