Βιβλίο
538 views 0 comments

«Το άκυρο αύριο» του Κοσμά Χαρπαντίδη παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Μάιος 11, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το καινούργιο  βιβλίο του βορειοελλαδίτη συγγραφέα, Δραμινού στην καταγωγή, αλλά κατοίκου Καβάλας , Κοσμά Χαρπαντίδη «Το άκυρο αύριο» (εκδόσεις Πόλις», παρουσιάζεται την Παρασκευή 12 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη. (Βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ)

Με αφορμή την πρόσφατη τοπική ιστορία της γενέθλιας γης,  (Κάτω Νευροκόπι), ο συγγραφέας  αφηγείται τα κατορθώματα του αρχηγού μιας εθνικιστικής αντάρτικης ομάδας που έδρασε στη γερμανοβουλγαρική κατοχή 1941-44. Σε δεύτερο χρόνο προσεγγίζει τις επιπτώσεις του φαινομένου στο παρόν μέσω της έρευνας μιας συγγραφέως.

Στο τέλος αναρωτιέται “θα υπάρξει άραγε αντίσταση απέναντι σε όσους ετοιμάζουν ένα αύριο που μόνο άκυρο μπορεί να φαντάζει για όλους μας;”

                                                                       Το βιβλίο

Στη βόρεια μεθοριακή γραμμή, δίπλα στα «λασπωμένα χιλιόμετρα» που περπατούν οι πρόσφυγες διασχίζοντας τα Βαλκάνια με προορισμό την κεντρική Ευρώπη, δρουν τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Σπαρτιατική Λάβρυς». Βίαιοι, ένοπλοι, με στολές παραλλαγής, έχουν ως ήρωα και πρότυπό τους τον αιματοβαμμένο αρχηγό εθνικιστικής ανταρτικής ομάδας του 1941-44 Πρόδρομο Αρσλάνογλου, τον επονομαζόμενο Αρσλάν αγά.

Απέναντί τους θα βρεθεί μια γυναίκα συγγραφέας, η οποία αποκαλύπτει τις αγριότητες που διέπραξε ο ήρωάς τους και υπενθυμίζει την οπισθοδρόμηση που έφερε ως δήμαρχος στην περιοχή. Θα καταφέρει τελικά να σώσει από τη λήθη την ιστορία; Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη «Σπαρτιατική Λάβρυ», την τοπική κοινωνία, αλλά και μια μοναστική αδελφότητα που, ενεργοποιώντας τα πιο σκοταδιστικά αντανακλαστικά, προσπαθεί να επιβάλει τον Αρσλάνογλου και σαν άγιο; Θα βρεθούν δυνάμεις για να τη στηρίξουν απέναντι σε αποφασισμένους φανατικούς, που σαλπίζουν επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν για να σωθεί το έθνος από την παγκοσμιοποίηση;

                                                              Η αφηγήτρια της ιστορίας

«Η Αθηνά Παγκρατίδου, η ηρωίδα και αφηγήτρια του βιβλίου, έχει γευτεί ως παιδί τη βία της αυτοχειρίας του πατέρα της και της επακόλουθης ορφάνιας της, ως έφηβη έχει υποφέρει από τη βία των χριστιανικών οικοτροφείων, ως ενήλικας έχει ζήσει τη βία της σκληρής βιοπάλης και τη βία της προδοσίας των δικών της ανθρώπων και επιπλέον ως μεσήλικας βιώνει τη βία της οικονομικής της καταστροφής, τη βία της φτωχοποίησής της, παράλληλα με την ωμή βία της ακροδεξιάς οργάνωσης της οποίας γίνεται στόχος. Ο κόσμος της γκρεμίζεται και το μόνο που της απομένει είναι το έργο της μαζί με την ευλογία- ή την καταδίκη- να είναι αυτή, από τα τόσα παιδιά που γέννησε η μάνα της, το παιδί που θα γίνει η μάνα- τροφός και φροντιστής για την κατάκοιτη πλέον μάνα της και αυτή που θα τη συνοδέψει στην τελευταία της κατοικία.», λέει ο συγγραφέας μιλώντας στην artpress για τους ήρωες του μυθιστορήματος του και τη δημιουργία των χαρακτήρων τους.

to-akiro-aurio

«Η Αθηνά είναι μια  μεσήλιξ, προσφάτως διαζευγμένη κι αποτυχημένη, όπως βλέπει η ίδια τον εαυτό της, μάνα τριών μεγάλων πλέον παιδιών, και συγχρόνως μια πετυχημένη συγγραφέας ροζ μυθιστορημάτων, που δεν αρκείται στις «δάφνες της» και φιλοδοξεί να γράψει ένα διαφορετικό βιβλίο, ένα έργο ζωής, που θα την εντάξει στον λογοτεχνικό κανόνα, για να δικαιώσει τον από χρόνια πεθαμένο πατέρα της και να εκθέσει τον ηθικό αυτουργό της αυτοκτονίας του, που είναι ένας διαβόητος καπετάνιος του Εμφυλίου. Η βία του καπετάνιου έχει σημαδέψει τη ζωή της Αθηνάς, που επιστρέφει στη γενέτειρά της, τη Μικρόπολη, στη βόρεια μεθόριο, εγκαταλείποντας την οικογένειά της και την ζωή της στην μεγαλούπολη, με το πρόσχημα της φροντίδας της ανοιακής μάνας της, αλλά με πραγματικό σκοπό να αναμετρηθεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος της.  Μέσα από την περιπέτεια της επίδοξης συγγραφέως θα γνωρίσουμε και θα αναγνωρίσουμε έναν ολόκληρο κόσμο, τον θαυμαστό κόσμο της Μικρόπολης, όπου το πολυτάραχο ιστορικό παρελθόν συμπλέκεται με το δύσκολο παρόν της καθυστερημένης μεθορίου στα χρόνια της κρίσης ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια ή ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.», προσθέτει.

                                                             Μυθοποιημένος ήρωας

«Όμως ο κύριος φορέας της βίας στο «Άκυρο αύριο» είναι ο Πρόδρομος Αρσλάνογλου, ο επονομαζόμενος και Αρσλάν Αγάς, ο δαίμονας όχι μόνο της Αθηνάς αλλά και ένα σωρό άλλων ανθρώπων τους οποίους απείλησε, εκβίασε, κυνήγησε, έσφαξε και κατακρεούργησε. Ο φοβερός και τρομερός καπετάνιος ως υπέρμαχος της καθαρότητας της φυλής και ως φανατικός της έννοιας πατρίδα, πολέμησε βούλγαρους και κομμουνιστές κι έπειτα συνέχισε το εθνοσωτήριο έργο του ως δήμαρχος Μικροπόλεως για δεκαετίες χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για την εκλογή του. Η βία του καπετάνιου εκδηλώνεται τόσο στο στενό οικογενειακό όσο και στο κοινωνικό του περιβάλλον, στη γυναίκα και στα παιδιά του, στους συνεργάτες και στους συμπολεμιστές του, απροκάλυπτη βία στους δικούς του ανθρώπους πόσο μάλλον στους εχθρούς του, αποσκοπώντας πάντοτε στην κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Μικροπόλεως και στην ενίσχυση της εξουσίας του. Η πιστή και αφοσιωμένη γραμματέας του, η θρησκόληπτη Μάγδα-άλλο ένα θύμα του- θα βοηθήσει στην εδραίωση της φήμης του ως θεραπευτή-θαυματουργού και στην επακόλουθη αγιοποίησή του. Ο νεκρός καπετάνιος θα αναδειχτεί σε εθνικό ήρωα και σύμβολο για την υπερ-πατριωτική οργάνωση «Σπαρτιατική λάβρυ», που δρα στην περιοχή με εκκαθαρίσεις, εμπρησμούς και άλλες βίαιες δράσεις. Ο Αρσλάνογλου θα καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιό του και θα συνεχίσει την μεταθανάτια  καταστροφική δράση του εμπνέοντας τη νέα γενιά μαχητών σε νέους αγώνες κατά του εισβολέα -όπου εισβολέας είναι ο μετανάστης και ο ξένος.» καταλήγει ο Κοσμάς Χαρπαντίδης.

Κυρίαρχο ρόλο στο μυθιστόρημα παίζει και η βία της άγριας ορεινής φύσης. Η φύση δεν αποτελεί απλώς σκηνικό των δρώμενων, αλλά διαποτίζει με το δηλητήριό της τη φύση των ανθρώπων, η παρθένα φύση του βορρά που γοητεύει με την ομορφιά της και το μυστήριό της, νοηματοδοτεί, αναδεικνύει τα άγρια ένστικτα ως συστατικά της επιβίωσης, διαμορφώνει συνειδήσεις όπου κυριαρχεί η αξία της δύναμης, το ιδεώδες της σκληρότητας, το ιδανικό της υπεροχής

Βιογραφικό

41

Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης γεννήθηκε το 1959 στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Σπούδασε νομικά και σήμερα ζει στην Καβάλα. Έχει κατοικήσει, κατά καιρούς, και σε άλλες πόλεις του βορρά. Δικηγορεί από το 1986. Εμφανίστηκε το 1993 με τα αφηγήματα «Μανία πόλεως» (εκδόσεις Επικαιρότητα) και στη συνέχεια το 1995 με τα διηγήματα «Οι εξοχές των νεκρών» (εκδόσεις Νεφέλη). Συνεργάστηκε στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Υπόστεγο». Το 1997 έγραψε το «Ταξίδι με θέα τη θάλασσα», ένα ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για την Καβάλα σε μορφή θεατρικού αναλογίου.

Άλλα βιβλία του:

Μανία πόλεως. (Επικαιρότητα,1993 ,Κεδρος2009)

Οι εξοχές των νεκρών. (Νεφέλη,1995)

Εκτο δάχτυλο. (Κέδρος 2009)

Τα δώρα του πανικού. (Κέδρος 2006)

Κρυφές αντοχές. (Μεταίχμιο 2011)

 

Info

Παρουσίαση του βιβλίου «Το άκυρο αύριο»

Καφεβιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ

Εμπορίου 41, Αλεξανδρούπολη

Παρασκευή 12 Μαΐου στις 8.00 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χρήστος Βασματζίδης, δικηγόρος – κριτικός λογοτεχνίας και ο Κωσταντίνος Παπαγιάννης, καθηγητής ξένων γλωσσών – ποιητής, παρουσία του συγγραφέα.

Διοργάνωση:

Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ και το  καφέ/βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ

Be the first to comment!
 
Leave a reply »