Βιβλίο
935 views 0 comments

Το νέο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Απόστολου Καβαλιώτη παρουσιάζεται στην Αθήνα

by on Μάρτιος 11, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Τον Διάλογο μεταξύ των δύο εκκλησιών Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής, φέρνει στο προσκήνιο το  βιβλίο του Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης  Απόστολου Καβαλιώτη με τίτλο:

« Ο Διμερής Οικουμενικός  Διάλογος  Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών 
 υπό την πραγματικότητα των δυσχερειών  της Ουνίας και του Πρωτείου»

 Το θέμα γίνεται επίκαιρο ενόψει της Παγκόσμιας Σύσκεψης Εκκλησιών που θα γίνει το 2016 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με θέμα τον Διάλογο των δύο εκκλησιών.

Το νέο βιβλίο του αναγνωρισμένου διεθνώς για το πολύπλευρο επιστημονικό και φιλανθρωπικό του έργο Δρ. Αρχιμανδρίτη Απόστολου Καβαλιώτη, των εκδόσεων Παπαζήση, παρουσιάζεται σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015  και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο N.J.V. ATHENS PLAZA (Πλατεία Συντάγματος).       Την παρουσίαση που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν το Κέντρο Επικοινωνίας & Πολιτισμού «έκφραση ΙΙΙ» και οι  Εκδόσεις  Παπαζήση.

Την ενδιαφέρουσα έκδοση θα παρουσιάσουν οι :Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. κ. Γαβριήλ,  Γεράσιμος Αρσένης,  πρώην Υπουργός, πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής και Αλέξανδρος Κατσιάρας, διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συντονίζουν  ο Γεώργιος Μανωλάκος  σύμβουλος  επικοινωνίας   και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Εκκλησία της Ρώμης βρίσκονται για περισσότερο   από έναν αιώνα σε μια διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων που προκάλεσε το Μεγάλο Σχίσμα των Εκκλησιών και κοινής διερεύνησης των διαφορετικών δρόμων που χάραξε η κάθε μία εκκλησιαστική παράδοση έκτοτε.   Πεπεισμένες  ωστόσο ότι η Παράδοση της Εκκλησίας είναι Μία, Αγία και Αποστολική, αποφάσισαν να αναπτύξουν τον διμερή διάλογο που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις ελπίδες τους, στην αποκατάσταση της Κοινωνίας της Εκκλησίας, η οποία πλήττεται όσο οι αδελφοί  Χριστιανοί εξακολουθούν να είναι διηρημένοι.

BIBLIO_120315[1]

Το βιβλίο του  Δρ. Αρχιμανδρίτη Απόστολου Καβαλιώτη εξετάζει το θέμα καταγράφοντας στοιχεία της προετοιμασίας και της ιστορίας του Διμερούς Θεολογικού Διαλόγου. Δίνει έμφαση στα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δύο εκκλησίες, το ζήτημα των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών ή «Ουνίας» και το ζήτημα του  Πρωτείου του Επισκόπου Ρώμης. Επιχειρεί να εκτιμήσει πόσο δυνατή είναι η μελλοντική αποκατάσταση της Κοινωνίας των Εκκλησιών υπό την απειλή τους, καθώς μια νέα περίοδος στασιμότητας φαίνεται να έχει επέλθει στις διμερείς συζητήσεις.

Στη συνέχεια  ο συγγραφέας παραθέτει τα συμπεράσματά του και τάσσεται υπέρ της αισιόδοξης προοπτικής του Διαλόγου, επισημαίνοντας: «Ο δρόμος για την ενότητα των Χριστιανών είναι δύσβατος αλλά όχι χωρίς ελπίδα… Η Ορθόδοξη Εκκλησία όχι μόνο δεν έχει αρνηθεί τον διάλογο αλλά τον έχει επιδιώξει». 

whois[1]

 Τέλος, αναπτύσσει τις δικές του προτάσεις που θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν τον Οικουμενικό Διάλογο να εξελιχθεί ομαλότερα και να καταστεί μέριμνα όχι μόνο της εκκλησιαστικής ηγεσίας αλλά και των Χριστιανών, τους οποίους η διαίρεση αφήνει απροστάτευτους  σε έναν κόσμο με απειλούμενο μέλλον εξαιτίας πολέμων,  ανισοτήτων, καταπιέσεων και προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο π. Απόστολος Καβαλιώτης τονίζει χαρακτηριστικά: « Ο διάλογος πρέπει να φθάσει στον καθημερινό άνθρωπο, τον οποίο πολέμιοι αλλά και υποστηρικτές πρέπει να αφήσουν να αποφασίσει μόνος του για τη θέση που θα πάρει απέναντι στις συζητήσεις».

 

Πληροφορίες: τηλ. 210 6823150

Be the first to comment!
 
Leave a reply »