Βιβλίο
1346 views 0 comments

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Νοέμβριος» παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Ιούνιος 2, 2014
 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Τριάντα τρία μικρά  διηγήματα περιλαμβάνει η νέα συλλογή-έκτη-  του  βορειοελλαδίτη συγγραφέα, Γιώργου Σκαμπαρδώνη με τίτλο «Νοέμβριος», που  κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη και θα παρουσιασθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο βιβλιοπωλείο + βιβλία Καφετζή, το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014.

«Ο Νοέμβριος είναι η ηλικία μου, είναι ο μήνας που γεννήθηκα», είπε στην ArtPress-Παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό ο συγγραφέας,  που  κλείνει φέτος 25 χρόνια δημιουργίας, δικαιολογώντας τον τίτλο του βιβλίου και πρόσθεσε:

«Ο Νοέμβριος δεν είναι ένας μήνας. Είναι μια αίσθηση – κύμανση της ψυχής, συχνότητα και τόνος. Τα πράγματα θαμπώνουν, σκοτεινιάζουν, πριν αναγεννηθούν.  Είναι φορτισμένος  μήνας πολιτικά – ως Νοέμβρης αλλά και ως Νοέμβριος. Ο  καιρός επιδεινώνεται αλλά  και ξεκαθαρίζει  – μπαίνει ο κανονικός, βαρύς χειμώνας. Είναι εσωστρέφεια, παλτό, άμυνα, προφύλαξη, στοχασμός, μνήμη, ειρωνεία, φωτιά κι εκπνοή. Περισυλλογή και προσδοκία. Είναι μια μοιραία μετάβαση. Ένας μετεωρισμός. Κλείσιμο λογαριασμών και αναδρομική νοηματοδότηση. Ο Νοέμβριος είναι ιστορίες που έζησα, που άκουσα, που επινόησα, που θα ήθελα να είχα πει. Κάποια απ’ αυτά που έκανα κι εκείνα που δεν μπόρεσα. Όσα φαντάστηκα. Όσα ήρθαν κι όσα διέφυγαν λοξά και επιστρέφουν, τώρα, να γίνουνε, εδώ, τριάντα τρία διηγήματα, αυθύπαρκτα, κοφτές αφηγήσεις, πυρήνες, θραύσματα θραυσμάτων.

Ακρωτηριασμένες, πυκνωμένες μνήμες και αναζητήσεις,  κολοβές, που ολοκληρώνονται μέσα στον λειψό εαυτό τους, με αντανακλάσεις, σιωπές, κι εκρήξεις.»

«Είναι κείμενα χρωστούμενα σε δασκάλους, συγγενείς και φίλους», καρποί της ανάγκης, τώρα που έφτασε αισίως τα 60, «να βρω τα επιφανή καταστήματα της μνήμης και να ξανασυναντηθώ με απόντες που επιβιώνουν μέσα μου σαν φαντασμαγορίες» λέει ο συγγραφέας μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στην Σταυρούλα Παπασπύρου.

«Υπάρχουν εδώ κάμποσες αναφορές στα παιδικά του χρόνια, μαζί με ιστορίες που συμπυκνώνουν το θαμμένο παρελθόν της πόλης του, της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πινακοθήκη των ηρώων του, ανάμεσα σε στρατηγούς, μερακλήδες μάστορες, χοιροτρόφους ή γκαρσόνια, συναντάμε από τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη και το φαρμακείο του ώς τον Τάκη Κανελλόπουλο, κι από τον φημισμένο αγιογράφο Μανουήλ Πανσέληνο ώς τον ραβίνο Κόρετζ στο -έρημο πια- Διεθνές Βιβλιοπωλείο Μόλχο. Ωστόσο, στον «Νοέμβριο» υπάρχουν και ΑΤΜ που δίνουν ποιήματα, λατέρνες που παρασύρουν στο χορό τους αποξενωμένους ενοίκους μιας πολυκατοικίας, τριζόνια που λες και τραγουδούν συνθέσεις του Φίλιπ Γκλας και του Ρενέ Ομπρί, μέχρι λαχταριστά κέικ σε σχήμα σκαντζόχοιρου ή τροφαντά γυναικεία στήθη που καμουφλάρουν απίστευτο πόνο…» σημειώνει η δημοσιογράφος

«Συγκινητικό, συγκλονιστικό, σαν κτερίσματα από ανασκαφή σε καθαγιασμένους τόπους, εκεί όπου μνήμες, άνθρωποι, συνήθειες, ζώα, ούζα, καπνοί, φωτογραφίες, πιάνα και τραγούδια αρνούνται να σβήσουν, ο Σκαμπαρδώνης τα φέρνει στο φως» γράφει για το βιβλίο ο Στέφανος Τσιτσόπουλος στην Αthens voice.

Βιογραφικό:

SKAMPARDONIS G1

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει γράψει τα βιβλία Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό, Η ψίχα της μεταλαβιάς, Η Στενωπός των Υφασμάτων, Ακριανή λωρίδα, Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Σαββάτο απόγευμα, Γερνάω επιτυχώς, Ουζερί Τσιτσάνης, Επί ψύλλου κρεμάμενος, Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας, Περιπολών περί πολλών τυρβάζω και Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος. Το βιβλίο του Η Στενωπός των Υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993 και το Επί ψύλλου κρεμάμενος με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω 2004.

Τα μυθιστορήματά του Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης (νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2013) ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το «Με τα παιδιά της πιάτσας» (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενατης μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), Τάμαριξ, Χίλια Δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign Awards 2000») και Επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. To 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω (Εκδόσεις Πατάκη).

Info:

βιβλιοπωλείο + βιβλία Καφετζή

Εμπορίου 41, Αλεξανδρούπολη

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014,ώρα 9μμ

Για το βιβλίο θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η δημοσιογράφος-ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »