Ντοκιμαντέρ
1257 views 0 comments

«Μάνες και κόρες» απ΄το Σουφλί συνομιλούν με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικολάου για το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

by on Μάρτιος 15, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τη μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στο Σουφλί το 1936, καταγράφει το ντοκιμαντέρ  «Μάνες και κόρες» της Κομοτηναίας δημοσιογράφου Μαρίας Νικολάου, που θα προβληθεί στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στην ενότητα Ελληνικό Πανόραμα.

Μιλούν πρωταγωνίστριες της εποχής. Οι κόρες αυτών των γυναικών, επίσης μεταξεργάτριες. Ο Αριστερός αγωνιστής Στέφανος Στεφάνου που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας.

 «Λόγω και της δουλειάς μου, είμαι δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κομοτηνής, μου αρέσει να  ακούω τους ηλικιωμένους και να τους παρατηρώ. Να παρακολουθώ τις κινήσεις των χεριών τους και να ακούω τις εκφράσεις των χειλιών τους. Νομίζω ότι την ιστορία αυτή θα ήθελα να τη δει  κάποιος και ως μια έκκληση για συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Γιατί έχω αγανακτήσει  πια  με την ταπείνωση στην οποία υποβάλλονται οι πιο αδύναμοι άνθρωποι, οι ηλικιωμένοι, που θεωρούνται στυμμένες λεμονόκουπες. 

Πρωταγωνιστές της  ιστορίας αυτής σχεδόν στο σύνολό τους είναι ηλικιωμένοι σήμερα, παιδιά χθες, που στήριζαν τις οικογένειές τους με το πενιχρό τους μεροκάματο.

mana kai kores

Είναι μια ιστορία που δεν είναι ευρέως γνωστή παρά μόνο στους κατοίκους του Σουφλίου. Άκουσα, διάβασα, έψαξα, γνώρισα τους ανθρώπους και  συγκινήθηκα, γι’ αυτό και θέλησα να ασχοληθώ μαζί της.

Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρημάτων, χωρίς καμία χορηγία ή υποστήριξη, έκανα τα γυρίσματα μόνη μου, με μια απλή canon φωτογραφική μηχανή. Μου άνοιξαν την πόρτα τους κι εγώ προσπάθησα να ανταποδώσω –με τον τρόπο μου- την αγάπη τους.  Στην ανθρώπινη επαφή και οι σιωπές λένε πολλά. Όπως υπάρχει η γλώσσα του στόματος, υπάρχει της σκέψης, του χεριού, του βλέμματος. Και αυτές οι γλώσσες δεν έχουν ανάγκη τα λόγια. Μερικές φορές μάλιστα η γλώσσα της σιωπής είναι πιο εύγλωττη. Αυτή την σιωπή ήθελα να «αιχμαλωτίσω».

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλα αυτά τα «κορίτσια» του Σουφλίου που άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους και μοιράστηκαν μαζί μου τις αναμνήσεις τους, όχι πάντα ευχάριστες.Όπως και όλους όσοι βοήθησαν για να γίνει αυτό το μικρό doc κάνοντας το Σουφλί έναν τόπο που θα κρατώ καλά φυλαγμένο στην καρδιά μου.» επισημαίνει στην artpress η δημιουργός.

Το DOC ήταν διπλωματική εργασία στο Μεταπτυχιακό QJNT5

 

Η υπόθεση:

Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το Χαρέτσι για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινά η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου. Κρατά περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία. Οικογένειες ολόκληρες έρχονται στο Σουφλί.

Κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία. Η εργατική βοήθεια μοίραζε ψωμιά, κουλούρια και 50 δράμια τυρί. Υπήρχαν και πλούσιοι άνθρωποι που τα διέθεσαν όλα. Μέρα – νύχτα η πλατεία γεμάτη. Το σύνθημα «100 ή θάνατος» (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών).

«Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες» για τις μεταξεργάτριες.

mana kai kores. 2 jpg

Έντονη αγωνιστική διάθεση και η Πνύκα ανοιχτό βήμα για όλους. «Τις αγορεύειν βούλεται». Κι η αθηναϊκή δημοκρατία παίρνει σάρκα και οστά. Παίρνει τον λόγο όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να πει.

Μορφωμένος ή αμόρφωτος, άντρας ή γυναίκα (σε τούτο τον ξεσηκωμό οι γυναίκες ισότιμα αντιμετωπίστηκαν αλλά και ισάξια αγωνίστηκαν). Μαύρα τσεμπέρια έγιναν σημαίες. Οι γριές πρώτες. Οι αξιωματικοί, που ήρθαν μετά από τηλεφώνημα των αστυνομικών οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο κτίριο της αστυνομίας που είχαν καταλάβει οι απεργοί, τα έχασαν.

Μέρες που άφησαν το σημάδι τους στην τοπική ιστορία, αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας. Το κέρδος. Η τιμή του κουκουλιού ανεβαίνει από τις 45 στις 75 δραχμές. Νίκη.

Το κόστος; Οι πρωτεργάτες το πλήρωσαν με φυλακίσεις και εξορίες.

Η δημιουργός

maria_nikolaouΗ Μαρία Νικολάου γεννήθηκε στις Σέρρες. Αποφοίτησε από τον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στη Νομική Σχολή Κομοτηνής και έχει δίπλωμα δημοσιογραφίας από το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής. Ξεκίνησε την δημοσιογραφική της καριέρα το 1996 αρθρογραφώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα: «Θρακική Αγορά» και ταυτοχρόνως έχοντας την επιμέλεια και παρουσίαση καθημερινής δημοσιογραφικής εκπομπής στο ιδιωτικό ραδιόφωνο «Δίαυλος Ροδόπη». Το 1997 ξεκίνησε η συνεργασία της με την ΕΡΑ Κομοτηνής , όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα, έχοντας την παραγωγή, επιμέλεια και παρουσίαση δημοσιογραφικής πρωινής εκπομπής. Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.

Διακρίσεις:

2005: 1ο  Βραβείο του ΑΠΕ  για τον ηλεκτρονικό τύπο  για σειρά εκπομπών με τίτλο «Εμείς οι άλλοι» στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Κομοτηνής.

2007: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, 1ο  Βραβείο Καλύτερου Ρεπορτάζ στον Περιφερειακό Τύπο.

2009: Δέκα ιστορίες, ανάμεσα σε 155 που υποβλήθηκαν, διακρίθηκαν στον διαγωνισμό διηγήματος του Βρετανικού Συμβουλίου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τις εκδόσεις «Ιανός»- με τίτλο «Φανταστείτε το μέλλον σας σε μια πόλη που αλλάζει»

2009: Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελληνική κριτική επιτροπή για το δημοσιογραφικό βραβείο 2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

2009: Ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου». Το βραβείο απονέμεται για πρώτη φορά σε γυναίκα δημοσιογράφο και επίσης για πρώτη φορά σε δημοσιογράφο του τύπου της περιφέρειας.

2010: Η Ελληνική κριτική επιτροπή για το δημοσιογραφικό βραβείο 2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιλέγει ρεπορτάζ της στον περιοδικό τύπο (ΒΟΡΕΑΣ)

2011: Η Ελληνική κριτική επιτροπή για το δημοσιογραφικό βραβείο 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε για τον τομέα του ραδιοφώνου το ρεπορτάζ της με τίτλο «Στις γειτονιές των Ρομά».

 

Οι συντελεστές:

Επιστημονική Σύμβουλος: Αφροδίτη Νικολαϊδου

Σενάριο-Σκηνοθεσία – έρευνα: Μαρία Νικολάου

Μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης

Μουσική: Δημήτρης Σβυντρίδης

 

Το τρέιλερ:

https://www.facebook.com/374794242613602/videos/964091737017180/

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

-ΟΛΥΜΠΙΟΝ- PAVLOS ZANNAS: Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2016 – 20:45

-ΛΙΜΑΝΙ- STAVROS TORNES:  Κυριακή, Μαρτίου 20, 2016 – 18:00

Be the first to comment!
 
Leave a reply »