664 views 0 comments

Η Ιωάννα Καρακασίδου βάζει ένα «αίνιγμα σιωπής» για δυνατούς λύτες…

by on Μάιος 17, 2018
 

«Το θέαμα που αντίκρισα μπαίνοντας στον κλειστό κόλπο του Μούδρου μού έχει μείνει
αξέχαστο ως σήμερα. Οι χρυσαφένιες ακτές ολόγυρα βάφονταν, τώρα που σουρούπωνε, με ένα γλυκό πορτοκαλένιο χρώμα, σαν κιννάβαρι από τις Ινδίες…»

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Η μυθιστορηματική , με πολλές ανατροπές, ζωή της Ευγενίας, της ηρωίδας του βιβλίου «Γλυκά νερά» της συγγραφέως από την Ξάνθη Ιωάννας Καρακασίδου, συνεχίζεται στο δεύτερο συναρπαστικό βιβλίο της τριλογίας με τίτλο « Το αίνιγμα της σιωπής», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.
Η ηρωίδα αυτή τη φορά ταξιδεύει στη Λήμνο το καλοκαίρι του 1925, επί δικτατορίας Παγκάλου,  όπου και εκτυλίσσεται μία περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, αινίγματα, σασπένς και πρωταγωνιστές ζωντανούς χαρακτήρες που η συγγραφέας πλάθει με μεγάλη αφηγηματική δεινότητα.
Η συγγραφέας μίλησε στην artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό, για τη νέα συγγραφική της απόπειρα, που είχε στόχο να γνωρίσει καλύτερα την ηρωίδα της, για τον ρευστό κόσμο της δεκαετίας του 1920 που την εντυπωσιάζει και τη μελετά και προσκαλεί τον αναγνώστη του βιβλίου να λύσει πρώτος αυτός το αίνιγμα της σιωπής.
Πως προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου ; Τι σηματοδοτεί;
Αυτή τη φορά το βιβλίο μου  το βάφτισε η κυρία Γιώτα Λιβάνη. Και είναι ένας εύστοχος τίτλος, που δεν θα είχα σκεφτεί μόνη μου. Έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα που συμβαίνουν σε μία πολύ κλειστή κοινωνία, το ένα μετά το άλλο, σχεδόν εκατό χρόνια πριν την εποχή μας. Ποιος είναι ο δράστης ή οι δράστες των δολοφονιών; Ιδού το Αίνιγμα. Και μήπως κάποιος ή κάποιοι γνωρίζουν, αλλά επιλέγουν να σιωπούν; Έτσι προκύπτει «Το Αίνιγμα της Σιωπής».
Το νέο σας βιβλίο τι πραγματεύεται; Ποιο ήταν το ερέθισμα, η αφορμή, για να το γράψετε;
Μετά τα «Γλυκά Νερά», η κεντρική ηρωίδα, η Ευγενία, είναι πια μία φαινομενικά ολοκληρωμένη γυναίκα, παντρεμένη με Άγγλο αριστοκράτη. Σε αυτό το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας αφηγείται η ίδια μια περιπέτεια που έζησε σε ένα από τα ταξίδια της. Ξεμένει λοιπόν ένα καλοκαίρι στη Λήμνο, όπου αρχίζουν να συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα. Ρίχνεται με αληθινό πάθος στο κυνήγι των δολοφόνων, αναζητά την λύση στο αίνιγμα, κι αυτό κάνει την ζωή της να περιπλέκεται. Έγραψα αυτό το βιβλίο, για να διαπιστώσω πόσο καλά γνωρίζω την ηρωίδα μου. Τα έχει πράγματι όλα; Είναι η ευημερία και η καλή ζωή που ζει δίπλα στον άντρα της ικανά να την κρατήσουν για πάντα κοντά του; Μήπως κάτι λείπει; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να αναπληρώσει αυτό το κενό; Τι είναι αυτό που ποθεί περισσότερο; Είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό της;


Υπάρχουν στο βιβλίο σας πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία;
Υπάρχουν και τα δύο, ναι. Τα πρόσωπα που κατοικούν στην Λήμνο και ειδικά στον Μούδρο, τα οποία συναντά η Ευγενία, η ίδια η υπόθεση του μυστηρίου, είναι όλα εντελώς μυθιστορηματικά και επινοημένα από εμένα. Ωστόσο το ιστορικό πλαίσιο, οι τοποθεσίες, η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα, οι ενδυμασίες, οι παραδόσεις της Λήμνου, τα λαογραφικά στοιχεία κτλ. είναι όλα πραγματικά και αποτυπώνονται στο κείμενο με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια.
Από πού αντλείτε τα «υλικά» για να συνθέσετε τα μυθιστορήματα σας;
Από μία τεράστια γκάμα εμπειριών, γνώσεων, εντυπώσεων και ιδεών. Η βασική έμπνευση προέρχεται από ανθρώπους που με γοητεύουν, είτε σύγχρονα είτε ιστορικά πρόσωπα. Με βοηθά πολύ και η μελέτη συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων.  Ιστορία, ανθρωπολογία, αρχαίες θρησκείες, μυθολογία, βοτανολογία, ιστορία της μόδας, λαογραφία, για να αναφέρω ορισμένα, αποτελούν αστείρευτες πηγές έμπνευσης και «δημιουργικής ονειροπόλησης».
Οι ήρωες του βιβλίου σας, κυρίως η Ευγενία, από ποια πλευρά της ζωής είναι βγαλμένοι;
Στα βιβλία μου συναντάμε μια πλειάδα χαρακτήρων, με διαφορετική καταγωγή, κοσμοθεωρία, ιδεολογία, ιδιοσυγκρασία ο καθένας τους, οπότε θα ήταν άσκοπο να απαντήσω για τον καθένα χωριστά. Η κεντρική ηρωίδα μου, που μας απασχολεί περισσότερο, είναι ένα κορίτσι γεννημένο μέσα στο Φως, που χρειάστηκε να περάσει μέσα από παρατεταμένο γνόφο και σκιές, για να ξαναβγεί έξω στο Φως και να αρχίσει να ξαναζεί. Το στοιχείο του «μικρού θανάτου», της ματαίωσης της ζωής, και της επακόλουθης αναγέννησης παίζει καίριο ρόλο στο έργο μου.
Ποια ιστορικά γεγονότα εξιστορείτε στις σελίδες του βιβλίου σας;
Στο Αίνιγμα της Σιωπής τα ιστορικά γεγονότα μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο. Εξηγώ μόνο όσα είναι απολύτως αναγκαία, σχετικά με την επικράτηση του στρατηγού Πάγκαλου στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και τις απολυταρχικές αλλαγές, θετικές ή αρνητικές, που επιφέρει το κεμαλικό καθεστώς στην τότε Τουρκία.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας;
Πολύ καλή ερώτηση. Η δεκαετία του 1920 με ενδιαφέρει πολύ, σε πολλά επίπεδα. Για τον προσεκτικό παρατηρητή, όχι μόνο τον ιστορικό, η εποχή εκείνη μοιάζει πολύ με τη δική μας. Η οθωμανική αυτοκρατορία διαλύεται, οι εθνικισμοί οξύνονται, το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας για την Ελλάδα συντρίβεται με πάταγο, η Μέση Ανατολή μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες. Παράλληλα, μια μερίδα του κόσμου νιώθει έντονα την ανάγκη να προχωρήσει
μπροστά, να διασκεδάσει, να αφήσει πίσω τα μεγάλα προβλήματα. Η δυτική γυναίκα, αλλά και η μουσουλμάνα της Τουρκίας, απελευθερώνεται. Αυτό αποτυπώνεται κυρίως στη μόδα, που την βλέπουμε να αλλάζει πιο ραγδαία από ποτέ. Ένας κόσμος ρευστός, σε διαρκή μεταβολή και μεταμόρφωση, που συνεχίζει να με εντυπωσιάζει όσο περισσότερο τον μελετώ.
Πόσο εύκολο είναι να ανασυστήσεις μια άλλη εποχή; Μήπως κινδυνεύει να χαθεί η μαγεία της στα μάτια των αναγνωστών;
Είναι δύσκολο, κινδυνεύει να χαθεί η μαγεία της εποχής και φυσικά να εκτεθείς στο αναγνωστικό κοινό μόνο όταν δεν θέλεις να κάνεις σωστή προεργασία ή δεν γνωρίζεις τις κατάλληλες μεθόδους για σωστή, εμβριθή ιστορική έρευνα. Ως μυθιστοριογράφοι, δικαιούμαστε να πάρουμε ορισμένες ελευθερίες, αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν μπορεί να γράψει ιστορικό μυθιστόρημα ο καθένας.
Είστε από τους συγγραφείς που αγαπούν τους ήρωες των βιβλίων τους, που ταυτίζονται μαζί τους ή από αυτούς που κρατάνε αποστάσεις;
Αγαπώ πολύ τους κεντρικούς ήρωες των βιβλίων μου, την Ευγενία και την οικογένειά της, τους άντρες που αγάπησε, τις αγαπημένες φίλες της, την Πελαγία και την Ζουμρούτ, την θεία Μίριελ, την «θεία» Μαχφιρούζ. Όχι όλους, αυτό γίνεται σαφές μέσα στα κείμενα. Δεν ταυτίζομαι ποτέ, όμως. Ούτε ως αναγνώστρια ταυτίζομαι με άλλες ηρωίδες, αυτό το στάδιο είναι ξεπερασμένο πια. Περισσότερο ανιχνεύω πιθανότητες, παρακολουθώ το ξεδίπλωμα των χαρακτήρων, απολαμβάνω τις αντιφάσεις τους και το λεπτό χιούμορ με το οποίο έχουν γραφτεί μερικές από τις σημαντικότερες ηρωίδες της κλασικής λογοτεχνίας.
Θεωρείτε ότι το μυθιστόρημα είναι το πιο δύσκολο λογοτεχνικό είδος;
Δεν υπάρχει δυσκολία, όταν υπάρχει αγάπη και διάθεση για δουλειά, έρευνα και συνεχή επιμέλεια των κειμένων.

Γιατί να διαβάσει ο αναγνώστης το βιβλίο σας αυτό;
Όπως συνέβη και με τα «Γλυκά Νερά», δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να βυθιστεί σε μία άλλη χωροχρονική διάσταση, να ταξιδέψει νοερά στη Λήμνο αυτή τη φορά, να απολαύσει ένα μυστήριο με πολλές εκπλήξεις και ανατροπές, και γιατί όχι; Να επιχειρήσει να λύσει πρώτος το Αίνιγμα.
Πως θα ολοκληρωθεί η τριλογία σας;
Αυτό είναι το μεγαλύτερό μου μυστικό! (γέλια)
Πως νοιώθει ένας λογοτέχνης που ζει στην περιφέρεια;
Στην περίπτωσή μου, περίφημα.
Τι σημαίνει για σας η Ξάνθη;
Είναι η πρώτη πατρίδα που γνώρισα. Στην Ξάνθη βρίσκεται το πατρικό μου και η οικογένειά μου. Υπάρχουν όμως κι άλλες «πατρίδες» για μένα, κι άλλες «οικογένειες φίλων» στις οποίες είμαι πάντα ευπρόσδεκτη.
Το βιβλίο:
Το καλοκαίρι του 1925 η Ευγενία ταξιδεύει με κρουαζιερόπλοιο από την Αγγλία στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί της συνταξιδεύει η θεία του συζύγου της, η περιβόητη Λαίδη Ράμσφορντ. Τα πάντα προμηνύουν ένα ήσυχο και ευχάριστο καλοκαίρι.
Όταν όμως εκδηλώνεται μια σοβαρή μηχανική βλάβη στο πλοίο, ο καπετάνιος αναγκάζεται να τους οδηγήσει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι, στον Μούδρο της Λήμνου.
Από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στο Λευκό Νησί του Ηφαίστου, περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Απροσδόκητες εξαφανίσεις, θάνατοι, μαγικές παραδόσεις, σεληνιακές θεότητες που αναδύονται από τους ωκεανούς της ιστορίας, πανάρχαιοι θρύλοι που ξυπνούν και απαιτούν κάποια λογική εξήγηση, ίντριγκες και μικροσυμφέροντα της μικρής τοπικής κοινωνίας, όλα πλέκονται αξεδιάλυτα μεταξύ τους, μέχρι να δοθεί η οριστική λύση του μυστηρίου.
Και στο κέντρο αυτού του συναρπαστικού ψηφιδωτού ένας απρόσμενος έρωτας. Ένα πάθος που ανατρέπει όλα όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για την κεντρική ηρωίδα και που κανείς δε γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει.


Βιογραφικό:
Η Ιωάννα Καρακασίδου γεννήθηκε το 1981 στην Ξάνθη.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Zει και εργάζεται στην Ξάνθη ως φιλόλογος και καθηγήτρια αγγλικών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, ερευνά και γράφει.
Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει αγγλική λογοτεχνία και ασχολείται με τη συλλογή παλιών και ξεχασμένων συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Γλυκά Νερά.
Στοιχεία επικοινωνίας:
e-mail: joanne.kappa.1@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/ioanna.karakasidi

Be the first to comment!
 
Leave a reply »