93 views 0 comments

«Η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Μυστήρια» της Βιολέττας Μαράντου -Παυλέα.

by on Μάιος 13, 2020
 

Φως στο δύσκολο θέμα των Καβείριων Μυστηρίων που, λόγω των λιγοστών σωζόμενων μαρτυριών από την αρχαιότητα, δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα επαρκώς, ρίχνει το βιβλίο «Η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Μυστήρια» της Βιολέττας Μαράντου –Παυλέα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.
Η συγγραφέας Βιολέττα Παυλέα, στηριγμένη στην προσωπική της εξοικείωση με θέματα εσωτερισμού και στην ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε σε πλήθος αρχαίων και νεότερων κειμένων, μαρτυριών και πηγών, προχωρά σε μια πρωτότυπη ερμηνεία της ουσίας των Καβείριων Μυστηρίων ως μιας εμπειρίας αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.
Η πολυετής μελέτη και προσπάθεια της συγγραφέως διαφαίνεται μέσα από την πληρότητα του έργου, την αναφορά πλήθους πηγών και την πλούσια βιβλιογραφία που συνοδεύει το κείμενό της και που παρέχει την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση. Το κείμενο της μελέτης για τα Καβείρια Μυστήρια συνοδεύεται από ένα ποίημα για τη μορφή της Νίκης της Σαμοθράκης, η οποία ήταν και αυτή που ενέπνευσε τη συγγραφέα στη δύσκολη πορεία της μελέτης των Καβείριων Μυστηρίων.
Το βιβλίο κυκλοφορεί συνοδευόμενο από την αγγλική μετάφρασή του, υλοποιώντας το όραμα της συγγραφέως να μεταδοθεί η σημαντική αυτή γνώση σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Το βιβλίο «Η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Μυστήρια» είναι μια προσπάθεια να συσχετιστεί η Ιδεατή, αισθητική τελειότητα της θεάς Νίκης, η οποία βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών, με τη μυσταγωγία και τη φιλοσοφία των πιο ιερών και απόκρυφων μυστήριων που κατά τον Ορφέα οδηγούσαν την ψυχή στη λύτρωση και τη σωτηρία.», λέει η συγγραφέας μιλώντας στην artpress –παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό και προσθέτει:
«Το πανώριο σώμα της φτερωτής θεάς, αλλά και η απομάκρυνση της από τον γενέθλιο τόπο της, γίνεται η αφορμή να ερευνηθεί η ιστορία των ξεχασμένων μυστήριων και να ανακληθεί το κλέος των αρχαίων ημερών μαζί με την ιερή γνώση που χάθηκε και λησμονήθηκε, καταλήγοντας στο διαχρονικό αίτημα της θεάς να επιστρέψει πίσω στον τόπο της, στην ιερή γη της Σαμοθράκης.Τούτη τη γνώση διερευνά το βιβλίο μου, διεισδύοντας στα μυστήρια και ξεσκεπάζοντας θαμμένες δοξασίες, φιλοσοφικές θέσεις και στοχασμούς, τολμώντας να ενώσει την πεμπτουσία της πλατωνικής σκέψης για την απελευθέρωση της ψυχής από το σπήλαιο των σκιών με και η μεταφυσική διάσταση που αγκαλιάζει και πλαισιώνει την παρουσία της Νίκης. Οι απαντήσεις, κεκαλυμμένες με το αχνό πέπλο της ιερότητας, ξεπροβάλλουν δισταχτικά από το άδυτο της μεγάλης θεάς, όπου φυλάσσεται απρόσβλητη για τους αμύητους η ιερή γνώση των θεών Καβείρων και «των πιο άρρητων και φρικτών μυστηρίων», όπως χαρακτηρίζονται τα Καβείρια σύμφωνα με τον Ορφέα στα «Αργοναυτικά». Η μελέτη των διασωθέντων κειμένων αποκαλύπτει σε τούτη την έρευνα την ανδρόγυνη υπόσταση των μυστηρίων, που για τον χριστιανό συγγραφέα Ιππόλυτο (2ος αιώνας μ.Χ.) αντιπροσώπευε το πρωταρχικό ανδρόγυνο ον, τον φτερωτό διπλό άνθρωπο, του οποίου η μορφή ταυτίζεται με τον ιθυφαλλικό Ερμή των Πελασγών και με τους Κάβειρους θεούς. Το μυστηριακό άγγελμα της Νίκης προσεγγίζεται σιγά-σιγά στις σελίδες του βιβλίου και γίνεται κατανοητό. Μας αναγγέλλει η πτερόεσσα θεά τη δυνατότητα η ανθρώπινη ψυχή, διαμέσου των φτερών της ιερής γνώσης, να αποδράσει από τα δεινά της σαρκικής φύσης και να αναζητήσει την ουράνια καταγωγή της διαφεύγοντας προς το βασίλειο των Ιδεών του Πλάτωνα, από όπου έρχεται και η ιδεατή πανώρια μορφή της. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με το ποίημα της Νίκης, το αίτημα της θεάς να επαναπατριστεί, αλλά και τους θείους μακαρισμούς όταν το αίτημά της εκπληρώνεται και επιστρέφει πίσω στον γενέθλιο τόπο της, εκεί όπου την έθεσαν πρότυπο πνευματικής ωραιότητας οι θεοί Κάβειροι. Μέσα στην αύρα της φωνής της, αφήνω να ακούγεται σαν ψίθυρος, όσο πιο διακριτικά μπορώ, και η επιθυμία της δικής μου καρδιάς, καθώς ευελπιστώ και εγώ μαζί της –πόθος που διαφαίνεται στο βιβλίο μου– να ακουστεί το αίτημά της παντού και να υποστηριχτεί ο γυρισμός της στην ιερή γη που τη γέννησε. Επιστρέφοντας όχι μόνη της, αλλά φέρνοντας μαζί της, πάνω στο ιερό μονοπάτι της μύησης, όσους αναζητούν τις χρυσές, λησμονημένες ημέρες της θεϊκής γνώσης.»


Βιογραφικό:
Η Βιολέττα Παυλέα είναι ψυχοθεραπεύτρια σύμβουλος προσωποκεντρικής προσέγγισης και συγγραφέας βιβλίων εσωτερικής ψυχολογίας και συνειδητότητας. Απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών (The Athens College of Arts). Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Institution for Counseling & Psychological Studies (ICPS) και απέκτησε με διάκριση τον τίτλο Μ. Sc. στην Προσωποκεντρική – Συμβουλευτική ψυχοθεραπεία από το University of Strathclyde, UK.
Από το 1990 έως και το 2005 εντρύφησε στον τομέα της εσωτερικής ψυχολογίας και ψυχολογίας βάθους, με πλήθος βιωματικών σεμιναρίων δίπλα στον πνευματικό δά­σκα­λο μεταφυσικής Γεώργιο Βουλούκο, ενώ εκείνο το διάστημα υπήρξε ερευνήτρια της φιλοσοφίας και δασκάλα της γιόγκα.
Έχει πολυετή συγγραφική δραστηριότητα σε περιοδικά φιλοσοφικού, μεταφυσικού και ψυχολογικού περιεχομένου, είναι συγγραφέας σειράς βιβλίων πνευματικής συνειδητότητας και ποιητικών συλλογών, ενώ έχει υπάρξει εισηγήτρια διαλέξεων αντίστοιχων θεμάτων. Κεντρικό αντικείμενο της εργασίας της αποτελεί πάντα η μελέτη της ψυχής, καθώς και η ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωσή της. Έχοντας ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη σκέψη του Γιουνγκ, εργάστηκε ως σύμβουλος ομάδων προσωπικής ανάπτυξης, ε­νώ σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος-ψυχοθεραπεύτρια της προσωποκεντρικής προσέγγισης.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »