Ντοκιμαντέρ
1077 views 0 comments

Βραβείο κοινού στη μνήμη του Πίτερ Ουιντόνικ

by on Νοέμβριος 20, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ καθιερώνει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμώντας τη μνήμη του διακεκριμένου δημιουργού Πίτερ Ουιντόνικ, αναγνωρίζοντας  τη σπουδαία συνεισφορά του στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Το βραβείο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι δεσμοί που συνδέουν τον καναδό κινηματογραφιστή με το θεσμό ανέκαθεν υπήρξαν ιδιαιτέρως ισχυροί, καθώς ο Πίτερ Ουιντόνικ στήριξε έμπρακτα και αδιάλειπτα το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήδη από το ξεκίνημά του. Αυτό το βραβείο, αφιερωμένο στη μνήμη του, απονέμεται από το Φεστιβάλ ως ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν δημιουργό που άφησε τη σφραγίδα του στο χώρο του ντοκιμαντέρ, υπηρετώντας το πιστά επί σειρά ετών πολλαπλούς ρόλους – σκηνοθέτης, παραγωγός, προγραμματιστής, κριτικός κινηματογράφου, ενώ επίσης στάθηκε μέντορας σε πολλές γενιές νέων σκηνοθετών.

Πρέσβης του ντοκιμαντέρ

Γνωστός κι ως «Πρέσβης στη χώρα του Ντοκιμαντέρ»,ο  γνωστός καναδός κινηματογραφιστής και ανεξάρτητος ντοκιμαντερίστας, Πίτερ Ουιντόνικ, έφυγε από τη ζωή έπειτα από μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία 60 ετών. Έγραφε για το σινεμά σε κινηματογραφικά περιοδικά, εφημερίδες και ιστότοπους. Συντάκτης του καναδικού περιοδικού POV, για την κουλτούρα του ντοκιμαντέρ, συμμετείχε με κείμενά του σε συλλογικές εκδόσεις, όπως ο Οδηγός του Ντοκιμαντέρ του Βρετανικού κινηματογραφικού Ινστιτούτου BFI (υπό έκδοση), είχε συνεργαστεί ως σύμβουλος με μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως αυτά του Άμστερνταμ (IDFA) και του Σέφιλντ,, ενώ ήταν προγραμματιστής στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου του Ρέικιαβικ. Διοργάνωσε συνέδρια και εργαστήρια ανά τον κόσμο για τη θερινή ακαδημία του IDFA, το Documentary Campus, το ESoDoC (European Social Documentary), το EDN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ) και άλλους οργανισμούς.  Συν-σκηνοθέτησε με τον Μαρκ Ακμπάρ το Κατασκευάζοντας συναίνεση, ένα από τα πιο επιτυχημένα ντοκιμαντέρ στην καναδική ιστορία. Έλαβε το βραβείο του Γενικού κυβερνήτη για τη συμβολή του στις Οπτικές και Μιντιακές Τέχνες, την ύψιστη τιμή της χώρας του σ’ αυτόν τον τομέα.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »