Βιβλίο
1265 views 0 comments

Τζένη Παπαδημάτου: «Οι Γλυκοζαχαρούληδες δεν φοβούνται το χρόνο που περνά»

by on Δεκέμβριος 17, 2014
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ο σοφός και δίκαιος κύριος Παντεσπάνης, η αγαθούλα και μαρτυριάρα Αβγουλίτσα, η Καραμέλα και η Φραουλίτσα, που μαλώνουν για την καρδιά  του υπερόπτη κυρίου  Βουτύρου, ο ευαίσθητος κύριος Γαλατούλης, που όνειρό του είναι να γίνει ένα δροσερό μιλκσέικ με γεύση φράουλα, η Σαντιγί και η Σοκολάτα, οι δύο ντίβες,  η γλυκιά Ζάχαρη και η υπναρού αλλά και νευρική κυρία Αμυγδαλάκη με τον σύζυγο της κύριο Φουντούκη, είναι η μεγάλη γλυκοπαρέα που ενώνεται  για να φτιάξει την πιο νόστιμη τούρτα του κόσμου  και  να σώσει το πάρτι  γενεθλίων της μικρής Ελβίρας.

Οι Γλυκοζαχαρούληδες- (Το πνεύμα των γενεθλίων), το πρώτο βιβλίο της γνωστής ηθοποιού Τζένης Παπαδημάτου, είναι ένα πρωτότυπο, συναρπαστικό παραμύθι, με  απολαυστικούς ήρωες. Μια αισιόδοξη ιστορία που θα δώσει χαρά σε κάθε παιδί, γεμάτη υπέροχες εικόνες και πολύτιμα μηνύματα για την αξία που έχουν στη ζωή μας η φιλία, το ομαδικό πνεύμα, η πίστη στον εαυτό μας, η θετική σκέψη, η επιμονή και η συνέπεια.

Η συγγραφέας μίλησε στην ArtPress για το βιβλίο της, που έγινε και πετυχημένο θεατρικό μιούζικαλ, για τις στιγμές ανεμελιάς αλλά και τις αξίες της αγάπης και της φιλίας που χαρίζει στα παιδιά, για την χαμένη μας παιδικότητα και για τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας παραμυθάς για να αγγίξει την παιδική ψυχή

Πως εμπνευστήκατε τους Γλυκοζαχαρούληδες;

Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ που ήρθαν οι Γλυκοζαχαρούληδες  να γλυκάνουν τα όνειρα μου… Ήρθαν κι έμειναν! Δεν ήταν σαν τα όνειρα που χάνονται το πρωί (ευτυχώς)! Ήταν απ αυτά που σου αλλάζουν τη ζωή…

Τι πιστεύετε ότι προσφέρουν στα παιδιά;

Πάνω απ’ όλα ψυχαγωγία! Στιγμές ανεμελιάς, μαθαίνοντας όμως  παράλληλα να  πιστεύουν και σε άξιες! Στην αγάπη ,την φιλία, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, να μαθαίνουν να λειτουργούν σωστά και με κανόνες όταν πρέπει να ακολουθήσουν ένα σχέδιο δράσης με καλό πάντα σκοπό, στη δύναμη της συγγνώμης. Την αυτοσυνείδηση, να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και επίσης να μη φοβούνται τον χρόνο που περνά! Εφόδια που πραγματικά μπορούν να κάνουν ευτυχισμένα τα παιδιά όπως ήμουν και εγώ ως παιδί και με συντροφεύουν ως και σήμερα κάνοντας με μια ευτυχισμένη ενήλικο!

1477840_550518368364901_1028477991_n

Γιατί στα παιδιά αρέσουν τα παραμύθια;

Γιατί τα παραμύθια έρχονται και συναντούν τον δικό τους μικρόκοσμο. Όπου το κακό νικιέται από το καλό, η αδικία από το δίκαιο …έναν κόσμο που αυτοί ζουν καλά αλλά και αυτά καλύτερα! Τα παιδιά έχουν φαντασία, παρατηρήστε τα όταν παίζουν, νομίζω ότι αυτά είναι οι καλύτεροι παραμυθάδες, απλά τους λείπει η τεχνική!

Τι έχετε μάθει από τα παιδιά;

Να παραμένω παιδί!

Πιστεύετε ότι η παιδικότητα χάνεται;

Δεν χάνεται από μονή της όχι! Εμείς φταίμε που επιτρέπουμε στον δήθεν «καθωσπρεπισμό» να εισχωρεί μέσα μας και κυριολεκτικά να μας ξεζουμίζει την παιδικότητα! Ήθελα να ’ξερα  ποιος έβαλε αυτούς  τους κανόνες. Ενηλικιωθήκαμε; Ε ΚΑΙ; Ποιος είπε ότι τα παιχνίδια είναι μόνο για τα μικρά παιδιά; Δουλεύω με παιδιά και πολλές φορές καλώ τους γονείς να παίξουν μαζί μας και ενώ βλέπω στα μάτια τους ότι το θέλουν αρνούνται γιατί σκέπτονται τι θα πουν οι άλλοι, τους λέω ότι έχουν δικαίωμα να έρθουν στην παρέα μας και να βγάλουν το παιδί που κρύβουν μέσα τους. Όσοι το  τολμούν γίνονται δύο φορές παιδιά!

1004798_556535954429809_1266009137_n[1]

Τα παιδιά σήμερα πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Μέχρι κάποια ηλικία ναι! Και είναι και καλό οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να πιστεύουν σε σύμβολα και μύθους όπως είναι ο Αι Βασίλης. Τα παιδιά εξοικειώνονται με αρχές και νοήματα. Ο Αϊ Βασίλης συμβολίζει την γενναιοδωρία, την ειρήνη, την αγάπη,  την προσφορά, την ζεστασιά. Καλό είναι όσο το έχουν ανάγκη και τους είναι χρήσιμο να πιστεύουν σ’ αυτόν. Εγώ ακόμα πιστεύω και νιώθω ότι θα πιστεύω για πάντα!

Στην εποχή της κρίσης που ζούμε οπού είναι κυρίως κρίση αξιών,  ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του καλού παιδικού βιβλίου?

Ένα καλό παιδικό  βιβλίο θα το παρομοίαζα σαν ένα μαγικό ραβδάκι που θα μπορούσε να μας σώσει με ένα μόνο «τικιτιμπλομ’ .Αν αυτοί που ευθύνονται για την δύσκολη σημερινή μας κατάσταση μου ζητούσαν να τους βρω μια λύση θα τους έλεγα   απλά να διαβάσουν ένα καλό παιδικό βιβλίο! Φυσικά δεν θα το έκαναν ποτέ! Με τα παιδιά όμως είναι αλλιώς, γι’ αυτό και όσοι ασχολούμαστε με το παιδικό βιβλίο θα πρέπει να είμαστε δίπλα προσεκτικοί. Ένα καλό παιδικό βιβλίο εισχωρεί κυριολεκτικά  μέσα τους, τους αγγίζει την ψυχή , τους χαρίζει εφόδια, αφήνονται στην δύναμη των αξιών και γίνονται συνοδοιπόροι με αυτό!

Τι προσόντα πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας παραμυθιών;

Αγάπη για το παιδί ,να γράφει γι’ αυτό και όχι για την δική  του προβολή και την προσωπική του ανάγκη για εντυπωσιασμό.  Να είναι ηθικός και δίκαιος, να είναι αισιόδοξος και να το μεταδίδει μέσα από τα παραμύθια του και όχι αποθαρρυντικός. Να γνωρίζει τα ενδιαφέροντα του παιδιού και τις γλωσσικές του δυνατότητες στις αντίστοιχες ηλικίες.  Οφείλει να γνωρίζει τις ιδιομορφίες της παιδικής ψυχής. Η γραφή του να είναι απλή, με χιούμορ, να εγκλείει την αθωότητα, να υπάρχουν μηνύματα και να γίνονται αναφορές σε άξιες και ιδανικά.

Να έχει φαντασία και ικανότητα για μυθοπλασία και σωστή δομή ώστε να μπορεί να αγγίξει και να συναρπάσει το παιδί και η δράση του παραμυθιού να του προσφέρει εικόνες που μπορεί να ονειροπολήσει και να προσανατολιστεί καλύτερα στην ζωή του!

Η παραμυθο-ιστορία:

Η μικρή Ελβίρα αύριο έχει τα γενέθλιά της, αλλά αντί να χαίρεται είναι πολύ στενοχωρημένη, γιατί νομίζει ότι κανείς μα κανείς δεν την θυμήθηκε φέτος …!

Όμως το καλό πνεύμα των γενεθλίων, που αγαπάει τα παιδιά, αναλαμβάνει δράση και μετατρέπει την προηγούμενη μέρα των γενεθλίων της σε μια μαγική νύχτα!

Στο ζαχαροπλαστείο της μικρής γειτονιάς, όλα τα υλικά θα ζωντανέψουν για να φτιάξουν την πιο όμορφη τούρτα του κόσμου και να κάνουν μια υπέροχη έκπληξη στην Ελβίρα!

Βιογραφικό:

u03A4.u03A0u0391u03A0u0391u0394u0397u039Cu0391u03A4u039Fu03A5

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Απόφοιτος Ανωτ. Σχολής δραματικής τέχνης Ευγενίας Χατζίκου και  Διομήδη Φωτιάδη.

Έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις (Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη, Φωνάζει ο κλέφτης, Ερωτόκριτος, Πινακοθήκη των Ηλιθίων,  Δούλες του Ζαν Ζενέ, Πλούτος και Όρνιθες του Αριστοφάνη κα) καθώς και σε παραστάσεις για παιδιά. (Γλυκοζαχαρούληδες, Μια Ολυμπιάδα για Μικρούς Φίλους, Η Μικρή Αθήνα και τα Ξενιτεμένα Γλυπτά του Παρθενών, Μια Βαλίτσα Σκιές και Παραμύθια, Οδύσσεια κα.)

Επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, όπως Τμήμα Ηθών, Σοφία ορθή, Διπλανή πόρτα, Ένας έρωτας, Καλημέρα ζωή,  Χωρικά ύδατα, Και πάλι φίλοι, Κάτω από την Ακρόπολη, Φιλί ζωής, Βελούδο από μετάξι.

Από το 2009 συμμετέχει σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου με την ομάδα «Teatro-theama» ως ηθοποιός , ανιματέρ και παρουσιάστρια των εκδηλώσεων.

Διδάσκει θεατρική αγωγή σε δημοτικά σχολεία, σωματεία, συλλόγους και Κ.Α.Π.Η και έχει σκηνοθετήσει  πολλά έργα (Λυσιστράτη, Η Θεία από το Σικάγο, Πίτερ Παν, Κίτρινα Γάντια, Η μικρή Αθηνά και τα ξενιτεμένα γλυπτά του Παρθενώνα, Τσιγγάνικη Μελώδια, Μαριχουάνα Στοπ, Νεράιδα και το Παλικάρι, Το πνεύμα των Γενέθλιων, Ο Παπουτσωμένος Γάτος, Όρνιθες, Πλούτος κα)

Οι Γλυκοζαχαρούληδες  (Το πνεύμα των γενεθλίων)  είναι το πρώτο παιδικό  βιβλίο που έχει γράψει.

Info:

 1501765_553381074745297_761266804_n

Το βιβλίο  Γλυκοζαχαρούληδες (Το πνεύμα των γενεθλίων) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell  και περιλαμβάνει:
• Το εικονογραφημένο παραμύθι.
• Το κείμενο του θεατρικού έργου.
• Ένα CD με την ηχογραφημένη θεατρική παράσταση, στην οποία παίζουν και τραγουδούν 23 γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές:
Βόλια Αντωνάκου, Νίκος Αξιώτης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κώστας Βουτσάς, Καίτη Γαρμπή, Αρετή Ζαχαριάδου, Γιάννης Ζουγανέλης, Νίκος Καραστέργιος, Ελένη Καρβέλη, Μπέσυ Μάλφα, Κάτια Νικολαΐδου, Μάνος Πετούσης, Θάλεια Προκοπίου, Ναυσικά Πύρρου, Μάρκος Σεφερλής, Διονύσης Σχοινάς, Γιώργος Φανάρας, Δήμητρα Φουντούκη, Τάσος Χαλκιάς, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου.

• Ένα CD στο οποίο ο Μάρκος Σεφερλής διαβάζει το παραμύθι.

Κείμενο: Τζένη Παπαδημάτου
Εικονογράφηση: Εβίτα Μεταξάτου
Μουσική: Διονύσης Σχοινάς

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »