Βιβλίο
924 views 0 comments

Τριακόσιοι μαθητές μυήθηκαν στον ποιητικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη

by on Απρίλιος 9, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Ένα μοναδικό ταξίδι με τα φτερά του ονείρου, με «τέχνη, τύχη και τόλμη» στους συμπαντικούς δρόμους που χάραξε η ποίηση του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, έζησαν οι τριακόσιοι  μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαοκτώ σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και την Πόλη, διακεκριμένοι επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι που πήραν μέρος στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο «Οδυσσέας  Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου».

Το συνέδριο διοργάνωσαν  το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη Θεσσαλονίκη, από 30 Μαρτίου μέχρι και 3 Απριλίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε  στην οικουμενικότητα του Ελύτη, τους βυζαντινούς απόηχους του «Άξιον Εστί», αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις μεταφράσεις των έργων του,  την αριθμολογία, την ηλιακή μεταφυσική, το εικαστικό έργο του ποιητή και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.

Μουσικό αναλόγιο

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσίασε το Μουσικό Αναλόγιο με τίτλο: Μια βόλτα στις Μικρές Κυκλάδες με τον Μεγάλο Ναυτίλο, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Μελοποιημένα ποιήματα τραγούδησε η Χριστίνα Μαξούρη, ενώ ποιήματα διάβασαν η Φιλαρέτη Κομνηνού και ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

8

Η Φιλαρέτη Κομνηνού απαγγέλλει Ελύτη.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου άρχισε με το θεατρικό αναλόγιο που παρουσίασαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ζωγραφείου και Ζαππείου Λυκείου από την Πόλη. Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με τον μαγικό κόσμο της Μυθολογίας του Αιγαίου, την  οικουμενικότητα της ποίησης του Ελύτη, τις υπερρεαλιστικές εικόνες που συναντάμε στο έργο του και συζητήθηκε το θέμα ο Ελύτης ως μεταφραστής – μεταφρασεολόγος.

Η δεύτερη ημέρα έκλεισε με την προβολή δύο ταινιών, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Ολύμπιον, σχετικές με τη ζωή και το έργο του ποιητή, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σγουράκη  και του Λάκη Παπαστάθη.

Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική.

Την τρίτη ημέρα οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τη Μονή Βλατάδων και παρακολούθησαν τη Γ΄ Ακολουθία των Χαιρετισμών και στη συνέχεια το Τελλόγλειο Ίδρυμα, όπου παρακολούθησαν ομιλία της ποιήτριας κ. Ιουλίτας Ηλιοπούλου και ξεναγήθηκαν από την ίδια  στην έκθεση με τίτλο: Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική.

14

 Στην απογευματινή συνεδρία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το θαύμα στην ποίηση του Ελύτη και τη σημασία των μεταμορφώσεων, τον έρωτα και τον θάνατο. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και ειδική αναφορά στη μελοποιημένη ποίηση.

Στίχους από το έργο του Ελύτη τραγούδησαν  ο Μάκης Αϊβάζογλου, ο Γιώργος Παπούδης και ο Ιωάννης Ποιμενίδης. Στη συνέχεια έγινε τιμητική αναφορά στον ηθοποιό Μηνά Χατζησάββα και στον καθηγητή Βαγγέλη Κεχριώτη, που συμμετείχαν σε προηγούμενα συνέδρια και έφυγαν αιφνίδια από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε.

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Βόλου, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Γράβου και σολίστα τον Βασίλη Αγροκώστα.

10

Την τέταρτη ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας και αργά το απόγευμα στον Χώρο Τεχνών Βέροιας έγινε ευρεία συζήτηση με θέμα: «Με ανοιχτά χαρτιά για τον Οδυσσέα Ελύτη» με τη συμμετοχή επιστημόνων, λογοτεχνών, μεταφραστών, μαθητών και συντονισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Πιμπλή.

Το  έκτο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη του 2017 και  θα είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Θεοτοκά.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »