70 views 0 comments

« Η Αλεξανδρούπολη των εικαστικών»: Ένα νοσταλγικό λεύκωμα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη

by on Δεκέμβριος 6, 2019
 

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες, σκιτσογράφοι, φωτογράφοι και αρχιτέκτονες , λογοτέχνες, ποιητές και στιχουργοί, αποτυπώνουν με χρώματα και λέξεις τις «συναντήσεις» τους με την Αλεξανδρούπολη στο εξαιρετικά καλαίσθητο-συλλεκτικό λεύκωμα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη με τίτλο «Η Αλεξανδρούπολη των εικαστικών», που κυκλοφορεί από τις ποιοτικές εκδόσεις BLUEOWL  και παρουσιάζεται το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ Αλεξανδρούπολης


«Το βιβλίο αυτό το έγραψα για να μπορέσουμε όλοι μας να διαπιστώσουμε πως είδαν και πως αποτύπωσαν όλοι οι παραπάνω από την σκοπιά τους και με την τέχνη τους τις όποιες ομορφιές της πόλης μας, τους ανθρώπους της, τις δραστηριότητές τους, το χρώμα της, τα κτίρια της, τις γειτονιές της, την θάλασσά της, την ιστορία της. Πως γεύτηκαν το άρωμά της και πως αποτύπωσαν καλλιτεχνικά με χρώματα και λέξεις τις εντυπώσεις τους» , εξομολογείται ο Θεόδωρος Ορδουμποζάνης για το συγγραφικό του εγχείρημά του.
Η νοσταλγία της πόλης
«Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα λεύκωμα. Αποτυπώνει τη νοσταλγία μας, ως ένα σημείο αθεράπευτη, για τον χρόνο που περιέχει τα ίχνη που αφήσαμε, έστω αχνά στη πόλη αυτή. Γνώρισα ζωγράφους που δεν ήξερα – τους πιο πολλούς – και συνάντησα φίλους με ξεχωριστή ευαισθησία στο χρώμα, στο σχέδιο και από όλα στη διάθεση να περιφρουρήσουν τα ημιτόνια μιας νεότητας πέρα από ηλικιακούς προσδιορισμούς.»,  σημειώνει ο Αλεξανδρουπολίτης συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης.
« Στόχος του συγγραφέα είναι η πόλη μας, οι δρόμοι της, οι γειτονιές της , οι άνθρωποί της , τα σπίτια της , όπως τα είδαν και τα απεικόνισαν στο έργο τους οι καλλιτέχνες που την αγάπησαν.»,  σημειώνει ο γνωστός Αλεξανδρουπολίτης γελοιογράφος – σκιτσογράφος Γρηγόρης Γεωργίου.
«Αυτό το βιβλίο- μελέτη είναι ένα χάρμα οφθαλμών να το ξεφυλλίζεις και ευφραίνεσαι από τις έγχρωμες σελίδες του που πλημμυρίζουν από χρώματα και ποίηση.», αναφέρει για το λεύκωμα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Θρακιώτης ποιητής Βαγγέλης Χρόνης
Πολύτιμη κληρονομιά.
«Απ’ την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη αξίες μόνο μπορούμε ν’ αναστηλώσουμε. Το μέτρο, τη λιτότητα, τη χάρη, την απαλότητα, την ζεστασιά, την ανθρωπιά και τόσες άλλες. Και είναι αυτή η παράδοση μοναδική πολύτιμη κληρονομιά μας. Και εδώ στον τόπο μας, στην άκρη αυτής της χώρας, στην αγκαλιά του Θρακικού Πελάγους, υπάρχει και τέχνη και παράδοση και αρχιτεκτονική κληρονομιά, και σήμερα και χθες. Μα πάνω απ’ όλα πρέπει, και μπορεί να υπάρξει και αύριο. Για να μπορούν να αισθάνονται περήφανα και να καμαρώνουν αύριο για μας τα παιδιά μας αλλά και για την πανέμορφη πόλη που τους φτιάξαμε να ζήσουν…” (Απόσπασμα απ’ τον πρόλογο της έκδοσης)
Η παρουσίαση του βιβλίου
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 7,30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ (αίθουσα Τένεδος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Γωγώ Νικολάου, Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού και Φίλων Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης «Ο ΓΑΛΗΝΟΣ» και ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Θρακιώτης ποιητής Βαγγέλης Χρόνης.
Θα προλογίσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Δημοσιογράφος Δημοσθένης Δούκας.
Διοργάνωση: Εκδόσεις BLUEOWL και το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης – Φωτεινή Σκαρλακίδου

info:

Η διάθεσή του από το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ
της Φωτεινής Σκαρλακίδου επί της οδού Αδριανουπόλεως 4α
και Ιωακείμ Καβύρη, στην Αλεξανδρούπολη.
Τηλέφωνα: 25510223808 και 6974746212

Be the first to comment!
 
Leave a reply »