Βιβλίο
1020 views 0 comments

Φανή Τερζόγλου : «Τα παιδιά είναι πολύ καλοί και σκληροί κριτές»

by on Μάιος 15, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Μια απίστευτη και απολαυστική περιπέτεια με πολλές ανατροπές, που κρατάει μικρούς και μεγάλους σε αγωνία ως την τελευταία σελίδα, ξετυλίγεται στις σελίδες του βιβλίου της Φανής Τερζόγλου «Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός στη σειρά Παιδική Λογοτεχνία.

«Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ που κοίμιζα την κόρη μου και επέμενε με σθένος πως είχε βαρεθεί τα παραμύθια που ήδη της έλεγα και τα βιβλία που διαβάζαμε για να την πάρει ο ύπνος. Ζητούσε «κάτι άλλο» που να μην μοιάζει με τα γνωστά παραμύθια που λένε οι μαμάδες συνήθως! Έτσι σε μια νύχτα δημιουργήθηκε  ένα μικρό σγουρόμαλλο κοριτσάκι η Μπέτυ που την ακολουθούσε παντού μια πανέξυπνη γάτα …με άποψη για το κάθε τι. Ένα δίδυμο ,που έμελλε να ομορφύνει τη ζωή μου- και ελπίζω και πολλών παιδιών- και να κάνει το βράδια προτού τον ύπνο πιο …ενδιαφέροντα!» εξηγεί η συγγραφέας μιλώντας στην ArtPress για το βιβλίο της που παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

Τι πιστεύετε ότι προσφέρει στα παιδιά; Ποια μηνύματα στέλνει;

Με την ανάγνωση του βιβλίου όπως και κάθε βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να ταξιδέψει. Η φαντασία μας δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα.
Ο κόσμος της Μπέτυ , το Ψαρονήσι ,είναι ένα όμορφο ειρηνικό περιβάλλον που κάθε παιδί στο σημερινό κόσμο θα έπρεπε να ζει. Θέλω τα παιδιά να βιώσουν στιγμές χαλάρωσης αλλά και έντασης. Να μπορέσουν να κρίνουν και να διαχωρίσουν το καλό από το κακό .Να νιώσουν τη φιλία ,την αγάπη και τη συμπόνια καθώς και τη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε ένα παιδί και στο κατοικίδιό του όπως στην περίπτωση της Μπέτυ και της γάτας Λουκίας.

Γιατί στα παιδιά αρέσουν τα παραμύθια;

Τα παραμύθια αρέσουν στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους .Απλά οι δεύτεροι ντρέπονται να το παραδεχτούν ! Πάντα υπάρχει μια μαγεία πίσω από αυτά, που γοητεύει, γιατί βάζει τα παιδιά στη θέση του πρωταγωνιστή. Στο παραμύθι κανείς δεν μπορεί να σου πει ..».είσαι πολύ μικρός για να το κάνεις αυτό». Ότι και να γίνει, εσύ είσαι ο ήρωας ή η ηρωίδα και μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα πίστεψέ με ! Να μιλήσεις σε μία γάτα και αυτή να σου απαντήσει, αλλά και να τα βάλεις με μια στρατιά πειρατές ταξιδεύοντας με το καράβι τους!

Τι έχετε μάθει από τα παιδιά;

-Τα παιδιά είναι πολύ καλοί και σκληροί κριτές .Δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις εύκολα πλασάροντας μια ιστορία .Και προπάντων δεν τους αρέσουν οι μισοτελειωμένες ιστορίες! Όταν ολοκλήρωσα το πρώτο βιβλίο «Το μυστικό του χαμένου θρύλου» στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα μια πιθανή συνέχεια .Οι πρώτοι μικροί αναγνώστες λοιπόν,  ενθουσιασμένοι  με την ιστορία  απαίτησαν  και σχεδόν με μάλωσαν λέγοντάς μου «’θέλουμε να μας πεις τι έγινε ο παππούς της Μπέτυ ! Δεν μπορείς να τον αφήσεις εξαφανισμένο». Το ίδιο βράδυ ξεκίνησα να γράφω τη συνέχεια!

Πιστεύετε ότι η παιδικότητα χάνεται, ότι η πραγματική πατρίδα είναι η παιδική ηλικία;

Η παιδικότητα και η αθωότητα δυστυχώς χάνονται από τους περισσότερους από εμάς. Και κάποιοι ίσως την κρατάμε ..όμως κρυφά, γιατί ας μην ξεχνιόμαστε …ζούμε σε ένα κόσμο ενηλίκων.

Γιατί γράφετε παραμύθια;

Γράφω παραμύθια γιατί μου αρέσει να ταξιδεύω με τους ήρωες μου ! Περνώ πολύ καλά μαζί τους καθώς οι απίθανες περιπέτειες τους με κάνουν και νιώθω όμορφα …νιώθω περισσότερο ζωντανή και χαρούμενη! Ζω τη ζωή τους εκτός από τη δική μου !

Τι προσόντα πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας παραμυθιών;

Ένας συγγραφέας πρέπει να διαθέτει αγάπη για αυτό που κάνει. Φαντασία ,δημιουργικότητα ,ευρηματικότητα μα πάνω από όλα μεράκι . Δεν μου αρέσουν οι ιστορίες με άσχημο τέλος .Και αυτό θέλω να τονίσω και στους αναγνώστες .Υπάρχει ένα παράθυρο για όλους που ανθίζει ένα λουλούδι και λάμπει ένας ήλιος! Και ίσως τα βιβλία μας μαζί και η Μπέτυ Ρουμπετη , να είναι το παράθυρο και η ελπίδα για κάποιο παιδάκι που δεν περνάει και τόσο καλά στη ζωή του. Είναι η ελπίδα…και αυτή μας κρατάει .

Ένας συγγραφέας παραμυθιών βλέπει τον κόσμο με τα δικά του μάτια ή με τα μάτια των παιδιών;

Ο συγγραφέας βλέπει τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Για να είσαι όμως κοντά στα παιδιά θα πρέπει να ανασύρεις τις παιδικές σου μνήμες και να θυμηθείς …και να γίνεις κι εσύ παιδί…έστω και μεγάλο!

Στην εποχή της κρίσης που ζούμε, κυρίως κρίση αξιών, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του καλού παιδικού βιβλίου;

Θα ήθελα τα παιδιά μου αλλά και τα παιδιά του κόσμου να ζήσουν με αξίες. Στο βιβλίο εξάλλου τονίζεται η αξία της φιλίας της αγάπης προς τον συνάνθρωπο .Εμείς οι μεγάλοι οφείλουμε με κάθε τρόπο να μεταλαμπαδεύσουμε όμορφα και ευγενικά συναισθήματα …αυτά ακριβώς που μας κάνουν να νιώθουμε άνθρωποι και όχι υπάνθρωποι.

Ζείτε στην Ξάνθη. Τι εμπειρίες έχετε από τις επαφές σας με τα παιδιά μέσω της μουσικής που διδάσκετε στα σχολεία;

Στην επαρχιακή πόλη της Ξάνθης τα παιδιά μου έχουν χαρίσει την αγάπη τους και σαν μουσικό και σαν συγγραφέα. Κάποιες φορές είναι τόσο συγκινητικό ένα μικρό χεράκι να σου χαρίζει μια ζωγραφιά και να σου λέει ότι είσαι η αγαπημένη του κυρία .Αυτό το συναίσθημα θέλω να το κλειδώσω για πάντα μέσα στην καρδιά μου .Νιώθω πολύ τυχερή που το έχω ζήσει!

Το βιβλίο:
Η Λουκία, μια πανέξυπνη γάτα, ανακαλύπτει στην ακτή του νησιού της την Μπέτυ, μια μικρή ναυαγό, και τη φέρνει στο σπίτι της αφεντικίνας της. Η Μάμι Μπλου, μια καλοσυνάτη νοσοκόμα, φροντίζει την Μπέτυ και μαζί με τον παράξενο εφευρέτη δόκτορα Πλατίνι ψάχνουν να βρουν πληροφορίες για τη μικρή.

Η αξιαγάπητη Μπέτυ κλέβει τις καρδιές όλων των κατοίκων στο Ψαρονήσι, ακόμα και των πιο στριμμένων. Μαζί με τον ζημιάρη φίλο της Ερρίκο ξεκινούν για την αναζήτηση του ναυαγίου της, αγνοώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν. Όπως ο φοβερός πειρατής Κοκκινογένης, που κάνει την εμφάνισή του στο νησί και ξυπνά σε όλους τους εφιάλτες των παιδικών τους χρόνων… Θα μπορέσει, άραγε, η παμπόνηρη Λουκία να βοηθήσει τη φίλη της;

Βιογραφικό:

910[1]

Η ΦΑΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ γεννήθηκε το 1972 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Στην ηλικία των πέντε ετών, εγκαταστάθηκε με τους γονείς της μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε σχολείο και σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά Μουσικής. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια παραδίδοντας μαθήματα μουσικής σε ωδεία και σχολές μουσικής. Στην Ξάνθη, όπου ζει σήμερα, εργάστηκε σε δημοτικά σχολεία και στο Μουσικό Γυμνάσιο ως καθηγήτρια μουσικής. Άρχισε να «συνθέτει» ιστορίες για μικρά παιδιά διδάσκοντας μουσική προπαιδεία σε παιδικούς σταθμούς, ενώ την Μπέτυ Ρουμπέτη ξεκίνησε να τη γράφει καθώς προσπαθούσε να αποκοιμίσει τη μεγάλη της κόρη, που ζητούσε συνεχώς καινούριες ιστορίες.

Infο:

Παρουσίαση:

«Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου»

Βιβλιοχαρτοπωλεία Δημητριάδης (Ελ. Βενιζέλου 49), Αλεξανδρούπολη

Σάββατο 16 Μαΐου , ώρα 10:30 πμ

Διοργάνωση:

Βιβλιοχαρτοπωλεία Δημητριάδης,  Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Τo βιβλίο θα προλογίσει η εκπαιδευτικός Βάσω Βασιλούδη, ενώ θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Αθανασία Ρουσίδου και Μαγδαληνή Δρίβα.Η συγγραφέας θα συστήσει στα παιδιά την ηρωίδα του βιβλίου, Μπέτυ Ρουμπέτη, και θα τους διηγηθεί την ανατρεπτική της περιπέτεια!

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »