Cinema
1056 views 0 comments

«Αδιέξοδοι έρωτες»- Αφιέρωμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας

by on Μάρτιος 31, 2014
 

Ο έρωτας αποτελεί ένα από τα αρχέγονα πεδία έμπνευσης για την τέχνη. Ζωογόνος και ζωοδότης, δεν σταμάτησε στιγμή στο πέρασμα των αιώνων να τροφοδοτεί τους δημιουργούς με μύθους, θέματα και εικόνες με κάθε εκφραστικό μέσο σε όλα τα είδη της τέχνης. Έτσι και στον κινηματογράφο.

Με τον έρωτα στο επίκεντρο, κλείνει η χειμερινή περίοδος προβολών της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας. Για πρώτη φορά η σκυτάλη της επιλογής των ταινιών πέρασε στο κοινό. Με παράλληλη ψηφοφορία στις αίθουσες και στο διαδίκτυο, οι φίλοι της Λέσχης είχαν την δυνατότητα να διαμορφώσουν το μηνιαίο πρόγραμμα της.

Στις επιλογές πρώτευσε η κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Τένεσσι Ουίλλιαμς [24/04 Λεωφορείον ο Πόθος] και στην συνέχεια ο ανεκπλήρωτος δεσμός του Μπόγκαρτ και της Μπέργκμαν, ένα από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια όλων των εποχών [03/04 Καζαμπλάνκα]. Ο Μάρλον Μπράντο επανεμφανίζεται χρόνια αργότερα να περιπλανιέται στο πάντα ερωτικό Παρίσι υπό τις οδηγίες του Μπερνάντο Μπερτολούτσι [10/04 Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι]. Και αν η νιότη έχει περάσει, και μαζί η αυθάδης ορμή της, ο έρωτας ξεπηδά από την μοναξιά και την σαρκική αδυναμία, πρόθυμος να καλύψει τις ανασφάλειες της ανθρώπινης υπόστασης.

«Ως δημιουργήματα παραμένουμε ατελείς και ανήμποροι, συχνά παρασυρμένοι σε λάθη από την ορμέμφυτη ανάγκη μας να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε. Η φλόγα του έρωτα, όσο αδιέξοδη και μοιραία και αν φαντάζει, θα μας προσελκύει πάντα με την θέρμη της και ας είναι η φωτιά της έτοιμη να μας κάψει.» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας

Το πρόγραμμα των προβολών:

03/04
ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ – CASABLANCA [1942]
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz
Παίζουν: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman,

20140403 +γ+Σ+Ψ+Σ+ε+ι+δ+Σ+ζ+γ+Σ (2)

Η Καζαμπλάνκα είναι μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του κοινού που κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Αυτό το ρομαντικό, πολεμικό μελόδραμα εκφράζει το πάθος που κυριαρχούσε τη δεκαετία του 1940 για ταινίες που διαδραματίζονταν σε εξωτικά μέρη, αν και στην πραγματικότητα γυρίστηκε στο στούντιο της Warner που μεταμορφώθηκε για το σκοπό αυτό σε μια φανταστική Βόρεια Αφρική.

Παρά τους δυο κορυφαίους πρωταγωνιστές, η καλύτερη ερμηνεία είναι του Κλώντ Ρέινς, ο οποίος υποδύεται τον κυνικό, αλλά ρομαντικό αρχηγό της αστυνομίας, τον Ρενό. Είναι ένας οξυδερκής παρατηρητής των παράλογων που συμβαίνουν στη ζωή, και ταυτόχρονα είναι ένα κυνικός καιροσκόπος και ένας από τους πιο αυθεντικούς χαρακτήρες της ταινίας.

Ο Κέρτιζ παρουσιάζει μια περίπλοκη ιστορία που οργανώνεται γύρω από μια αναδρομή στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στο Παρίσι, κάτι που αναιρεί όλους τους κανόνες γραφής ενός σεναρίου. Οι αλλαγές στο σενάριο ήταν τόσες πολλές σε καθημερινή βάση, ώστε η Μπέργκμαν δεν ήξερε μέχρι την ημέρα των γυρισμάτων της τελευταίας σκηνής, αν θα έφευγε με τον Χαινρεντ ή αν θα έμενε με τον Μπόγκαρτ. Αυτό το χαρακτηριστικό της ταινίας και η αίσθηση του ανεκπλήρωτου που καλλιεργείται,  την καθιστούν μεγαλειώδη και αφήνουν τους θεατές μετέωρους να αναρωτιούνται τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι.

Χώρος Προβολής – Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

Ώρα Προβολής — 21:15

Είσοδος — 4 ευρώ

Είσοδος ελεύθερη — Για νέους κάτω των 18 ετών

10/04
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΝΓΚΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ – LAST TANGO IN PARIS [1972]
Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci
Παίζουν: Marlon Brando, Maria Schneider,

24/04
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ – A STREETCAR NAMED DESIRE [1951]
Σκηνοθεσία: Elia Kazan
Παίζουν: Vivien Leigh, Marlon Brando

Την αφίσα και το πρόγραμμα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε ο Spiros Koutras και η Zoi Kossiva του γραφιστικού γραφείου Jump 2

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »