296 views 0 comments

Η Άννα Γαλανού μας ξανασυστήνει το βιβλίο της «Το Παράπονό μου μια κραυγή»

by on Ιούνιος 8, 2018
 

«… ας φύγουμε, μέσα σ’ ένα φιλί, για έναν άγνωστο κόσμο..»

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ένα …καταγάλανο καλοκαίρι μας υπόσχονται οι εκδόσεις Διόπτρα με την έκδοση δύο βιβλίων της εξαιρετικής συγγραφέως Άννας Γαλανού.
Η συγγραφέας μας ξανασυστήνει ένα από τα πιο αγαπημένα της βιβλία, «Το Παράπονό μου μια κραυγή», (πρώτη έκδοση 2012), ενώ το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημά της, «Όταν φεύγουν τα σύννεφα», έχει ενταχθεί από τον εκδοτικό οίκο στα Trade Editions. (Τα βιβλία με τον χαρακτηρισμό trade αποτελούν ειδικές εκδόσεις σε προσιτή τιμή, στο κανονικό μέγεθος του βιβλίου και με αναγνωστικές προτάσεις στο εσωτερικό του οπισθόφυλλου).
Στο μυθιστόρημα της «Το Παράπονό μου μια κραυγή», ένας άντρας, ο Δημήτρης , Έλληνας της Πόλης-φτωχός πιανίστας- και μια γυναίκα, η Γκιούλ, από πάμπλουτη οικογένεια, παράφορα ερωτευμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλους. Ένα βιβλίο με μαγευτικές περιγραφές, χρώματα και εικόνες από την Πόλη και τον Βόσπορο και με ένα ανατρεπτικό, συγκλονιστικό τέλος. Ένα βιβλίο που η πατίνα του χρόνου το κάνει μοναδικό και πολύτιμο.
«Το βιβλίο αυτό είναι από εκείνα που αντέχουν στον χρόνο. Η ιστορία του είναι πολύ δυνατή, απίστευτη και ανατρεπτική. Ξεπερνά ένα απλό μυθιστόρημα. Όλο το τελευταίο διάστημα και σχεδόν σε όλες μου τις παρουσιάσεις, με πλησίαζαν νέοι αναγνώστες και μου ζητούσαν να επανεκδοθεί. Είχαν ακούσει πολλά γι’ αυτό το βιβλίο και ήθελαν να το διαβάσουν. Φαντάζομαι ανάλογα μηνύματα εισέπραττε και η Διόπτρα. Οπότε, από ένα σημείο και μετά, η ανάγκη επανέκδοσης ήταν επιβεβλημένη», εξηγεί η συγγραφέας μιλώντας στην artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό για τους λόγους που την οδήγησαν στην επανέκδοση του βιβλίου της
Κυρία Γαλανού έχετε κάνει αλλαγές στη διάρθρωση της ιστορίας σας σε σχέση με την πρώτη έκδοση;
Όσον αφορά το μυθοπλαστικό κομμάτι, δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή. Άλλωστε πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η ιστορία που περιγράφω, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά σημεία του βιβλίου. Οι αλλαγές που έγιναν αφορούν τη διαμόρφωση του κειμένου, ώστε να ζωντανέψει ακόμα περισσότερο. Ο λόγος είναι ρέων, δένει αρμονικά με τις περιγραφές της Κωνσταντινούπολης αλλά και με τις έντονες συναισθηματικές εξάρσεις της αφήγησης. Οι χαρακτήρες είναι πιο ξεκάθαροι, τα γεγονότα που ενώνουν ιστορίες και εποχές αποκτούν πλέον ισομερή ταχύτητα. Είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του 2018.


Γιατί επιλέξατε την Πόλη ως σκηνικό της ιστορίας σας;
Η Πόλη, μου ασκεί μια ιδιαίτερη έλξη. Από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα, ένιωσα μέσα μου δυνατές δονήσεις. Η Πόλη έχει ενέργεια, που την εισέπραξα και την εισπράττω κάθε φορά που πηγαίνω. Ήθελα να γράψω μια ιστορία που να έχει σαν φόντο την Κωνσταντινούπολη, όχι όμως μια ιστορία που να ξυπνά αρνητικές μνήμες, αλλά αγάπη και έρωτα. Δικαιώθηκα γι’ αυτή μου την επιλογή, έτσι πιστεύω. Έμεινα 4 μήνες στην Πόλη, όπου την περπάτησα από πάνω μέχρι κάτω αμέτρητες φορές. Οι περιγραφές που υπάρχουν στο βιβλίο, αντικατοπτρίζουν την δική μου ματιά, τα δικά μου συναισθήματα.
Το συναίσθημα της αγάπης κυριαρχεί και σε αυτό το μυθιστόρημα σας. Τι ρόλο παίζει η αγάπη στα βιβλία σας, αλλά και στη ζωή μας;
Η αγάπη είναι δύσκολο πράγμα… Όταν όμως είναι αληθινή ξεπερνά τα πάντα και διαρκεί για πάντα. Η αγάπη κυριαρχεί σε όλα μου τα βιβλία. Την θεωρώ υπέρτατο αγαθό και θέλω να τονίζω σε κάθε ευκαιρία την αξία της. Επίσης θεωρώ πολύ τυχερούς εκείνους που μπορούν και την γεύονται, σε όλες της τις μορφές. Γιατί η αγάπη, χωρίς μεταμορφώσεις και προσωπεία, μπορεί να αλλάξει τελείως την ζωή μας, αλλά και την οπτική που έχουμε για την ίδια μας την ύπαρξη.
Το βιβλίο:
Κωνσταντινούπολη, 1985
Ο Δημήτρης και η Γκιουλ ερωτεύονται δυνατά, παραμερίζοντας κοινωνικά «πρέπει» και αγεφύρωτες ζωές. Φύλακας άγγελος των δύο ερωτευμένων γίνεται η Ζεϊνέπ, μια γυναίκα χαμένη στις αναμνήσεις της και στον πόνο της μοναξιάς της. Προσπαθεί να τους σώσει από την καταστροφή που βλέπει να έρχεται καταπάνω τους από τον πατέρα της Γκιουλ, τον αδίστακτο και αυταρχικό Ορχάν, που πίσω από τα αμύθητα πλούτη και τη δύναμή του κρύβει πολύ σκοτεινά μυστικά.
Οι συνέπειες της μεγάλης αυτής αγάπης είναι απροσδόκητες και οι εξελίξεις καταιγιστικές.
Αθήνα, 2011
Η Φωτεινή, μια ταλαντούχα μουσικός στην ορχήστρα του διάσημου συνθέτη Αλέξη Δημητρίου, έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με το πεπρωμένο της. Μια συγκλονιστική αποκάλυψη οδηγεί τα βήματά της σ’ ένα γιαλί του Βοσπόρου, όπου μια τραγική ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πρωταγωνιστών της.
Άραγε η Φρόσω και ο Μουσταφά θα ανοίξουν το στόμα τους να μιλήσουν; Είναι οι μόνοι που ξέρουν όλη την αλήθεια.


Όταν φεύγουν τα σύννεφα
Το βιβλίο
Χριστίνα και Αλέξης. Εκείνη, πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, εκείνος, πλούσιος επιχειρηματίας. Η ευτυχία αποτελεί κενό γράμμα στη σχέση τους και οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα ζευγάρι με πολλά μυστικά. Καθένας τους κουβαλά το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Αρκεί μια στροφή της μοίρας για να τους φέρει αντιμέτωπους με το πεπρωμένο τους.
Κώστας. Τρυφερός, ρομαντικός και βαθιά ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Ένας από επιλογή μοναχικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ψάχνει την αληθινή αγάπη. Ένας άντρας που οι περιστασιακοί έρωτες δεν τον αφορούν.
Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην πλοκή της ιστορίας. Όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο, όλα αλλάζουν αμέσως.
Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας και λυδία λίθος της ιστορίας.
Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;
Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα.


Βιογραφικό:
Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγά­λωσε στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τον σχεδιασμό εντύπων. Πήρε πρώτο βραβείο για το διήγημα Με Αντίπαλο τη Ζωή, δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για το έργο Το Τέλος μιας Κωμωδίας, δεύτερο βραβείο για το ποίημα Άδειος Κόσμος και δύο σημαντικές διακρίσεις για τη μελέτη της στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, παραμύθια. Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα εκδόθηκαν Οι Τρεις Φωτιές (2013), Το Παράπονό μου μια Κραυγή (2012), Αντιμέτωποι με το Χθες (2011). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν: Το Παράπονό μου μια Κραυγή (2018), Εξιλέωση (2018), Εκδίκηση (2017), Θυσία (2017), Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα (2016), Σμαράγδι στη Βροχή (2015), Τότε που Τραγουδούσαν οι Θεοί (2014) και τρία παραμύθια από την παιδική σειρά Λόκο.

 

Επικοινωνία με τη συγγραφέα:

http://annagalanou.gr/ annagalanou@gmail.com https://www.dioptra.gr/Suggrafeas/322/Anna-Galanou/ https://www.facebook.com/anna.galanou.9 https://www.facebook.com/GalanouAnna?ref=hl https://twitter.com/annagalanou1 http://annagalanou.blogspot.gr/ http://apopseiskaieikones.blogspot.gr/

Be the first to comment!
 
Leave a reply »