546 views 0 comments

Elephantástico: Ένα φανταστικό παιδικό φεστιβάλ

by on Μάιος 19, 2016
 

Αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι,  παραστάσεις κουκλοθέατρου, εργαστήρια κίνησης, θεάτρου και εικαστικών, προβολές ταινιών, συναυλίες  και ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 3ου Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ «Elephantastico», που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 20, 21 και 22 Μαΐου, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Εικαστικοί, «καλλιτέχνες του δρόμου», παραμυθάδες και ζογκλέρ από διάφορα μέρη της Ευρώπης, όπως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία και φυσικά από την Ελλάδα, ενώνονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ και δημιουργούν έναν ενδιαφέρον δημιουργικό παιδικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται και στα προσφυγόπουλα, που  το διάστημα βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης.

                                                     «Μέρες παραμυθιών, θάματα και ξόρκια»

Ξεχωριστής σημασίας για το φετινό φεστιβάλ αποτελεί:

– H συμμετοχή του Δήμου Λειψίας, αδελφοποιημένη πόλη, με το μουσικό σχήμα Juliane Wildes Band, το οποίο δημιουργήθηκε το 2006 και θα παίξει μουσική για όλη την οικογένεια θέλοντας να εκπαιδεύσει το παιδικό αυτί και να δημιουργήσει ένα μουσικό μαγικό χαλί για τα ίδια και τους γονείς τους παρακινώντας τους μαζί σε ένα ξεχωριστό ταξίδι.

-Αφιέρωμα στο παραμύθι «Μέρες παραμυθιών, θάματα και ξόρκια». Το φετινό Elephantastico περιλαμβάνει το πρώτο αφιέρωμα στο παραμύθι από την Αction Art. Ένα διήμερο πολυσχιδές πρόγραμμα με εννέα παραστάσεις- αφηγήσεις, μια στρογγυλή τράπεζα ενηλίκων αλλά και εργαστήρια για γονείς και παιδιά, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Φωτογραφίας, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης όπως επίσης και στο Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρώνει το αφιέρωμα.

Στόχος του δεν είναι άλλος από τη συνάντηση με την πόλη, τους ανθρώπους, την ανταλλαγή ιδεών μέσα από το λόγο και το παραμύθι καθώς το ίδιο ξέρει να υφαίνει σχέσεις και τρυφερούς δεσμούς. Όπως επίσης και αυτή των κατοίκων της πόλης με άλλους, διαφορετικών χωρών, τόπων και κουλτούρας, που ζουν ή είναι περαστικοί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παραστάσεις-αφηγήσεις με καλεσμένους τον Jean Porcherot από τη Γαλλία, ο οποίος θα μας ταξιδέψει στις τέσσερις γωνιές του κόσμου με παραμύθια! Την Αγνή Στρουμπούλη , που θα ζωντανέψει παραμύθια από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

23

        Η Αγνή Στρουμπούλη θα αφηγηθεί παραμύθια με τίτλο:   «να κάνει κύκλους στ’ αλώνι και ν’ αρμέγει το φεγγάρι»

Την Ανθή Θάνου που θα ‘ρθει συντροφιά μ’ ένα σακούλι γεμάτο ευχές και μουσική συνοδεία του Αλέξανδρου Μάκρη. Την Κατερίνα Κλέαρχου με παραμύθια που ελευθερώνουν τον άνθρωπο από τη μοίρα. Τις Βουδούρη Χρυσάνθη, Σουβαϊτζή Ελένη, Χουρίδου Πολυξένη και Τριάδα- Παπαναστασίου Σοφία μέλη του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art, Θεοδωρίδου Ευαγγελία μέλος της Ομάδας Αφήγησης Lupus in fabula και Τσατσαρώνη Στέλλα, νέοι αφηγητές που θα μας χαρίσουν παραμύθια γεμάτα χρώματα, θάματα και παράδοξα.

Στο εργαστήριο της Κυριακής θα συμμετέχουν οικογένειες προσφύγων με την υποστήριξη του κ.Daoud Alsoueis, Διδάκτωρ Αραβικής Γλώσσας.

Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το παραμύθι, η αφήγηση είναι εργαλεία για τη δημιουργία σχέσεων και δεσμών», ομιλητές θα είναι ο J. Porcherot, αφηγητής, η Δημητρέση Ροδάνθη, αφηγήτρια, ο Ανδρέας Καρακίτσιος, καθηγητής παιδαγωγικής σχολής Α.Π.Θ., η Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, διδακτολόγος, η Αίγλη Μπρούσκου, ανθρωπολόγος ειδική ερευνήτρια του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού. Η κατάθεση εμπειριών γύρω από το θέμα της στρογγυλής τράπεζας, θα είναι η αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων για τη χρησιμότητα και τη σημασία των παραμυθιών, στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής.

Το αφιέρωμα,«Μέρες παραμύθιών, θάματα και ξιόρκια»,θα κλείσει με την παράσταση «Πάντα ν΄ανταμώνουμε και να ονειρευόμαστε»,όπου η τέχνη της αφήγησης,της μουσικής και του τραγουδιού της ερμηνείας, συναντώνται για να συνομιλήσουν και να υφάνουν το δικό τους παραμύθι, με την Ροδάνθη Δημητρέση, την ερμηνεύτρια Νατάσσα Μουμτζίδου και τη μουσική του Νίκου Τουλιάτου στα κρουστά.

13133167_1014091098626979_3740486022286272552_n

                                                                       Κουκλοθέατρο για προσφυγόπουλα

– Η ένταξη παραστάσεων, εργαστηρίων και δράσεων δομημένων ώστε να παρακολουθήσουν οι οικογένειες των προσφύγων παρέα με τα παιδιά τους. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί δίγλωσσο εργαστήριο παραμυθιού σε ελληνικά και αραβικά από την Action Art ενώ “Το κορίτσι και η μαργαρίτα” από την ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ και για τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ, θα προσφέρει θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο για τα προσφυγόπουλα.

Η μουσική από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κλεάνθη Ζαρίμπα με τη σημαντική συμβολή του Διαπολιτισμικού δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης αλλά και των 63ου και 66ου δημοτικών σχολείων με εκπαιδευτικό-μουσικό την Ηλέκτρα Καρακατσάνη θα γεμίσουν τη Κυριακή το Λιμάνι με μελωδίες.

Το έτος Σαίξπηρ στάθηκε αφορμή σκέψης και δημιουργίας έντεκα δράσεων θεατρικού παιχνιδιού, για το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., οι οποίες θα εκτείνονται από τη Ν. Παραλία έως και τη Βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Πώς θα μπορούσαν όμως να λείπουν μικροί και μεγάλοι ελέφαντες από το φεστιβάλ Elephantastico; Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Κυριακή Παπαδημητρίου για δυο ημέρες θα πραγματοποιήσει εργαστήριο εικαστικής κατασκευής με θέμα το “Elephantastico”.

                                                                  «Ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο κουλούρι;»

13227070_1015134115189344_7354507957385958846_n

Μέσα σε δυο ημέρες ο Χρήστος Αγγουριδάκης θα φέρει σε επαφή εν δυνάμει μουσικούς του μέλλοντος με τα κρουστά, τους ήχους τους αλλά και με μελωδίες άλλων τόπων και φυσικά θα τους δώσει τη δυνατότητα να παράξουν και να παρουσιάσουν τους δικούς τους ήχους.

Μια παράσταση πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς πραγματεύεται το ζήτημα της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης “Το αγόρι με τη βαλίτσα” του Μάικ Κένι, θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ ενώ παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να γνωρίσουν τα μυστικά της κατασκευής κούκλας κουκλοθέατρου μέσα από ένα εργαστήριο.

Ο Rene Albert από τη Γερμανία θα παρουσιάσει μια παράσταση ζογγλερικών με φώτα led στις ομπρέλες του Ζογγολλόπουλου στη Ν. Παραλία και στη συνέχεια ο Τέμο Εμινίδης θα κάνει επίδειξη ακροβατικών με ρόδα.

Επίσης  στο πλαίσιο του Ελληνορωσικού έτους φιλίας 2016, το θέατρο-Studio Ματριόσκα με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου Ρωσίας θα παρουσιάσει στα ρωσικά την μουσικοχορευτική παράσταση “Η Μύγα η Τσακατούχα”.

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πραγματοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου παραμυθιού θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν την αξία του εσωτερικού κόσμου των συναισθημάτων.

Σε ένα μεγάλο διαγωνισμό μεταξύ παιδιών και ενηλίκων θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ή να παρακολουθήσει, όποιος περάσει από την Πλατεία Ναυαρίνου τη Κυριακή το απόγευμα, με θέμα “Ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο κουλούρι;” διοργανωμένο από τη Σβούρα.

                                                                               Ταινίες από όλο τον κόσμο

luma_st-ELEPHANTASTICO

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία AddArt, συμμετέχει στο 3ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Elephantástico.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά προβολών ταινιών animation μικρού μήκους, επιλεγμένων ειδικά για παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι την προβολή των 13.00 θα παρακολουθήσουν και οικογένειες προσφύγων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από όλο τον κόσμο που θίγουν με ευχάριστο και εύστοχο τρόπο κοινωνικά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των δύο φύλων και η οικολογία. Οι συγκεκριμένες ταινίες δεν έχουν διάλογους, παρά μόνο μουσική και ηχητικά εφέ, έτσι ώστε να είναι εύκολα κατανοητές από παιδιά διαφόρων ηλικιών.

sweet_cocoon-ELEPHANTASTICO

Οι ταινίες animation μικρού μήκους που θα προβληθούν είναι οι εξής:

One More Hat, Anima, Love Ballon Fir, Luma S,  Majak, Among Trees, Asi De Grandes, Run, Sweet Cocoon, The Blue tree, The Plug, The Sheep Shop, What the Fly

Αίθουσα: Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398)

Ώρες προβολών: 11:00, 13:00

Είσοδος ελεύθερη

Info:

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ στη διεύθυνση:

https://issuu.com/thesscity/docs/3_

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »