Βιβλίο
1115 views 0 comments

5 βιβλία για το άλλο μισό του καλοκαιριού.. (και για κάθε εποχή)

by on Αύγουστος 1, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το έργο είναι του Κωνσταντίνου Ράμμου

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Η Νάντια, μια όμορφη λαϊκή τραγουδίστρια, εμφανίζεται ξαφνικά και ταράζει τα νερά της νυχτερινής Αθήνας του ’60.

Στο Παρίσι, μια γυναίκα με μυστηριώδες παρελθόν γράφει την τελευταία λέξη σε ένα γράμμα με άγνωστο παραλήπτη…

Ο Παντελής βρίσκεται αντιμέτωπος με συμβάντα που σχετίζονται με το παρελθόν της οικογένειάς του στη Ζάκυνθο του 1940.

Τέσσερις γυναίκες μεγαλώνουν με έντονες εμπειρίες όλων των αποχρώσεων απ’ τα καλοκαίρια τους στο παραθαλάσσιο οικογενειακό εξοχικό.

Η Ευανθία, η μικρότερη κόρη μιας οικογένειας, είναι  αποφασισμένη για όλα, προκειμένου να ξεφύγει από τη μιζέρια του φτωχού μαχαλά της Θεσσαλονίκης όπου ζει, κάνοντας έναν καλό γάμο

Πέντε διαφορετικές ιστορίες που έχουν ένα κοινό στοιχείο, τον έρωτα. Τον έρωτα που οδηγεί στην καταστροφή, αλλά και στη λύτρωση και που πάντα τροφοδοτεί μιαν αιώνια δραστηριότητα: τη λογοτεχνία.

Πέντε ιστορίες γραμμένες από πέντε  νεότερους  αλλά και παλαιότερους συγγραφείς που με τα μυθιστορήματα τους καταγράφουν έναν σημαντικό αριθμό ευαισθησιών, προσανατολισμού και τάσεων της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.

Η Άννα Γαλανού, η Γιώτα Γουβέλη, ο Κώστας Κρομμύδας, ο Στέφανος Λίβος και η Βάσω Παπάκου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ArtPress και συστήνουν στους αναγνώστες της τα νέα  τους βιβλία, (εκδόσεις Διόπτρα) προδιαθέτοντας τους για συναρπαστικά αναγνώσματα.

Άννα Γαλανού : « Δημιουργώ ήρωες που δεν είναι απρόσιτοι, αλλά ούτε και καθημερινοί»

886

 «Όλα τα βιβλία μου είναι ανθρωποκεντρικού χαραχτήρα με έμφαση στα κοινωνικά θέματα και στις ανθρώπινες σχέσεις. Δημιουργώ ήρωες που δεν είναι ούτε εξωπραγματικοί και απρόσιτοι, αλλά ούτε και καθημερινοί. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορώ να καυτηριάσω εποχές και καταστάσεις ή να αναδείξω προτερήματα και αξίες.

Το βιβλίο σκιαγραφεί την Ελλάδα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60. Σαν κορμό έχει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Σμαράγδας, που χάνει την μνήμη της το 1944 στον βομβαρδισμό του Πειραιά. Ακολουθώντας την πορεία της ζωής της, διατρέχουμε και τις χρονικές περιόδους στις οποίες η Ελλάδα προσπαθεί να στυλωθεί στα πόδια της.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία της ηρωίδας, την οποία γνωρίζει σαν Νάντια, γιατί αυτό είναι το όνομα που της έδωσε η θετή μητέρα της.

Πόλεις σταθμοί στην εξέλιξη της ιστορίας είναι ο Πειραιάς, η λαϊκή Θεσσαλονίκη και η αστική Αθήνα του ‘60.

Ο Πειραιάς, όπου διαδραματίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της η ιστορία, είναι η πόλη με τα πέντε πρόσωπα, κάτι που αντιστοιχεί και στην εικόνα της υπόλοιπης Ελλάδας. Από τη μια είναι το αστικό πρόσωπο της πόλης  κι από την άλλη είναι ο Πειραιάς των προσφυγικών της Δραπετσώνας και της Παλιάς Κοκκινιάς, της Τρούμπας και των ρεμπέτηδων, αλλά και λιμανιού, αφετηρία της μεγαλύτερης μετανάστευσης που είδε ποτέ η Ελλάδα.

Δυο έρωτες περιγράφει το βιβλίο, μαζί με όλες τις ιστορικές αναφορές που ακολουθούν την πορεία του. Ο ένας έρωτας οδηγεί στο τέλμα και στην καταστροφή και ο άλλος είναι λυτρωτικός και απογειώνει τους ήρωες μέσα στην μεγαλοσύνη του.

Ο αναγνώστης μπορεί να περπατήσει εκείνα τα δύσκολα χρόνια που έζησε η χώρα μας, ‘’πιασμένος’’ καλά μέσα στα δίκτυα μιας ιστορίας που δεν αφήνει κενά και ερωτηματικά.»

D21_8951ff low

Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη Διαφήμιση και το Σχεδιασμό Εντύπων. Έχει βραβευτεί με το δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για το θεατρικό της έργο Το Τέλος Μιας Κωμωδίας, με το πρώτο βραβείο για το διήγημά της Με Αντίπαλο Τη Ζωή και με το δεύτερο βραβείο για το ποίημα Άδειος Κόσμος. Έχει γράψει πεζογραφήματα και παιδικά παραμύθια. Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της: Αντιμέτωποι με το χθες, Το παράπονό μου μια κραυγή, Οι τρεις φωτιές.Από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο της με τίτλο Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί.

Γιώτα Γουβέλη:  «Οι τέσσερις ηρωίδες μου είναι πρώτα απ’ όλα γυναίκες »

896

«Η Πρώτη κυρία, αυθύπαρκτη, η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός και όχι η κυρία του κυρίου, εκδόθηκε λίγες βδομάδες πριν τις ραγδαίες κοικωνικο-πολιτικές εξελίξεις των ημερών, που μας πάγωσαν όλους.

Εμένα για έναν λόγο παραπάνω: Είδα να βγαίνουν μια-μια οι γυναίκες μπροστά στην πολιτική σκηνή, άλλη ως αρχηγός κόμματος, άλλη ως ρυθμιστής των εξελίξεων, άλλη ως υποψήφια εκ συγκυρίας… «Το μυθιστόρημά σου γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα», μου έλεγε τις προάλλες μια αναγνώστρια και αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό η τέχνη προοικονομεί τη ζωή ή το αντίστροφο.

Όμως, έχουν κάποια σχέση οι υποψήφιες με τις ηρωίδες μου; Ασφαλώς και όχι, καμιά από τις υποψήφιες δεν θα με ενέπνεε γι’ αυτό. Είναι Η Πρώτη κυρία ένα πολιτικό μυθιστόρημα; Ασφαλώς και όχι, άλλο είναι το θέμα μου. Φιλοδοξίες, ίντριγκες, ανατροπές, αμοραλισμός, δολοφονίες, εξουσία, σύγκρουση, καταστροφή, όλα αυτά υπάρχουν, αλλά ως πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι προσωπικότητες των τεσσάρων ηρωίδων μου, ενώ μια από αυτές θα κατακτήσει στο τέλος την κορυφή.

Κι εκεί θα βρεθεί μόνη της, μακριά από τον άντρα της καρδιάς της, κι αυτό είναι το θέμα μου: Οι τέσσερις ηρωίδες μου είναι πρώτα απ’ όλα γυναίκες. Ο ψυχισμός τους, η διαίσθησή τους, ο ερωτισμός τους, οι σεξουαλικές τους εμπειρίες, η απόρριψη, η μαχητικότητα, η προδοσία, η ζήλεια, το μίσος, η διεκδίκηση, η μητρότητα, το ένστικτο, είναι αυτά που τις προσδιορίζουν και κατευθύνουν τη μοίρα τους. Η Πρώτη κυρία είναι αυτή που θα ήθελα εγώ να πάρει τις τύχες μας στα χέρια της και να φέρει αποτελέσματα με την αξιοσύνη, τη θέρμη, την αφοσίωση που χαρακτηρίζουν την αληθινή γυναίκα.»

Picture 013

Η Γιώτα Γουβέλη είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης και σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας, ως υπεύθυνη μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Το πρώτο της μυθιστόρημα Η μουσική του κόσμου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2010 από τις Εκδόσεις Διόπτρα και έτυχε θερμής υποδοχής από αναγνώστες και κριτικούς. Ακολούθησαν Το σκίτσο τον Μάιο του 2011, Το κεντρί της πεταλούδας τον Ιούλιο του 2013, εμπνευσμένο από το φαινόμενο της πεταλούδας, και το Μαγεμένο Ποτάμι τον Απρίλιο του 2014.

Κώστας Κρομμύδας:  «Να ζήσεις, να τολμήσεις και ας είναι λάθος»

888

«Είναι και αυτά που δεν ειπώθηκαν ποτέ… είναι και εκείνα που δε θα γίνουν πράξεις και που στο τέλος θα μοιάζουν με μύθους βαλμένους σε ένα βιβλίο, για να θυμίζουν την αδυναμία των ανθρώπων να αλλάξουν τη μοίρα τους»

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με το παρελθόν μας, θα πρέπει να κλείσουν.. αλλιώς θα είναι πάντα σαν μία πληγή που αιμορραγεί… η αληθινή αγάπη υπάρχει.. και μας θυμίζει ότι «καλύτερα να κάνεις κάτι λάθος, παρά να μην το ζήσεις ποτέ».. η ζωή μπορεί να είναι σκληρή , αλλά πάντα πρέπει να βρίσκεις την δύναμη να προχωράς, να διαγράφεις , να συγχωρείς..

Η αγάπη αντιμετωπίζει το μίσος, η τραγωδία την ευτυχία, η αδικία την συχώρεση, αλλά και η μοίρα, το πεπρωμένο είναι βασικό συστατικό. Η συνάντηση του Κωνσταντίνου με την Πέρσα, μόνο τυχαία δεν είναι και γίνεται ακριβώς τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο ο καθένας τους. Άλλωστε ότι είναι να γίνει θα γίνει… Το «Μη με λησμόνει» έρχεται να σου ψιθυρίσει να ζήσεις, να τολμήσεις και ας είναι λάθος, γιατί η ζωή περνά και πίσω δεν γυρίζει.

Ένα βιβλίο που από την αρχή ως το τέλος του σε κρατάει «δέσμιο» των εξελίξεων, των ανατροπών, και των εικόνων που ζωντανεύουν μπροστά σου.. Ιωάννινα, Παρίσι, Γαλαξίδι και Πάτμος… Παρόν και μέλλον , εναρμονισμένα. Αγάπη, αδικία, μίσος, όνειρα, αγωνία..»

DSC_8267

Ο Κώστας Κρομμύδας γεννήθηκε στα Τρίκαλα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια υποκριτικής και χορού μεταξύ των οποίων τα σεμινάρια του Ανδρέα Μανωλικάκη πάνω στη μέθοδο διδασκαλίας του actor studio για τέσσερα χρόνια. Συμμετείχε στα «Χορικά» της Ζουζού Νικολούδη για δύο χρόνια. Έχει παίξει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, στο θέατρο και στο σινεμά.
Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Μπαμπά, μεγάλωσέ με και τον Μάιο του 2013 το πρώτο του μυθιστόρημα Η ζωή που έλειπε, που ένα χρόνο μετά αναδείχθηκε ως ένα από τα δέκα συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς. Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το δεύτερό του μυθιστόρημα Ογκρέσα, από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Το 2014 τού απονεμήθηκε το βραβείο WISH στον Βόλο, στην κατηγορία «συγγραφέας», την απονομή του οποίου πραγματοποίησε η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη.
Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών, στο ARMANI MUSICAL THEATER CENTER και στη δραματική σχολή ΠΡΟΒΑ

Στέφανος Λίβος: «Οι  ήρωες μου ξεπερνούν τις δοκιμασίες χωρίς να χάσουν την ανθρωπιά τους»

879

«Πώς να μιλήσεις για ένα μυστικό χωρίς να το προδώσεις ευθύς αμέσως;

Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει για το «Μυστικό του Λεβάντε», γιατί το μυστικό δεν είναι ένα, αλλά πολλά, όπως πολλοί είναι και οι χαρακτήρες του βιβλίου.

Τους ανακαλύπτουμε σιγά -σιγά όταν ο γερασμένος Παντελής Κοκκίνης, λίγο πριν πεθάνει, εκμυστηρεύεται στον εγγονό του την ύπαρξη ενός θησαυρού στην Ζάκυνθο, το νησί που είχε να επισκεφθεί πάνω από 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινάει μια διαδρομή εκατό χρόνων, αλλά ξαποστάζει στη δεκαετία του ’40. Μέσα από διαφορετικούς αφηγητές παρακολουθούμε τη ζωή δύο οικογενειών, του κόντε Βάρδα και του επιστάτη του Σπυρέτου Κοκκίνη, οικογένειες κοινωνικά αντίθετες που όμως ενώνονται με δεσμούς αίματος.

Με όχημα τον κρυφό έρωτα του χριστιανού Παντελή και της εβραίας Βιολέτας κινούμαστε ανάμεσα στην καθημερινότητα των ηρώων και σε ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τις ζωές τους. Η μοναδική στον κόσμο διάσωση του εβραϊκού πληθυσμού από την αυτοθυσία των Ζακυνθινών, η εξορία Ελλήνων αιχμαλώτων στην Ιταλία, οι βομβαρδισμοί του νησιού, οι θάνατοι και οι δολοφονίες είναι μόνο μερικές από τις δοκιμασίες που οι ήρωες ξεπερνούν χωρίς να χάσουν την ανθρωπιά τους.

Το ερώτημα όμως παραμένει: πού είναι ο θησαυρός του Παντελή;»

(2) Stefanos Livos LOW

Ο Στέφανος Λίβος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Ζάκυνθο και ζει στο Λονδίνο. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά δουλεύει σαν Learning Coordinator στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας. Τις ώρες που δεν εργάζεται, προσπαθεί να βρει χρόνο για γράψιμο μεταξύ κατσαρόλας, σκούπας και social media. Μεγαλύτερό του άγχος είναι ότι οι μέρες φεύγουν πολύ γρήγορα.

Βάσω Παπάκου: «Ο έρωτας λειτουργεί μακριά από μονοπάτια βατά και συνηθισμένα»

894

«Ο Χορός των αιθέρων,  είναι το 15ο βιβλίο μου και αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα που έχουν σχέση με την ιστορία της Αεροπορίας μας στο πόλεμο του 40, στον εμφύλιο και στο πόλεμο της Κορέας. Σαν αεροσυνοδός που ήμουνα στα νιάτα μου είχα ακούσει τις ιστορίες αυτές από τους πιλότους μας που προήρχοντο όλοι στο σύνολό τους από την πολεμική αεροπορία και είχαν να μας πουν πολλά. Συνεπαρμένη από τα ακούσματα αυτά τα συνδύασα με μια συγκλονιστική ερωτική περιπέτεια που είναι επίσης αληθινή και έγραψα το ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ με κέφι και μεράκι ταξιδεύοντας με τους ήρωές μου στα πέρατα της γης. Χαλάλι τα ξενύχτια μου μαζί τους, ήταν μια υπέροχη εμπειρία για μένα καθώς η αίγλη των αιθέρων μπήκε και πάλι στο πετσί μου και νόμιζα πως πετούσα κι εγώ στα σύννεφα μακριά από τα γήινα τα καθημερινά .Η Ευανθία η κεντρική ηρωίδα ανάμεσα σε δυο λεβέντες αεροπόρους δέχεται να παντρευτεί τον ένα από αυτούς τον Ευάγγελο ενώ η καρδιά της κτυπάει από την πρώτη στιγμή για τον φίλο του τον Περικλή.
Στη πορεία θα πληρώσει ακριβά την επιλογή της αυτή ,καθώς η αγάπη γνωρίζει μόνο τη γλώσσα της καρδιάς και η προσπάθειά της να την κατευθύνει θα πέσει στο κενό… Ο έρωτας είναι τυφλός και λειτουργεί πέρα από κάθε λογική, μακριά από μονοπάτια βατά και συνηθισμένα…
Μέσα από την περιπετειώδη ζωή των αεροπόρων ξετυλίγονται στο βιβλίο αυτό σημαντικές ιστορικές στιγμές σε συνδυασμό με τον έντονο ψυχισμό και τα συναισθήματα των ηρώων, την ανδρεία, το σθένος, το θάρρος, το πάθος, μα πάνω από όλα τον έρωτα και την αγάπη που ομορφαίνουν τη ζωή μας…»

papakou

H Βάσω Παπάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και εργάστηκε στην Ο.Α. ως αεροσυνοδός. Επί σειρά ετών διετέλεσε προϊσταμένη πληρώματος υψηλών προσώπων (V.I.P.). Είναι μητέρα δύο αγοριών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »