Βιβλίο
875 views 0 comments

101 αποστάγματα σοφίας από τον Γιώργο Παπαδόπουλο-Κυπραίο

by on Νοέμβριος 23, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

«Η ζωή σου είναι αποτέλεσμα των επιλογών που κάνεις. Μην υπόσχεσαι όταν είσαι χαρούμενος. Μην απαντάς όταν είσαι θυμωμένος. Μην αποφασίζεις όταν είσαι λυπημένος»

 Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ένα βιβλίο-απόσταγμα ζωής γεμάτο Διδάγματα που εμπνέουν και ενθαρρύνουν.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος συνέλεξε από την εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής, ιδέες και αξίες που άντεξαν στον χρόνο και τις διατύπωσε με τρόπο ώστε να γίνουν κατανοητές από όλους. Το βιβλίο έχει σαν στόχο να κινητοποιήσει τον αναγνώστη του, ενθαρρύνοντάς τον να σημειώσει τις σκέψεις του και να συμπληρώσει τα λεγόμενα του κάθε Διδάγματος.

«Έστω κι ένας αναγνώστης να ωφεληθεί από αυτά, θα θεωρήσω ότι πρόσφερα μια υπηρεσία στον κόσμο», λέει ο συγγραφέας και ιδρυτής  των εκδόσεων Διόπτρα Γιώργος  Παπαδόπουλος-Κυπραίος μιλώντας στην ArtPress για το νέο του βιβλίο με τίτλο «101 Διδάγματα Ζωής.». (Εκδόσεις Διόπτρα)

Πρόκειται για ένα βιβλίο που  βοηθάει τον αναγνώστη  να πάρει τη ζωή στα χέρια του,  ένας οδηγός πορείας βασισμένος  σε συμπαντικούς νόμους και θεμελιώδεις αρχές που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και να τον αφυπνίσει.

                                    Μοναδικό στο είδος του

Η πρωτοτυπία του βιβλίου που συνδυάζει Διδάγματα Ζωής με Συμπαντικούς Νόμους και Θεμελιώδεις Αρχές, το καθιστούν μοναδικό στο είδος του.

«Άρχισα να κρατώ σημειώσεις με γνωμικά, ρητά, ρήσεις και παροιμίες από τότε που ήμουν μαθητής στην Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού. Η συνήθεια αυτή εξελίχθηκε στη συνέχεια σε συνήθεια να καταγράφω πολύ περιεκτικά τα σημαντικότερα σημεία που έπρεπε να θυμάμαι από τα βιβλία που διάβασα, τις σπουδές μου, τα μαθήματα εκπαιδευτικής ψυχολογίας, τα πέντε έτη διδασκαλία μου στο Τορόντο, τα συνθήματα στους τοίχους, τα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει και την 35ετή παρουσία μου στον εκδοτικό χώρο. Στη συνέχεια, συνέδεσα πολλά από αυτά τα σημεία μεταξύ τους έτσι ώστε να περικλείουν σημαντική, κατά την άποψή μου, γνώση για τη ζωή και τις πολλές όψεις της, γι’ αυτό και τα ονόμασα Διδάγματα Ζωής. Αυτή τη δουλειά, μια δουλειά που κράτησε χρόνια και ακόμα συνεχίζεται, αποφάσισα να τη μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου.» σημειώνει ο συγγραφέας.

IMG_6129

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη . Στο πρώτο μέρος εξετάζονται οι Αρχές και οι Νόμοι που διέπουν τη ζωή μας και επιδρούν σημαντικά στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους,  με τρόπο απλό, για να γίνονται κατανοητοί και από αναγνώστες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με παρόμοια θέματα.

Εξετάζονται θέματα, όπως: Δεν είμαστε μόνο το υλικό μας σώμα. Τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις μας . Ο συνειδητός και υποσυνείδητος νους μας. Η Δύναμη που έχουμε μέσα μας. Η εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή. Το Πανεπιστήμιο της Ζωής. Όλα στο Σύμπαν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Μηνύματα από το νερό. Οι Συμπαντικοί Νόμοι στην πράξη, κλπ..

                                       Η λειτουργία των Συμπαντικών  νόμων

«Σε ότι αφορά τους Συμπαντικούς νόμους, στο βιβλίο εξετάζονται τρεις από αυτούς: Ο Νόμος της Βαρύτητας, που κανείς δεν τον αμφισβητεί, επειδή τα αποτελέσματά του είναι εμφανή και προβλέψιμα. Ο Νόμος του Αιτίου και του Αποτελέσματος που δηλώνει πως «για να συμβεί κάτι, για να επέλθει ένα αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρξει μια αιτία». Αυτόν το νόμο της φυσικής τον βρίσκουμε διατυπωμένο με διαφορετικά λόγια σε διάφορα κείμενα και στη λαϊκή σοφία, όπως «… μάχαιραν έδωσες, μάχαιραν λάβεις», «έσπειρες άνεμο θερίζεις θύελλες», «όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς…», κ.ά. Ο Νόμος της Έλξης στο πνευματικό επίπεδο και στο επίπεδο των λεπτών ενεργειών, των υψηλών συχνοτήτων, καθορίζει πως τα όμοια έλκονται, σε αντίθεση με το φυσικό, υλικό επίπεδο, όπου τα ομώνυμα απωθούνται. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, αν επιθυμούμε να αποκτήσουμε κάτι, αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, κάτω από προϋποθέσεις. Στο βιβλίο περιγράφεται η διαδικασία ενεργοποίησης αυτού του νόμου και δίνονται παραδείγματα  για να γίνει δυνατή η συνειδητή έλξη αυτών που επιθυμούμε στη ζωή μας.» εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου μιλώντας στην ArtPres

                                     Διδάγματα Ζωής

 «Ρώτησα έναν γέροντα: “Τι είναι πιο σημαντικό; Να αγαπάς ή να σε αγαπάνε;” Και ο γέροντας απάντησε: “Τι είναι πιο σημαντικό σε ένα πουλί; Η αριστερά φτερούγα του ή η δεξιά;”. Εσύ έχεις και τις δύο φτερούγες;»

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, τα 101 Διδάγματα Ζωής ανοίγουν συζήτηση με τον αναγνώστη και τον προσκαλούν να συμπληρώσει τα δικά του σχόλια και τις προσωπικές του παρατηρήσεις.

Περιέχονται διδάγματα για διάφορα θέματα της καθημερινότητας, όπως: Για την Αγάπη και τον Φόβο, την Επιτυχία και την Αποτυχία, τον Θυμό, την Κακία και τη συγγνώμη, τις Τύψεις και τη Συγχώρηση, τις Πεποιθήσεις και τη Δύναμη της Σκέψης, την Αλήθεια, την Ευτυχία, τη δύναμη των λέξεων, την φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών, τη γενναιοδωρία, και άλλα., την Αλήθεια, την Ευτυχία, τη δύναμη των λέξεων, την φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών, τη γενναιοδωρία, και άλλα.

«Είναι πολύ απλό να αναλάβεις δράση και εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία των διδαγμάτων να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να δώσεις τροφή στο πνεύμα σου. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, θετική σκέψη και ένα μολύβι.», παροτρύνει τους αναγνώστες του ο συγγραφέας.

«Θεμελιώδεις Αρχές της Ζωής ορίζουν πως κάθε άνθρωπος στη γη γεννιέται ελεύθερος, και πως έχει το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης και του να επιλέγει αυτό που θέλει να κάνει. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να επιλέγει, μεταξύ πολλών επιλογών εκείνο που επιθυμεί. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος για τις συνέπειες των επιλογών του.  Αντίθετα, εκείνο που συνήθως γίνεται, είναι ότι επιρρίπτουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλο. «Δεν φταίω εγώ…», «Με πίεσαν. Δεν είχα άλλη επιλογή…».Υποχρέωση και ευθύνη όλων μας είναι να σεβόμαστε τα δικαιώματα αυτά των άλλων, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε να αποφεύγουμε να επιβάλουμε τις απόψεις και τα θέλω μας σε άλλους και ταυτόχρονα να μην επιτρέπουμε σε άλλους να μας επιβάλλουν τα δικά τους.», προσθέτει.

Βιογραφικό:

Giorgos%20Papadopoulos-20131002-153529[1]

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Κυπραίος γεννήθηκε στην Ακρούντα της Κύπρου τον Μάιο του 1941. Σε ηλικία 15 ετών ορκίστηκε μέλος της ΕΟΚΑ στον αγώνα της εναντίον των Άγγλων, για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Σπούδασε Ηλεκτρονικά στην Αθήνα με υποτροφία και εργάστηκε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA). Τον Δεκέμβριο του 1966 μετανάστευσε στο Τορόντο του Καναδά, όπου εργάστηκε ως ηλεκτρονικός. Φοίτησε στο College of Education του Πανεπιστημίου του Τορόντο και διορίστηκε καθηγητής ηλεκτρονικών στο Danforth Technical School. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1974 και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε τη δικηγορία ως τον Μάρτιο του 1985. Το 1978 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα, του οποίου ανέλαβε τη διεύθυνση από το 1985 και ο οποίος έχει εκδώσει περισσότερους από 320 τίτλους βιβλίων Ψυχολογίας, Προσωπικής Ανάπτυξης και Πνευματικής Αναζήτησης.

‘Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια Εναλλακτικής Σκέψης, Πνευματικής Ανάπτυξης και Εσωτερικής Αναζήτησης.

Έχει γράψει το ιστορικό μυθιστόρημα Το Δαχτυλίδι, το οποίο αναφέρεται στη συμμετοχή των Κυπρίων στους Αγώνες του ελληνικού έθνους

Info:

«101 Διδάγματα Ζωής»

Η κεντρική παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο Cafe του Public Συντάγματος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ψυχολόγος Έφη Αδαμίδου και η δημοσιογράφος Βίκυ Χαντζή.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »