Ντοκιμαντέρ
857 views 0 comments

Μανακαμάνα: Ένας ολόκληρος κόσμος μέσα σε ένα τελεφερίκ!

by on Νοέμβριος 22, 2014
 

Κατακτώντας για δεύτερη φορά το φεστιβαλικό κύκλωμα (βλέπε Leviathan, 2012), το ιδιοφυές Harvard Sensory Ethnography Lab αναποδογυρίζει τα δεδομένα του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, και αντί για μια γραφική βόλτα στο Νεπάλ, στήνει έναν ολόκληρο κόσμο μέσα σε ένα εναέριο τελεφερίκ!

Η ταινία:

Από τον 17ο αιώνα, ο ναός του Μανακαμάνα στο Νεπάλ αποτελεί δημοφιλή τόπο λατρείας των Ινδουιστών. Αντί όμως για ένα ακόμα συμβατικό ντοκιμαντέρ με εξωτικό φόντο, το ομώνυμο φιλμ συνιστά ένα νέο προκλητικό κινηματογραφικό πείραμα από το Sensory Ethnography Lab του Χάρβαρντ («Leviathan»).

Με μια κάμερα 16mm, οι σκηνοθέτες επιβιβάζονται στο τελεφερίκ που μεταφέρει τους προσκυνητές στον ιερό τόπο, και καταγράφουν τις εμπειρίες των επιβατών μέσα από 11 διαδρομές – 11 στατικά μονοπλάνα, κινηματογραφώντας απερίσπαστα την έκπληξη που προκαλεί στο βλέμμα τους το εναέριο αυτό ταξίδι, τις νοσταλγικές αναπολήσεις από την εποχή που πραγματοποιούσαν τη δύσκολη αυτή ανάβαση πεζοί, τις αυθόρμητες συζητήσεις τους ή ακόμα και τη σιωπή που ενίοτε βασιλεύει στον περιορισμένο αυτό χώρο.

Manakamana 4

 Ηλικιωμένοι πιστοί με παραδοσιακές ενδυμασίες, τουρίστες, ανυποψίαστα ζώα προορισμένα για θυσία και νεαροί μεταλλάδες ίπτανται πάνω από τη ζούγκλα του Νεπάλ κι εμείς γινόμαστε συνοδοιπόροι τους σε ένα άλλοτε τρυφερό, άλλοτε χιουμοριστικό κι άλλοτε στοχαστικό ταξίδι, που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Ένα sui generis installation εν κινήσει, που με τον πιο απρόσμενο τρόπο γεφυρώνει μεταξύ τους διαφορετικές κουλτούρες, γενιές αλλά και το χάσμα ανάμεσα στην αρχαία παράδοση, τις θρησκευτικές τελετουργίες και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Σκηνοθεσία: Stephanie Spray & Pacho Velez / Χώρα: Νεπάλ, ΗΠΑ / Διάρκεια: 118’

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ & ΤΑ ΝΕΠΑΛΕΖΙΚΑ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ * ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Manakamana 5

INFO:

Πέμπτη 27/11 στις 21:00 @ Exile Room 

ΑΘΗΝΑΣ 12,
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ,
ΑΘΗΝΑ
T 210 3223395
F 210 3223396
exile@exileroom.gr
WWW.EXILEROOM.GR
UNSUBSCRIBE
WWW.EXILEFILMS.GR
Be the first to comment!
 
Leave a reply »