Βιβλίο
1008 views 0 comments

Ray Bradbury «Το Δένδρο των Αγίων Πάντων»

by on Οκτώβριος 31, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το Δένδρο των Αγίων Πάντων είναι μια ιστορία συγκινητική, από τη σκοπιά άτακτων και σκανδαλιάρικων αγοριών δέκα τριών χρόνων, στη μαγική αυτήν ηλικία όπου έχουν την παιδική αθωότητα αλλά και το εφηβικό θάρρος, ισορροπώντας πρόσκαιρα ανάμεσα σε παιδιά και άνδρες, και με σβησμένη ακόμη μέσα τους τη φλόγα την ερωτική να τους αποσυντονίζει απ’ το παιχνίδι. Μια νουβέλα που φτιάχνει ένα νήμα στην ιστορία της Αμερικανικής Λογοτεχνίας, νήμα που –ίσως– ξεκινάει με τον Τομ Σώγιερ και τον Χάκλμπερρυ Φινν του Μαρκ Τουαίην, περνάει επάξια από τον Μπράντμπερυ και τ’ αγόρια του για να καταλήξει στους ήρωες του Στάσου πλάι μου του Στήβεν Κινγκ.

Ίσως είναι χαρακτηριστικό και για τη γενικότερη Αμερικανική Ιστορία (όχι μόνο της λογοτεχνίας) πως, όσο ξετυλίγουμε το νήμα, τόσο περισσότερο προς το σκοτάδι πάμε: σαν μια πορεία από την αθωότητα και την ελαφρότητα προς τη βαρύτητα και τον κυνισμό του κόσμου. Από τον Σώγιερ και τον Φινν, καταλήγουμε στην παρέα παιδιών του Στήβεν Κινγκ, που φεύγει ένα αβέβαιο ταξίδι αναζητώντας ένα πτώμα. Κατά παράδοξο τρόπο, παρόμοιο είναι το θέμα του Μπράντμπερυ, που βρίσκεται χρονικά και θεματικά στη μέση: η δική του παρέα παιδιών ξεκινάει ένα ταξίδι προς το θάνατο, όμως, λιγότερο πραγματιστικό, λιγότερο τρομακτικό, λιγότερο υλιστικό απ’ ό,τι του Κινγκ.

Οι ήρωές του, ανησυχώντας για τον φίλο τους τον Πίπκιν, που είναι η ψυχή της παρέας, θα επισκεφτούν κατ’ απαίτησή του το «Στοιχειωμένο Σπίτι» της πόλης τη νύχτα των Αγίων Πάντων. Εκεί, κλείνοντας το μάτι στον Κάρολο Ντίκενς και τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, ο Μπράντμπερυ επινοεί τον κύριο Μάουντσραουντ, τον Χάρο αυτοπροσώπως, που θα οδηγήσει τα παιδιά σε ένα μαγικό ταξίδι που θυμίζει ίσως και του Χάρρυ Χάλερ στον Λύκο της Στέπας: ένα ταξίδι στη μεθόριο περιοχή, που μοιράζονται νεκροί και ζωντανοί, σε μακρινές εποχές όπου οι άνθρωποι, λιγότερο υλιστές απ’ ό,τι σήμερα, ζούσαν αρμονικά με τους νεκρούς, και συναντιόντουσαν μαζί τους – αληθινά – για μια νύχτα του χρόνου…

Ο Ray Douglas Bradbury (1920-) είναι Αμερικανός, αναγνωρισμένος διεθνώς συγγραφέας. Γνωστά του έργα είναι το Φαρενάιτ 451 (μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Τριφφώ), Τα Χρονικά του Άρη, Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα εδώ κ.ά. Το Δένδρο των Αγίων Πάντων (1972) είναι μια ιστορία που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Μεταφέρθηκε σε κινούμενα σχέδια και στο Θεματικό Πάρκο της Ντίσνεϋ Λαντ. Η παρούσα έκδοση ακολουθεί την αυθεντική πρώτη έκδοση.

 

Ray Bradbury

Το Δένδρο των Αγίων Πάντων

Εκδόσεις: Μαγικό κουτί

12*20 εκ., 112 σελ., Τιμή: €10

Μετάφραση:Ναούμ Θεοδοσιάδης, Επιμέλεια: Νίκος Βλαντής

Σημ: Προτιμήστε να προμηθευτείτε τα βιβλία επικοινωνώντας στο info@themagicbox.gr και λάβετέ τα την επόμενη ημέρα με κούριερ στο χώρο σας όπως επίσης και να επωφεληθείτε μιας μαγικής προσφοράς για κάθε παραγγελία (τα έξοδα αποστολής επιβαρύνουν τον εκδοτικό).

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »