Cinema
848 views 0 comments

«Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών»- Η Σαμοθράκη τιμά τη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη

by on Ιούλιος 20, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Ένα γοητευτικό ταξίδι με οδηγό τα κείμενα ποιητών και συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο, που ύμνησαν το αρχιπέλαγος, θα ζήσουν όσοι θεατές παραβρεθούν στην τιμητική βραδιά- αφιέρωμα  στη μνήμη της σκηνοθέτιδας Λουκίας Ρικάκη, που διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Σαμοθράκης «Λουκία Ρικάκη».

Στην εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία της «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών». Μέσα απο το φακό της σκηνοθέτιδος ζωντανεύουν εικόνες απο τα περισσότερα νησιά του Aιγαίου με άξονα τις θαλάσσιες διαδρομές που τα ενώνουν. Στα κείμενα, τα ποιήματα, τα αποφθέγματα και τις ταξιδιωτικές σημειώσεις των ανθρώπων που επισκέφθηκαν την Eλλάδα σε διάφορες χρονικές περιόδους και αισθάνθηκαν την ανάγκη να καταγράψουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε το Aιγαίο, συναντά κανείς μια ζωντανή περιγραφή των συναισθημάτων που γεννά και σήμερα η όμορφη αυτή θάλασσα και στον σύγχρονο ταξιδιώτη.

Πρόκειται για κείμενα αποκαλυπτικά τα οποία εκτός από την σημαντική λογοτεχνική τους αξία, αποτελούν ένα απάνθισμα των συναισθημάτων και των εντυπώσεων που γεννά κάθε φορά και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους το Aιγαίο Πέλαγος στους πολυάριθμους επισκέπτες του.

alogo[1]

 Tα πυκνά νοήματα και το έντονο φορτίο που χαρακτηρίζουν αυτά τα κείμενα, συνθέτουν έναν ύμνο για το Aιγαίο μέσα από φωνές και γλώσσες διαφορετικές. Ένας τρόπος για να αγαπήσει το Aιγαίο ένας νέος επισκέπτης, αλλά και για να ξαναγαπήσει και να ξαναγνωρίσει με νέο αποκαλυπτικό τρόπο τις ομορφιές του ο ταξιδιώτης που το έχει διασχίσει πολλές φορές.

Για τον Έλληνα θεατή ένας νέος χάρτης, ένας ψίθυρος άλλων μυστικών που ίσως ο ίδιος να μην αφιέρωσε το χρόνο να ανακαλύψει. Για τον ξένο θεατή η δεδομένη εξοικείωσή του με τους ποιητές και τους συγγραφείς του τόπου του, στο όνομα των οποίων αναγνωρίζει ίσως μιαν αυθεντία, η ταινία μπορεί να αποτελέσει έναν έμπιστο οδηγό, ένα καλό και έμπειρο συνταξιδιώτη.

Η επιλογή έχει γίνει από έργα των: Xένρι Mίλερ, Zαν Zενέ, Zαν Kοκτό, Aλμπέρ Kαμί, Zαν Πολ Σαρτρ, Λε Kορμπιζιέ, Mαργκερίτ Γιουρσενάρ, Φρανσουά Mοριάκ, Σιμόν ντε Mποβουάρ, Pολάν Mπαρτ, Aντρέ Mαλρό, Aντρέ Zιντ, Xανς Kρίστιαν Aντερσεν, Γουσταύο Φλομπέρ, Zακ Λακαριέρ, Pομπέρ Λεβέκ, Tζον Φάουλς, Mισέλ Nτεόν, Nερβάλ, Γκοτιέ, Tζιοβάνι Mπατίστα Tιέπολο, Xέρμαν Mέλβιλ, Γιώργου Σέφερη, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Ουράνη, K.Π.Kαβάφη κ.ά.

Η ταινία προέκυψε από τον διαγωνισμό σεναρίου με θέμα το Aιγαίο, που είχε προκηρύξει το περιοδικό “Aρχαιολογία και Tέχνες” σε συνεργασία με το YΠ.ΠO, κατά τη διάρκεια της 3ης Συνάντησης του AΓΩNA, τον Iούνιο του 2000.

Εσπερίδα

1800300_740241659343066_1244070272_n[1]

Το αφιέρωμα  περιλαμβάνει και εσπερίδα για τη ζωή και το έργο της Λουκίας Ρικάκη  με ομιλητές τους:

Αθανάσιο Βίτσα – Δήμαρχος Σαμοθράκης
Δημήτρη Καλαντίδη– Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Γιάννη Σολδάτο – Συγγραφέας, σκηνοθέτης, διευθυντής των κινηματογραφικών εκδόσεων Αιγόκερως.

Τους προσκεκλημένους θα καλωσορίσει η Άννα Τσάκωνα, υπεύθυνη προγράμματος της Κινηματογραφικής Λέσχης Σαμοθράκης «Λουκία Ρικάκη» και του Πολιτιστικού χώρου «Εργοστάσιο’

Ιnfo:
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, ώρα 21.00, στον Πολιτιστικό χώρο «Εργοστάσιο» (1ο χλμ. Καμαριώτισσας – Χώρας, Σαμοθράκη).
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »