Χορός
1436 views 0 comments

Η χορογράφος και σκηνοθέτις Φένια Αποστόλου καταπιάνεται με Στρίντμπεργκ

by on Μάρτιος 9, 2014
 

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο πελεκάνος» μετακομίζει από το «Beton 7», στο «Από Μηχανής» θεατρο. Σκληρό έργο με αλληλουχία αντιδράσεων.  Η χορογράφος Φένια Αποστόλου σκηνοθετεί την ομάδα Lydia Lithos Dancetheatre και μας παρουσιάζει μια παράσταση, με αλληλουχία συγκρούσεων που προκαλούνται μετά τον γάμο της κόρης και το θάνατο του πατέρα.

«Ο πελεκάνος έκανε πρεμιέρα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙΙ στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7 όπου συνολικά έγιναν 8 παραστάσεις τον Ιανουάριο. Το θεατρικό έργο αφορά ένα σκληρό οικογενειακό δράμα που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του θεατή. Είναι το τελευταίο από τα τέσσερα έργα δωματίου που έγραψε ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ το 1907 για το προσωπικό του θέατρο intima teatern και αποτυπώνει τις τελευταίες μέρες μίας προβληματικής οικογένειας όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η μητέρα.  Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της μητέρας αντικρούοντας  κάθε ίχνος μητρότητας και μητρικού συναισθήματος όχι μόνο έχει επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την ομαλή συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών της, όχι μόνο έχει κλέψει κάθε στιγμή ευτυχίας από τα κοντινά της πρόσωπα αλλά τελικά οδηγεί την οικογένεια της στην καταστροφή. Το έργο αυτό διανθισμένο με έντονα  αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα  πραγματεύεται αξίες όπως η αλήθεια, η αφύπνιση ελευθερία, η πίστη ενώ στη δράση του έργου συνυπάρχει παράλληλα το μεταφυσικό και το ρεαλιστικό.   Έτσι ο συγγραφέας αφήνει την ανθρώπινη φύση απροστάτευτη από κάθε ασπίδα προστασίας μόνη της να παλέψει με τους δαίμονες της ζωής».

stridberg

Θα μας γνωρίσετε με το Χοροθέατρο σας, «Λυδία Λίθος»; 

Το Χοροθέατρο «Λυδία Λίθος» είναι μία ομάδα σύγχρονου χοροθεάτρου.  Σκοπός της είναι η προαγωγή του σύγχρονου  χορού, του σωματικού θεάτρου και του χοροθεάτρου.  Καθώς το όνομά της υποδηλώνει, η καλλιτεχνική δημιουργία   είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας εξαγνισμού του συναισθήματος έτσι ώστε η σωματική έκφραση να εμφανίζεται  απέριττη και γνήσια.  Η χρήση της τεχνικής του αυτόματου αυτοσχεδιασμού όπως έχουν χρησιμοποιήσει ο Πάμπλο Πικάσο και ο Σαλβαντόρ Νταλί στην Τέχνη της Ζωγραφικής αποτελεί την χορογραφική μέθοδο που χρησιμοποιώ ως χορογράφος αφού με οδηγεί άμεσα στην βασιλική οδό του ασυνειδήτου ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.  Το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος   έχει στο ιστορικό του τρεις ολοκληρωμένες παραστάσεις χοροθεάτρου (Οι Τρεις Σωματοφύλακες το 2013 σε συμπαραγωγή με την Torus Knot Dance Company) καθώς και δύο έργα του Στρίντμπεργκ (η Δεσποινίς Τζούλια το 2007 επιχορηγούμενη παράσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας και ο Πελεκάνος το 2014).  Η ομάδα έχει συμμετάσχει με μικρότερης διάρκειας έργα όπως το Chair’s Tragedy, ο Θάνατος της Κόρης, No Smoking area, No Limits at All κ.α  στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στην Αλμάδα της Πορτογαλίας, στη Πλατφόρμα και στο Πανόραμα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Μέγαρο Μουσικής και στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου, στο Balkan Performing Arts Market καθώς επίσης και σε     πολλά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

Πρόσφατα από την ομάδα Λυδία Λίθος προέκυψε και μία video dance ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Milady’s Dinner». 

«Η video dance ταινία μικρού μήκους «Milady’s Dinner» μία συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και της artcut Production είναι η τρίτη ταινία χορού που χορογραφώ σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Φουρκιώτη μετά το «Μη Μεθάς     τις Μαργαρίτες» το 2002 και το βραβευμένο με το βραβείο Project Exchange «Nightmares» το 2003 σε συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Η ταινία αυτή συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, Λος ΄Άντζελες, Νάπολη, Οξφόρδη, Μπουένος Άιρες, Κύπρο κ.α.  Το δεκαπεντάλεπτο «Milady’s Dinner» video dance εμπνεύστηκε από την παράσταση «Οι Τρεις Σωματοφύλακες» μία συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου Λυδία Λίθος και της Torus Knot Dance Company που ανέβηκε τον Ιούνιο του 2013 στο θέατρο του Νέου Κόσμου στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.  Η παράσταση αυτή έκανε θερινή περιοδεία σε φεστιβάλ χορού ανά την Ελλάδα.  Συγκεκριμένα, έλαβε μέρος στο 1ο Dancefest Ακροποδητί στη Σύρο, στο DanceDays στα Χανιά και στο φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη.  Οι «Τρεις Σωματοφύλακες» παρουσιάστηκαν επίσης στο Studio Κινητήρας την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για 8 παραστάσεις.  Αντίθετα με την παράσταση που βασιζόταν στο motto «Ένας για όλους και Όλοι για έναν» και αποτέλεσε ύμνο στην ανδρική φιλία, το «Milady’s Dinner» εστίασε στο πρόσωπο της αντιηρωίδας Μιλαίδης ντε Γουίντερ, στις δολοπλοκίες της και στους περιβόητους φόνους της».

VIDEO

«Milady’s Dinner»

 

INFO

Το «Από Μηχανής» θέατρο θα φιλοξενήσει τον «Πελεκάνο» σε μία σειρά παραστάσεων μέχρι το Πάσχα κάθε Τρίτη στις 19:00 και Τετάρτη στις 21:30.

VIDEO

ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »