Cinema
820 views 0 comments

Αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια: Αφιέρωμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας

by on Μάρτιος 29, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Με τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια στο επίκεντρο, κλείνει η χειμερινή περίοδος προβολών της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας με την σκυτάλη της επιλογής των ταινιών να περνά στο κοινό. Με παράλληλη ψηφοφορία στις αίθουσες και στο διαδίκτυο, οι φίλοι της λέσχης είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν το μηνιαίο πρόγραμμά της.

topic_7245[1]

Στις επιλογές πρώτευσε η κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Έντουαρντ Άλμπι [02/04 Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;]. Καινοτόμο στην εποχή του για το θέμα του, τον τρόπο της μεταφοράς του και το αντιηρωϊκό με τα συνηθισμένα ζευγάρι Μπάρτον – Τέιλορ,  συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα μελοδράματος και νουάρ, μοναδικό στο είδος του.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζευγάρια στην ζωή και στην οθόνη ήταν ο Humprey Bogart και η Lauren Bacall, ένα ντουέτο που προκάλεσε εντύπωση στην εποχή του και αποτυπώθηκε στην μεγάλη οθόνη σε τέσσερα έργα, με σημαντικότερο το σπουδαίο μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ [16/04 Ο Μεγάλος Ύπνος], αρχετυπικό για τις ταινίες νουάρ που γνώριζαν τον καιρό εκείνο εμπορική επιτυχία.

Μια νέα ματιά στο κλασικό νουάρ μπορεί να θεωρηθεί και ο ταλαντούχος Ρίπλεϊ της Πατρίτσια Χάισμιθ, που εδώ υποδύεται ο Αλέν Ντελόν με φόντο το μεσογειακο γαλάζιο στην ταινία του Ρενέ Κλεμεν [30/04 Γυμνοί στον Ήλιο].

20120709-233111[1]

Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν, το πιο χαρακτηριστικό ντουέτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ξεπερνούν τον εαυτό τους στην ταινία του Ετόρε Σκόλα [23/04 Μια Ξεχωριστή Μέρα] ζώντας την τυχαία συνέρευση μιας καταπιεσμένης νοικοκυράς κι ένας κατατρεγμένου ομοφυλόφιλου με φόντο το φασιστικό Ιταλικό καθεστώς.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της λέσχης, το Σάββατο 4 Απριλίου το Be There! Corfu Animation Festival, με ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσφατα κινούμενα σχέδια έρχεται στην Καλαμάτα, ενώ νωρίτερα πρόκειται να προβληθεί μια επιλογή από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λίγο μέρες μετά την πρώτη προβολή τους με την συνεργασία του «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Αντιλόγου και του Φεστιβάλ Μηδέν

Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για την λέσχη η designeranimator Λένα Σταματοπούλου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

                                             Πέμπτη 02 Απριλίου

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ; – WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF? [1966]

σκηνοθεσία: Mike Nichols

παίζουν: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal

Πέμπτη 16 Απριλίου

O ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ – THE BIG SLEEP  [1946]

σκηνοθεσία: Howard Hawks

παίζουν: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely

Πέμπτη 23 Απριλίου

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ – UNA GIORNATA PARTICOLARE  [1977]

σκηνοθεσία: Ettore Scola

παίζουν: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon

Πέμπτη 30 Απριλίου

ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ – PLEIN SOLEIL  [1960]

σκηνοθεσία: René Clément

παίζουν: Alain Delon, Maurice Ronet, Marie Laforêt

Χώρος Προβολών – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Ώρα — 21:15

Είσοδος — 4 ευρώ

Είσοδος ελεύθερη — Για νέους κάτω των 18 ετών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σάββατο 04 Απριλίου

16:00 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [2015]

Λίγες μέρες μετά την προβολή του στην Θεσσαλονίκη, ταξιδεύει στην Καλαμάτα μια επιλογή από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες τεκμηρίωσής του.

22:30 ΒΕ ΤΗΕRE! CORFU ANIMATION FESTIVAL [2014]

Οι βραβευμένες ταινίες animation του πρόσφατου φεστιβάλ της Κέρκυρας.

Με την συνεργασία του «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Αντιλόγου και του Φεστιβάλ Μηδέν, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας

Χώρος Προβολών Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος ελεύθερη

Be the first to comment!
 
Leave a reply »