Cinema
1521 views 0 comments

«Αυτή η νύχτα μένει»: Μια «αντισυμβατική» νύχτα αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο

by on Νοέμβριος 9, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης, το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τίμησε  με έναν αντισυμβατικό τρόπο, έναν από τους πιο αντισυμβατικούς δημιουργούς του ελληνικού σινεμά: τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε έναν ξεχωριστό χώρο με μνήμες κινηματογραφικού παρελθόντος, το νυχτερινό κέντρο Barbarella Live, όπου κάποτε στεγαζόταν ο ιστορικός κινηματογράφος «Ιφιγένεια», πραγματοποιήθηκε η ειδική προβολή της ταινίας «Αυτή η νύχτα μένει», ενώ ακολούθησε συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη, με μουσικές από το φιλμ και όχι μόνο.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ αποφάσισε να τιμήσει με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο τον αγαπημένο σκηνοθέτη:

«Όταν σκεφτόμασταν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Parthenώn Film Festival και η Parallaxi μας πρότειναν πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε όχι ένα συμβατικό αφιέρωμα, αλλά κάτι διαφορετικό. Έτσι φέραμε αυτή την ταινία σε αυτόν εδώ τον χώρο. Έχω την αίσθηση ότι και του Νίκου, ως ένας άνθρωπος που ήταν μακριά από βραβεία και κοινότοπες τιμές, θα του άρεσε κάτι τέτοιο».

photo_594_400-2

 Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη για την ταινία, όπως αυτά καταγράφονται στο βιβλίο «Από το καλάθι των αχρήστων» (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), σημειώνοντας ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε γράψει για το Αυτή η νύχτα μένει: «…είναι η μόνη ταινία που έχω κάνει που δεν φοβάμαι να μπω στην αίθουσα μετά την προβολή. Οι θεατές είναι σε κατάσταση ευφορίας, και πρέπει να ομολογήσω ότι όχι μόνον δεν μου είναι δυσάρεστο, αλλά αισθάνομαι και φοβερά κολακευμένος, παρ’ όλες τις γνωστές θέσεις μου για το «κοινό», για την «κοινή γνώμη», την «κοινή λογική» και την «κοινή ηθική»…».

photo_594_400

Η πρωταγωνίστρια του «Αυτή η νύχτα μένει», Αθηνά Μαξίμου, η οποία έδωσε το παρών στην εκδήλωση, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι βαθιά συγκινημένη για όλο αυτό που συμβαίνει εδώ, και φοβερά αμήχανη μαζί. Ο Νίκος μέσα σε αυτό το σύνολο πλάνων και σεκάνς μεταφέρει μια ιστορία από την οποία εγώ δεν κρατάω πλέον τόσο το μήνυμα της ταινίας, αλλά πολύ περισσότερο τις δικές μου μνήμες, από τα γυρίσματα: το πώς έκανε σαν μικρό παιδί όταν χιόνισε στην Καστοριά γιατί μπορούσε να κάνει τα γυρίσματα με το χιόνι, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μας υπέμενε και έμενα και το Νίκο Κουρή, που ήμασταν πολύ νέοι για να καταλάβουμε το κόστος που είχε ακόμη τότε ο κινηματογράφος. Για μένα ο Νίκος είναι ένας κινηματογραφικός πατέρας και φίλος, όπως και η γυναίκα του, η Μαριάνα Σπανουδάκη που είναι απόψε εδώ».

photo_594_400-1

Εμφανώς συγκινημένος ήταν και ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος μετά την προβολή του φιλμ ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, τις μουσικές και τα τραγούδια της ταινίας, που απέσπασαν το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο 41ο ΦΚΘ το 2000: «Είναι ένα βραβείο και μια μουσική εργασία που θυμάμαι πάντα με πολύ αγάπη», τόνισε ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συνεργασία του με τον σκηνοθέτη, αλλά και στο βαθύτερο νόημα της ίδιας της ταινίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σας πω ότι βλέποντας την ταινία αυτή μετά από τόσα χρόνια, νιώθω ότι ο Νίκος διάλεξε να φύγει γιατί δεν είχε να πει τίποτα άλλο γι’ αυτή τη χώρα. Και αν δούμε αυτή την ταινία ξανά, αισθάνομαι ότι ο Νίκος προέβλεψε την απελπισία της νέας γενιάς, από τότε, δεκαέξι χρόνια πιο πριν, αυτό που ζουν οι νέοι σήμερα τόσο δραματικά».

Η ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» είχε τιμηθεί στο 41ο ΦΚΘ με βραβείο ερμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου για την Αθηνά Μαξίμου και βραβείο ερμηνείας δεύτερου γυναικείου ρόλου για τη Ζωή Ναλμπάντη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Parthenώn Film Festival και την parallaxi και με την ευγενική χορηγία της JAMESON.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »