Ντοκιμαντέρ
723 views 0 comments

«Baba Yaga»: Ένα μυσταγωγικό παραμύθι για τη θέση του ανθρώπου στη φύση

by on Μάρτιος 22, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Πρώτα έκανε  ντοκιμαντέρ για το πόσο αγαπούν τα σκαθάρια στην Ιαπωνία με techno-pop soundtrack και εντομολάγνες διαθέσεις και τώρα σκαρφίζεσαι ένα παραμύθι με μάγισσες σε σλαβικά δάση προκειμένου να μιλήσει για τη θέση του ανθρώπου στη φύση. Το Exile Room ολοκληρώνει το αφιέρωμα στην πιο ιδιοσυγκρασιακή Αμερικανίδα ντοκιμαντερίστρια των καιρών μας Jessica Oreck, με την Baba Yaga,  την καλύτερη ταινία της ως τώρα.

Η ταινία

The Vanquishing 1

Μια φορά κι έναν καιρό, βαθιά μέσα στο σλάβικο δάσος ζούσε η τρομερή μάγισσα Baba Yaga, η οποία έψηνε για το δείπνο της όσους περαστικούς είχαν την ατυχία να πλησιάσουν την καλύβα της, που στεκόταν πάνω σε πόδια πουλιού. Κι ύστερα ήρθε ο πόλεμος, η πείνα και ο σπαραγμός, και οι άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στα λημέρια της μάγισσας, οδηγώντας στην εξαφάνισή της. Ακολουθώντας σκοτεινά παραμύθια και προσωπικές αναμνήσεις σαν να επρόκειτο για ίχνη από ψίχουλα, το μυσταγωγικό φιλμ της Jessica Oreck βυθίζεται στα στοιχειωμένα δάση της Ανατολικής Ευρώπης για να ξεσκεπάσει τα μυστικά και τις αιματηρές ιστορίες που διαμορφώνουν την κατανόησή μας για τη θέση του ανθρώπου στη φύση.

The Vanquishing 3

Ενώνοντας το δικό της, μαγευτικά φωτογραφημένο υλικό με ένα χειροποίητο animation που μας ταξιδεύει πίσω στις μυθικές αφηγήσεις των παιδικών μας χρόνων, και συλλέγοντας προσωπικές εμπειρίες αλλά και μαρτυρίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, η Oreck μετουσιώνει την Ιστορία, την παράδοση και τη μνήμη μιας ολόκληρης περιοχής σε ένα βαθιά στοχαστικό, σύγχρονο κινηματογραφικό παραμύθι που η εύθραυστη ομορφιά του δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις.

Σκηνοθεσία: Jessica Oreck/ Χώρα: ΗΠΑ, Ουκρανία, Ρωσία, Πολωνία / Διάρκεια: 73’

INFO

Πέμπτη 26/3 στις 21:00 @ Exile Room

Στα Πολωνικά και στα Ρώσικα με αγγλικούς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη

 

ΑΘΗΝΑΣ 12,
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ,

 

ΑΘΗΝΑ

 

T 210 3223395
F 210 3223396
exile@exileroom.gr
WWW.EXILEROOM.GR
UNSUBSCRIBE
WWW.EXILEFILMS.GR

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »