Βιβλίο
1194 views 0 comments

Wonderwood… ένας χρόνος μετά το Δάσος των Θαυμάτων… ένας χρόνος γεμάτος όνειρα…

by on Οκτώβριος 22, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

 

Το φωτογραφικό παραμύθι Wonderwood | Το Δάσος των Θαυμάτων κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις το Μαγικό Κουτί, εκατό χρόνια ακριβώς από την απελευθέρωση της Έδεσσας, στις 18 Οκτωβρίου 2012. Ο Σπύρος Παλούκης υπέγραψε το βιβλίο φωτογραφίζοντας και γράφοντας το παραμύθι, ο Παναγής Κουτσοκώστας επιμελήθηκε επιστημονικά και καλλιτεχνικά την έκδοση, ενώ Αιμίλιος Γκαλίπης ξεδίπλωσε το ταλέντο στη γραφιστική δίνοντας μια μαγική διάσταση στην έκδοση.

Wonderwood...

Το Wonderwood είναι μια σύγχρονη φωτογραφική αναπαράσταση της ελληνικής Μυθολογίας, των παραδόσεων της Μακεδονίας όπως και τοπικών αλληγοριών από την περιοχή της Έδεσσας. Οι εικόνες και η δομή του έργου περιστρέφονται γύρω από το πρωτότυπο παραμύθι του Σπύρου, το οποίο επιτυχώς αποτυπώθηκε από τον ίδιο σε ατμοσφαιρικές ποιητικές εικόνες, σκηνοθετημένες στο φυσικό -αλλά και το αστικό- περιβάλλον της Έδεσσας και της γύρω περιοχής. Κάτοικοι της πόλης βοήθησαν εθελοντικά, φωτογραφήθηκαν, φόρεσαν παραδοσιακά φορέματα και μοιράστηκαν ένα κοινό όραμα για την πόλη τους.

Πλήθος δημοσιευμάτων ακολούθησαν την κυκλοφορία του βιβλίου. To elculture (14.11.2012) κάνει λόγο για ένα καλειδοσκόπιο λαϊκών θρύλων, σκοτεινής αλληγορικής αφήγησης, αναγνωρίσιμων δανείων της εικαστικής καλλιτεχνικής παραγωγής, δυνατών φωτογραφικών συνθέσεων, κρυφών και φανερών μηνυμάτων. Ως επιστέγασμα της θετικής του υποδοχής, οι εικόνες του βιβλίου επιλέχθηκαν ως ένα από τα βασικά εκθέματα της Photobiennale Θεσσαλονίκης με θέμα τον «Λόγο» στην Γκαλερί Kalos & Klio Showroom (Τσιμισκή 96, Θεσσαλονίκη) υπο την επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα

Παράλληλα, το Wonderwood ταξίδεψε κατά τη διάρκεια της χρονιάς για να μεταδώσει τη μαγεία του εντός και εκτός Ελλάδας. Το λεύκωμα παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις φωτογραφικές ομάδες της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Βέροιας και φυσικά στην πόλη της Έδεσσας. Επόμενες στάσεις του Δάσους των Θαυμάτων είναι η Αθήνα, οι Βρυξέλλες, το Ρότερνταμ, το Λουξεμβούργο, η Ζυρίχη.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα. Η πορεία του Wonderwood δείχνει πως υπάρχουν βιβλία που διαγράφουν αργά και σταθερά την πορεία τους, κερδίζοντας βαθμηδόν την καρδιά των αναγνωστών, μακριά από τις επιταγές της μόδας, της επικαιρότητας, της αγοράς. Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν υπάρχει ειλικρίνεια, όραμα, και διάθεση για δουλειά, δεν χρειάζονται πολυδάπανες επενδύσεις, ούτε πολιτικές σκοπιμότητες και περίπλοκες ιδέες.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »