Cinema
991 views 0 comments

Le Capital-Tο οικονομικό θρίλερ του Γαβρά,από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης

by on Δεκέμβριος 8, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το σενάριο είναι εντελώς ρεαλιστικό και καταγράφει όσα λαμβάνουν χώρα στον κόσμο των τραπεζών.

Ο Μαρκ Τουρνέιγ  είναι ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Η καριέρα του απογειώνεται όταν αναλαμβάνει τη διεύθυνση σε μια από τις πιο ισχυρές τραπεζικές μονάδες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό τον τοποθετεί αυτόματα στο επίκεντρο των γεγονότων του διεθνούς χρηματοτραπεζικού συστήματος. Εκεί καλείται να παλέψει και να βγει νικητής σε μια αρένα όπου οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την καρέκλα του κόντρα στους συνωμότες του Διοικητικού Συμβουλίου που τον θεωρούν προσωρινό και αναλώσιμο και που θέλουν να ξεπουλήσουν τον οργανισμό στους Αμερικανούς μετόχους…

«Το χρήμα είναι σαν το σκυλί. Θέλει παιχνίδι». Ο Κώστας Γαβράς ανεβάζει την κάμερα πάνω στα στρογγυλά τραπέζια των αποφάσεων, «χορογραφώντας» σε φρενήρη ρυθμό το σύγχρονο τραπεζικό κατεστημένο.

Στυγνότητα εναντίον στυγνότητας και διαπραγματευτικές μπλόφες τύπου παρτίδας πόκερ στο πλαίσιο ενός ευρύτερου καπιταλιστικού συστήματος με σταθερή αξία τη διαφθορά.

«Έπεσα πάνω σε ένα δοκίμιο του Ζαν Περελεβάντ, ενός αντισυμβατικού τραπεζίτη, το οποίο μου αποκάλυψε έναν ενδιαφέροντα κόσμο από την εσωτερική, σκοτεινή πλευρά. Κατόπιν διάβασα το “Κεφάλαιο” του Στεφάν Οσμόν, το οποίο αμέσως θέλησα να κάνω ταινία και στο οποίο έμεινα πιστός ως ένα σημείο, κυρίως στο πρώτο του μισό. Το τέλος του φιλμ είναι εντελώς διαφορετικό, πιο ελαφρύ, αλλά κατά τη γνώμη μου πιο πικρό και πιο κοντά στην πραγματικότητα» σημειώνει ο Κώστας Γαβράς.

Το «Le capital» μας εισάγει σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν μια διαφορετική αντίληψη για την φύση του χρήματος και μέσα από την ιστορία του Μαρκ Τουρνέιγ, ενός ανθρώπου που πέφτει στην μεθυστική παγίδα του, μας δείχνει μέσα από μια ιστορία μυθοπλασίας που μοιάζει επώδυνα αληθινή, τα παρασκήνια ενός κόσμου που απέχει πολύ από τον δικό μας, μα τον ελέγχει απόλυτα.

«Ο Τουρνέιγ είναι συμπαθητικός, είναι γοητευτικός, όπως τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών με τα οποία συναντήθηκα. Άνθρωποι συγκροτημένοι, εύχαρεις, μορφωμένοι, αλλά υπηρέτες ενός απάνθρωπου μηχανισμού που μοναδικό σκοπό έχει το κέρδος» αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Ο πολιτικός συντάκτης ,Γιώργος Σταματόπουλος , επισημαίνει μεταξύ άλλων για την ταινία:

“Η ιστορία ίσως η πιο πολυσυζητημένη στις μέρες μας. «Τελειώνει ποτέ η μάχη για περισσότερα κέρδη;» αναρωτιέται ο Γαβράς στην ταινία. «Το Κεφάλαιο» (Le Capital) δεν χαρακτηρίζεται ούτε από απόπειρες αφορισμού και κοινοτυπίες για το «βρώμικο χρήμα», ούτε από μία απόπειρα επιφανειακής καταγραφής του τι συμβαίνει σήμερα στο τρίγωνο «τράπεζα – πολίτης – δημόσιο χρέος».
Όταν η σύζυγος του νεαρού «Προέδρου» – ο οποίος φαίνεται να μη νιώθει καθόλου υπόχρεος στους βασικούς μετόχους που τον πρότειναν για τη θέση αλλά αντίθετα σύντομα τους καθιστά υπόχρεους για την απόφασή τους – τον ρωτά «γιατί τέτοια απληστία;» εκείνος απαντά: «όσο περισσότερα χρήματα έχεις, τόσο περισσότερο σε σέβονται».
Γυρισμένη στο Παρίσι και στο Μαϊάμι, η ταινία προσπαθεί να δείξει πόσο δύσκολο είναι η «ευρωπαϊκή κουλτούρα του κέρδους» να αντισταθεί στον «καουμπόικο καπιταλισμό», που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ένας «καουμπόικος καπιταλισμός» που δεν καταλαβαίνει ούτε από παραδοσιακά εργασιακά δικαιώματα ούτε από συλλογικές διαδικασίες, κυρίως όμως δεν διστάζει να κάνει κακό στην ίδια την Τράπεζα, αν πρόκειται να φουσκώσουν ακόμη περισσότερο οι προσωπικοί λογαριασμοί των μετόχων της.”

 

info

1747[1]

Το Κεφάλαιο (Le Capital) – Γαλλία, 2012, 114′

Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς

Σενάριο: Κώστας Γαβράς, Ζαν Κλοντ Γκρουμπέργκ, Καρίμ Μπουκερσά

Ηθοποιοί: Γκαντ Ελμαλέ, Γκάμπριελ Μπερν, Νατάσα Ρενιέ
Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013
Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
Ώρα:21.30

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »