Βιβλίο
970 views 0 comments

Το «Αγύριστο κεφάλι» του Μίλτου Πασχαλίδη

by on Ιανουάριος 27, 2014
 

στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Τον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Άλκη Αλκαίο ελάχιστοι τον είχαν δει από κοντά. Ένας από τους τυχερούς  ήταν και ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης , ο οποίος στο νέο του βιβλίο «Αγύριστο κεφάλι» (Εκδόσεις Λιβάνη)  καταγράφει  την φιλία του με τον «αόρατο»στιχουργό, από την πρώτη τους συνάντηση την άνοιξη του  1996 μέχρι το θάνατό του τον χειμώνα του 2012.

«Εδώ είναι αυτά που είδα, αυτά που είπαμε κι αυτά που μου επέτρεψε  ίδιος να ξέρω για εκείνον. Η ζώσα μνήμη του Άλκη εντός μου», σημειώνει στον πρόλογο  ο συγγραφέας του βιβλίου

«Πρόκειται για  μια – εν θερμώ- καταγραφή μιας 17χρονης φιλίας μας», λέει μιλώντας στην ArtPress για το τρίτο βιβλίο του  ο Μίλτος Πασχαλίδης και προσθέτει «Το έγραψα γιατί ο Άλκης ήταν ένας «αόρατος» στιχουργός, με την έννοια ότι δεν τον γνώριζαν δια ζώσης ακόμα και συνθέτες με τους οποίους είχε συνεργαστεί!»

-Το βιβλίο σας είναι μια βιογραφία του Άλκη Αλκαίου;

-Όχι. Δεν αισθάνομαι αρμόδιος ή ικανός να την γράψω και δεν είχα κατά νου να κάνω αντικειμενική έρευνα. Έγραψα από καρδιάς τις δικές μας ιστορίες.

-Ποιος από τους στίχους του που έχετε μελοποιήσει σας έχει συγκινήσει περισσότερο;

-Από το «Σαράκι του Ρεμπώ»

Τέσσερεις τοίχοι η καινούργια μου εξορία

Δε φταις εσύ, δε λέει συγνώμη ο κεραυνός

-Έχετε με κάποιους από αυτούς ιδιαίτερη σχέση, που ίσως σας άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τη ζωή, τον τρόπο που σκέφτεστε;

-Ίσως τον στίχο που μελοποίησε ο Σωκράτης Μάλαμας στα «Φύλλα αλκαλικά»

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

-Θα φτιάξετε τον δίσκο «που του χρωστάτε»;

-Αισιοδοξώ κάποια στιγμή να τον φτιάξω.

68114_454886257902045_1904109213_n[1]

-Υπάρχουν σήμερα αξιόλογοι νέοι στιχουργοί;

-Αρκετοί με συγκινούν, αν και όχι τόσο νέοι πλέον στην εργασία. Οδυσσέας Ιωάννου, Ισαάκ Σούσης, Λίνα Δημοπούλου, Πόλυς Κυριάκου, και πολλοί ακόμα. Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι που δεν τους ξέρω, αλλά μ’ αρέσουν τα τραγούδια που φτιάχνουν.

-Στην εποχή της κρίσης ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος των ανθρώπων της τέχνης;

-Μάλλον να συνεχίσουν να υπηρετούν την τέχνη τους με μεγαλύτερη αφοσίωση. Και να παράγουν υλικό χρήσιμο για εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο.

 Το βιβλίο:

Αυτός ο τύπος, σχεδόν τριάντα χρόνια εθελούσια αποκλεισμένος σε δυο δωμάτια, ένα στην Κάτω Κηφισιά και ένα στην Πάργα, μου είχε ανοίξει παράθυρα σ’ όλο τον κόσμο. Με είχε πάει στη Γη των Βησιγότθων, στο Μεξικό, στο Κατμαντού, στο Μετς, στο Πόρτο Ρίκο, μαζί είχαμε στήσει οδοφράγματα στο Παρίσι το Μάη του ’68, είχαμε ανέβει στο κάρο μαζί με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, σαλπάραμε στο τσούρμο του Σεβάχ, από το Ταζ Μαχάλ ως το Ντεπό κι από την Πάργα ως την πλατεία Χόρχε ντ’ Αλβαράδο.

Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης και το CD «Καλοκαίρι στην Αμοργό (και άλλες ιστορίες)», σε στίχους του Άλκη Αλκαίου και μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη.

(συμπαραγωγή: Minos EMI και Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.)

Το cd περιέχει 9 τραγούδια, τα οποία ερμηνεύουν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Βασίλης Καζούλης, Βαγγέλης Γερμανός και Κώστας Θωμαϊδης

Βιογραφικό:

image003

Ο Μίλτος Πασχαλίδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1969.

Μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους. Σπούδασε Μαθηματικά και Φιλοσoφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.Ζει στην Αθήνα και έχει μια κόρη, την Ευγενία. Συνήθως γράφει τραγούδια.

Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο του, μετά το Δύο Νύχτες στο Σαράντι (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2010) και το Επόπτης (εκδ. Λιβάνης, 2012).

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »