Cinema
942 views 0 comments

«The Noir Project», μια ταινία κατά της ενδοοικογενειακής βίας, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

by on Νοέμβριος 25, 2014
 

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα τεράστιο ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών λένε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης,  η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης (ΚΛΑ) και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώνουν εκδήλωση – προβολή ταινίας  την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 στις 20:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335).

Η ταινία μικρού μήκους  «The Noir Projec, του σκηνοθέτη  Γρηγόρη Βαρδαρινού, πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία.

Με το τέλος της προβολής της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την παρουσία του σκηνοθέτη, Γρηγόρη Βαρδαρινού και θέμα: «Η αθέατη πλευρά της ενδοοικογενειακής βίας»
Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό.

Η ταινία

an_2012_12_21_14_17_26_b

Συνδυάζοντας με πρωτοτυπία το animation με τη δράση των ηθοποιών, αποπνέει ελπίδα και αναδύει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα θάρρους και επιμονής απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Αφορμή για την παραγωγή της ταινίας στάθηκε το γεγονός ότι, παρά τη μαζική ενημέρωση του κοινού τα τελευταία χρόνια, η κακοποίηση των γυναικών παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά στη χώρα μας.
Ενδεικτικά, οι κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900 έχουν αγγίξει τις 4.000 μέσα σε 1 και μόνο χρόνο λειτουργίας της, ενώ μια στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης.

Η ταινία έχει στόχο να συμβάλει στην εξάπλωση του μηνύματος για την υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Στην ταινία παρακολουθούμε τον 16χρονο Ιάκωβο, ο οποίος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, Ελένη, από τα νύχια του μέθυσου, χαρτοπαίχτη πατέρα του, του Μανώλη, ο οποίος την κακοποιεί συστηματικά.
Η ιστορία ξεκινά το βράδυ της μεγάλης απόδρασης, όταν ο Ιάκωβος καταφέρνει να θέσει σε εφαρμογή το προσεκτικά σχεδιασμένο σχέδιο διαφυγής της μητέρας του και του ίδιου από την πατρική εστία.
Το ίδιο απόγευμα ο Ιάκωβος βλέπει ένα σημαδιακό όνειρο, που του δίνει κουράγιο και τον παρακινεί να ενεργήσει.
Σε αυτό το όνειρο, το κόμικ που σχεδιάζει ο Ιάκωβος στον ελεύθερό του χρόνο, στο οποίο έχει δώσει τον τίτλο «The Noir Project», ζωντανεύει, και οι χαρακτήρες, που καθρεφτίζουν τη νοσηρή πραγματικότητα στην οποία ζει, προμηνύουν, με ένα συμβολικό τρόπο, τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν…

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Violence_against_Women

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:
  • Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν  κακοποίηση είναι έγγαμες.
  • Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν  στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
  • Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
  • Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για  την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
  • Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »