Ντοκιμαντέρ
763 views 0 comments

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυλαία με την απονομή των βραβείων

by on Μάρτιος 13, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έριξε αυλαία την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στο Ολύμπιον, με την απονομή των βραβείων στην τελετή λήξης, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

photo_594_400 (1)

Το κοινό και τους επισήμους καλωσόρισαν στην εκδήλωση η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. «Δεν έχουμε λόγους και χαιρετισμούς σήμερα, αλλά μόνο τα βραβεία και ευχαριστίες. Ευχαριστούμε λοιπόν τους υποστηρικτές και τους χορηγούς μας, το υπέροχο προσωπικό του Φεστιβάλ και τους καταπληκτικούς εθελοντές. Και βέβαια ευχαριστούμε το κοινό της Θεσσαλονίκης, το οποίο αγκαλιάζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και μας δίνει ελπίδα», σημείωσαν οι ίδιοι.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος πήρε το λόγο στη συνέχεια καλωσορίζοντας με τη σειρά του τους παρευρισκόμενους και τονίζοντας: « Ντοκιμαντέρ είναι ζωή. Ή ο καθρέφτης της. Είναι αλήθεια. Ή μήπως ψήγματα; Το τι είναι ντοκιμαντέρ είναι τεράστια συζήτηση. Το πόσο το αγαπάμε όμως, δεν χωρά καμία συζήτηση. Λίγα κινηματογραφικά είδη φτάνουν τόσο κοντά μας. Γίνονται αναφορές μας. Κομμάτι της ζωής μας.  213 ντοκιμαντέρ έγιναν φέτος κτήμα μας. Εμπειρία μας. Κάποια θα φύγουν αυτή τη βραδιά με ένα βραβείο. Όλα όμως αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο. Όλοι οι δημιουργοί αξίζουν το πιο ζεστό μας χειροκρότημα!»

photo_594_400

Ακολούθησε το βίντεο που ετοίμασαν για το Φεστιβάλ οι φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους, σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου, το οποίο κατέγραψε διάφορα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το 19ο Φεστιβάλ.

Αμέσως μετά, το λόγο είχαν τα βραβεία για τις ταινίες του 19ου ΦΝΘ, ξεκινώντας με το Doc On Air, που απονέμει η ΕΡΤ στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN. Το βραβείο, το οποίο κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που χορηγείται από την ΕΡΤ, απονεμήθηκε στο project The Watchmen, σε σκηνοθεσία Μαντλέν Λερογιέ και παραγωγή Βαλερί Μονμαρτίν – Little Big Story (Γαλλία). Την απονομή έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος παρατήρησε ότι, έχοντας κάνει απονομές πολλές φορές και με διάφορες ιδιότητες στο Φεστιβάλ, βλέπει ότι κάθε φορά γίνεται και καλύτερο.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα βραβεία Docs In Progress 2017 της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 19ου ΦΝΘ. Απονεμήθηκαν δύο βραβεία: Για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, στην ταινία Castle σε σκηνοθεσία Hamed Zolfaghari – Ιράν (Εταιρεία Παραγωγής: Crazy Woodpecker Film Studio, Παραγωγή: Hamed Zolfaghari, Nina Amin Zadeh).  Επίσης, για υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας έως και 6.500 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρεία MuSou, στην ταινία Kiruna 2.0 σε σκηνοθεσία της Greta Stocklassa – Τσεχία (Εταιρεία Παραγωγής: Analog Vision s.r.o., Παραγωγή: Veronika Kührová, Michal Kráčmer, Συμπαραγωγή: Ondřej Šejnoha).

photo_594_400 (6)

Επόμενο βραβείο ήταν αυτό της Διεθνούς Αμνηστίας για μια ταινία του τμήματος «Ανθρώπινα δικαιώματα» του 19ου Φεστιβάλ, η οποία απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ  Δεν είμαι ο νέγρος σου σε σκηνοθεσία Ραούλ Πεκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία).

Ακολούθησε το βραβείο WWF για ταινία του τμήματος «Περιβάλλον» του Φεστιβάλ το οποίο απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Μέρες της λίμνης σε σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη (Ελλάδα

Ακολούθησαν τα 4 βραβεία κοινού Fischer, τα οποία απένειμε η Διονυσία Σιμάτου, Senior Brand Manager της Fischer από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η κ. Σιμάτου ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια της συνεργασίας της Fischer με το Φεστιβάλ αναδεικνύονται οι ιστορίες των ντοκιμαντέρ μέσα από το κοινό της Θεσσαλονίκης, απονέμοντας ίσως ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία, το βραβείο κοινού Fischer.

Το Βραβείο Κοινού για ελληνική παραγωγή κάτω των 50’ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Ο γυάλινος δράκος σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ουρούμη (Ελλάδα). Το βραβείο παρέλαβε η σκηνοθέτιδα, που ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας -στην πλειοψηφία τους φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ-, αφού η ταινία ήταν η πτυχιακή της εργασία.

Το Βραβείο Κοινού για ξένη παραγωγή κάτω των ’50 απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Τα μαλλιά του Αμάντ σε σκηνοθεσία Σούζαν Κένεν (Ολλανδία).

photo_594_400 (5)

Το Βραβείο Κοινού για ελληνική παραγωγή άνω των 50’ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Στρίγγλες σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου (Ελλάδα). Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης που αναφέρθηκε στο λογοπαίγνιο String – less και Στρίγγλες, αναφορικά με τις ηρωίδες της ταινίας (το γυναικείο συγκρότημα String less), ως προς την ταυτότητα, την ομάδα και τις ιδιαίτερες προσωπικότητές τους

Το Βραβείο Κοινού για ξένη παραγωγή άνω των 50΄– «Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ», απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Πουθενά να κρυφτείς σε σκηνοθεσία του Ζαραντάστ Άχμεντ (Νορβηγία-Σουηδία). Ο σκηνοθέτης έστειλε βιντεοσκοπημένο ευχαριστήριο μήνυμα στο οποίο ανέφερε: «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαίρομαι. Όχι μόνο για το ίδιο το βραβείο, αλλά και γιατί νιώθω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι άνθρωποι που ψήφισαν τον Νόρι, τον πρωταγωνιστή της ταινίας, ότι δεν είναι μόνος του.»

Στη συνέχεια, δόθηκαν τα βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μπέτυς Κακλαμανίδου Τσαουσάκη. Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στο ντοκιμαντέρ Eyes of Exodus σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (ΗΠΑ-Ελλάδα

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ The Snake Charmer σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Κύπρος-Ελλάδα). «Με τεχνική αρτιότητα η δημιουργός ξεδίπλωσε τολμηρά την ιστορία της, σχολίασε τη δύναμη των media, το είναι και το φαίνεσθαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο προσκήνιο», ανέφερε σχετικά ο Παναγιώτης Κουντουράς

Στη συνέχεια, δόθηκε το βραβείο της ΠΕΚΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), το οποίο απένειμε ο κριτικός κινηματογράφου Ιωσήφ Πρωιμάκης στο ντοκιμαντέρ Village Potemkin σε σκηνοθεσία Δομήνικου Ιγνατιάδη (Ελλάδα).

Αμέσως μετά, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναστάσιος Κουράκης απένειμε το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες», που δίνει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Η φετινή κριτική επιτροπή διέκρινε το ντοκιμαντέρ Μηχανές σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία).

Ακολούθησε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση κριτικών κινηματογράφου). Ο κ. Σκυλλάκος παρουσίασε το βραβείο, το οποίο απέσπασε το ντοκιμαντέρ Μηχανές σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία), σημειώνοντας το σκεπτικό της επιτροπής: «Το ντοκιμαντέρ οδηγεί τον θεατή στο εσωτερικό ενός αχανούς ινδικού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας. Μέσω της χρήσης μονοπλάνων, travelling και σκληρών φωτισμών όπως και του αμείλικτου θορύβου των μηχανών, η ταινία βασίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην ισχυρή κινηματογραφική εικόνα και τον ήχο για να απεικονίσει την ρεαλιστική πραγματικότητα ως δυστοπία. Αποτελεί μια τρομακτική υπενθύμιση ότι η απάνθρωπη μισθωτή σκλαβιά και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα, όχι μόνο στην Ινδία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

shingal03

Η απονομή ολοκληρώθηκε με τα βραβεία της Διεθνούς Επιτροπής. Η κριτική επιτροπή επέλεξε ταινίες ταλαντούχων δημιουργών με εξαιρετικές σκηνοθετικές δυνατότητες, οι οποίοι επέλεξαν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να αναδείξουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Η Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Πού είσαι Σινγκάλ; σε σκηνοθεσία Άγγελου Ράλλη (Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία).

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ -ποσό που χορηγείται από την ΕΡΤ- απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Μηχανές σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία).

photo_594_400 (8)

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€ -ποσό που χορηγείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης- απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Αυτοκρατορία ονείρων σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν (Δανία). Πρόκειται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, για ένα ντοκιμαντέρ που «μας γοήτευσε, λόγω του ευφάνταστου τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία, από μια απλή κατάσταση σε ένα συναρπαστικά διορατικό ταξίδι στην παγκόσμια δυναμική ενός κόσμου σε ανάπτυξη – ή μήπως σε κρίση; Εκτιμήσαμε το χιούμορ, τον ισχυρό χαρακτήρα και την αισθητική, που κάνουν την ταινία απολαυστική για το θεατή, αλλά και τον ευαισθητοποιούν απέναντι σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν όλους μας».

Ακολούθησε η προβολή της βραβευμένης ταινίας Αυτοκρατορία ονείρων και το Φεστιβάλ ανανέωσε το ραντεβού του για το επόμενο, επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2018.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »