Ντοκιμαντέρ
1021 views 0 comments

Ο Στέλιος Κούλογλου μιλάει για το ντοκιμαντέρ του Η νονά: «Η Μέρκελ αντιμετωπίζει την πολιτική ως χημικός, κάνοντας πειράματα στον ευρωπαϊκό Νότο.»

by on Μάρτιος 19, 2014
 

Ένα διαφορετικό πορτρέτο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι το ντοκιμαντέρ Η νονά του Στέλιου Κούλογλου που προβάλλεται στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Είχα την απορία πώς μια άσημη χημικός που δεν ενδιαφερόταν για πολιτική, και μάλιστα όταν έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου προτίμησε να πάει για σάουνα, κατάφερε να γίνει η ‘’βασίλισσα’’ της Ευρώπης και η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο, που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Για να εντοπίσουμε κάτι αντίστοιχο, θεωρώ ότι πρέπει να πάμε πίσω στην εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης», σχολίασε ο δημιουργός στη συνέντευξη τύπου που έδωσε.

aaamersdfsdf[1]

Η έρευνά του συνέπεσε με την έκδοση του βιβλίου «Νονά» της Γερτρούδης Χέλερ, μιας συγγραφέα που ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και γνώριζε από κοντά τη Μέρκελ. «Δεν είχα πολύ καθαρή εικόνα, δεν ήξερα γιατί κινείται με αυτό τον τρόπο ή πώς διαμόρφωσε την προσωπικότητά της. Η συγγραφέας μου εξήγησε γιατί η ίδια θεωρεί ότι η Μέρκελ χρησιμοποιεί μαφιόζικες μεθόδους», ανέφερε σχετικά ο κ. Κούλογλου. Στην ταινία του μιλούν άνθρωποι που γνώρισαν την καγκελάριο από την παιδική της ηλικία. Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μέρκελ αναπαράγει τακτικές της Ανατολικής Γερμανίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η Μέρκελ συμπεριφέρεται στους Γερμανούς σαν να είναι παιδιά. Αυτή είναι  η λογική της Ανατολικής Γερμανίας, κάτι μεταξύ φυλακής και παιδικού σταθμού όπου παρέχεται τροφή και ασφάλεια. Από την Ανατολική Γερμανία, η Μέρκελ έμαθε τις τεχνικές οικοδόμησης συναίνεσης, παραχωρώντας ορισμένα πράγματα και τονώνοντας το εθνικό συναίσθημα».

Stelios_Kouloglou[1]

 Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «οι ανατολικογερμανοί δεν έκαναν αυτοκριτική για τα εγκλήματα των ναζί, ούτε  είχαν ευρωπαϊκή οπτική, όπως οι δυτικοί, που είχαν την ιδέα μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας. Η Μέρκελ ανέστρεψε αυτή την κατάσταση, δημιουργώντας μια Γερμανική Ευρώπη».

Η ταινία αποτυπώνει χαρακτηριστικές εικόνες της κρίσης. Ως προς αυτό, ο κ. Κούλογλου σχολίασε: «Η Μέρκελ αντιμετωπίζει την πολιτική ως χημικός, κάνοντας πειράματα στον ευρωπαϊκό Νότο. Γι’ αυτό χρησιμοποιώ πολύ τις χώρες του Νότου, για να δείξω ότι εφαρμόζεται περίπου η ίδια πολιτική  παντού, μια πολιτική που εξυπηρετεί το σύστημα της οικονομικής ολιγαρχίας στη Γερμανία. Τα χρήματα που δίνουν οι Γερμανοί γυρίζουν την ίδια μέρα στη Γερμανία, αλλά στις τσέπες λίγων ολιγαρχών οι οποίοι στηρίζουν τη Μέρκελ. Ένα κομμάτι της γερμανικής αστικής τάξης ανησυχεί σοβαρά για την πολιτική της Μέρκελ, ενώ πολιτικοί όπως ο Γκένσερ, ο Σμιτ ή ο Κολ είναι έξαλλοι με την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην Ελλάδα».

Be the first to comment!
 
Leave a reply »