192 views 0 comments

Haemin Sunim, Κορεάτης συγγραφέας, δάσκαλος του διαλογισμού: «Όταν βιαζόμαστε, δεν βλέπουμε όλα όσα κάνουν τη ζωή μας όμορφη και ξεχωριστή».

by on Ιούνιος 3, 2019
 

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

«Βλέποντας και μόνο πώς κινείται ο αέρας,
καταλαβαίνουμε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι,
όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά.»

Να «κόψουμε» ταχύτητα από τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, να κάνουμε μια παύση και να παρατηρήσουμε προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, μας προτρέπει ο συγγραφέας του βιβλίου, «Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι», Haemin Sunim, (εκδόσεις Πεδίο), «γιατί έτσι μόνο θα καταλάβουμε πως όταν εμείς μειώνουμε ταχύτητα, ολόκληρος ο κόσμος επιβραδύνει μαζί μας».
Ο συγγραφέας, Κορεάτης βουδιστής μοναχός, δάσκαλος του διαλογισμού,  μας δείχνει πώς να βρούμε την εσωτερική γαλήνη και την ισορροπία μας εν μέσω των τεράστιων απαιτήσεων της καθημερινότητας.
«Ο σύγχρονος κόσμος μας κινείται με φρενήρεις ρυθμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να κινούμαστε έτσι κι εμείς. Γιατί όταν βιαζόμαστε, δεν βλέπουμε όλα όσα κάνουν τη ζωή μας όμορφη και ξεχωριστή», μας λέει ο Haemin Sunim,
Η πνευματική υποστήριξη και οι συμβουλές του καλύπτουν όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής μας (την υγεία, την ευτυχία, την εργασία, τις σχέσεις, την αγάπη…). Οι ιδέες του υπερβαίνουν θρησκείες και σύνορα, και απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Το βιβλίο χωρίζεται σε οκτώ κεφάλαια, τα οποία πραγματεύονται τις διάφορες πτυχές της ζωής, και ερευνά πώς η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει καθεμιά από αυτές τις πτυχές. Για παράδειγμα, εξετάζονται με προσοχή τα αρνητικά αισθήματα του θυμού και της ζήλιας αλλά και τις απογοητεύσεις της ζωής. Χαρακτηριστικές ενότητες: Γιατί Είμαι Τόσο Απασχολημένος; Όταν η Ζωή Σάς Απογοητεύει, Σταθείτε μια Στιγμή, Εξοικειωθείτε με τα Συναισθήματά σας, Το Θέμα Δεν Είναι Ποιος Έχει Δίκιο· Το Θέμα Είναι Να Ζούμε Καλά Μαζί, Αγαπώ Αυτό το «Συνηθισμένο», Αναζητώντας τα Χαρίσματά Σας.
«Κάθε κεφάλαιο αρχίζει με μια εισαγωγή και συνεχίζεται με σύντομα μηνύματα/αποφθέγματα, τα οποία είναι ουσιαστικά συνετές παραινέσεις και συμβουλές που απευθύνονται σε όσους αναγνώστες βιώνουν στιγμές άγχους και απόγνωσης, υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι. Ελπίζω η ανάγνωση του βιβλίου να αποτελέσει αφορμή για στοχασμό και διαλογισμό μέσα στην πολύβουη ζωή. Ελπίζω να σας φέρει κοντά στη βαθύτερη και σοφότερη πλευρά του εαυτού σας».


Ο Haemin Sunim είναι από τους σηµαντικότερους δασκάλους και συγγραφείς του βουδισµού Ζεν στη Νότια Κορέα. Τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα τρία εκατοµµύρια αντίτυπα και είναι δηµοφιλή ως οδηγοί διαµεσολάβησης αλλά και αντιµετώπισης των προκλήσεων της καθηµερινής ζωής. Ο Σουνίµ γεννήθηκε στη Νότια Κορέα και πήγε στις Ηνωµένες Πολιτείες για σπουδές στον κινηµατογράφο, αλλά τελικά ανακάλυψε την κλίση του στην πνευµατική ζωή. Φοίτησε στα Πανεπιστήµια του Μπέρκλεϊ, του Χάρβαρντ και του Πρίνστον, έλαβε µοναστική εκπαίδευση στην Κορέα και δίδαξε µαθήµατα σχετικά µε τον βουδισµό στο Hampshire College της Μασαχουσέτης. Οι οπαδοί του στο Twitter (@ haeminsunim) και στο Facebook ξεπερνούν το ένα εκατοµµύριο. Όταν δεν ταξιδεύει για να διδάξει, ζει στη Σεούλ.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »