77 views 0 comments

Η συγγραφέας από την Ορεστιάδα, Σοφία Ντούπη, μας συστήνει το πρώτο αστυνομικό της μυθιστόρημα

by on Ιανουάριος 12, 2020
 

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, με δυνατή λογοτεχνική γραφή και εξαιρετικά στημένη πλοκή, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από γνωστά  μυθιστορήματα του είδους, αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως από την Ορεστιάδα, Σοφίας Ντούπη, με τον τίτλο «Το τίμημα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ.
«Το Τίμημά μου είναι ένα ψυχογραφικό, αστυνομικό μυθιστόρημα και απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν αυτήν την κατηγορία και σε όσους ακόμη έχουν έρθει –με οποιονδήποτε τρόπο- αντιμέτωποι με τον νομοθέτη και τους άδικους νόμους αυτής της χώρας.», λέει η συγγραφέας μιλώντας στην artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό και εξηγεί: «Ψυχογραφικό, γιατί μου αρέσει να εστιάζω στην ψυχή και τα συναισθήματα των ηρώων μου και αστυνομικό γιατί αυτό είναι ‘’το τίμημα’’ της δικής μου ζωής, της δικής μου πορείας. Ας δούμε όμως λίγο την υπόθεση. Ο άνθρωπος λοιπόν που κρατάει το όπλο, ο δράστης, για λόγους τους οποίους δε θα σας αποκαλύψω βεβαίως, έχει καταστρώσει ένα σχέδιο για να δολοφονήσει έναν από τους υφυπουργούς της κυβέρνησης και παραλίγο να το καταφέρει. Η αστυνομία που εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για να τον βρει πέφτει σε αδιέξοδο. Ένας φίλος του θύματος, ο αστυνόμος εν αποστρατεία Πέτρος Πετρόπουλος, -που θα μας απασχολήσει και στα επόμενα βιβλία μου- εμπλέκεται στις έρευνες και μαζί με τον διευθυντή του εγκληματολογικού ψάχνουν κάθε πιθανότητα…κάποια στιγμή το κουβάρι ξετυλίγεται με επιπτώσεις ακραίες και οδυνηρές!»
Το βιβλίο:
Ποιός είναι ο δράστης που ευθύνεται για την απόπειρα εναντίον του υφυπουργού; Ποιά η αιτία; Και ποιά η σχέση του Μοντεσκιέ με το θύμα… τον θύτη… και το έγκλημα; Πώς εμπλέκεται ο Πέτρος, ένας αστυνομικός που έχει αποταχθεί από το Σώμα, στην υπόθεση; Θα καταφέρει να βάλει σε τάξη το σκόρπιο του μυαλό, τον πόνο και την απόλυτη εξάρτησή του απ’ το ποτό; Τί θα μετρήσει περισσότερο για κείνον, η φιλία ή η δικαιοσύνη; Τα διλήμματά του θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο η μοίρα με τα παιχνίδια της, αλλά και η δικαιοσύνη, που δεν αποδίδεται πάντα, συνθέτοντας έτσι ένα σκηνικό που το καθορίζουν η αμφιβολία και τα αναπάντητα ερωτήματα. Θα μπορέσει τελικά να βρει τις απαντήσεις; Θα είναι δίκαιες οι λύσεις που θα φέρουν την τελική κάθαρση;
Έγραψαν για το βιβλίο:
«Η γλώσσα της Σοφίας Ντούπη είναι απλή κι εξόχως περιγραφική, δεν έχει εξάρσεις ή στοιχεία που δεν ταιριάζουν με το ύφος ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Καταφέρνει να εισάγει τον αναγνώστη της μέσα στην ιστορία, να τον κάνει συμμέτοχο και να μην μείνει απλώς ένας παθητικός παρατηρητής ενώ ταυτόχρονα θέτει μια σειρά προβληματισμών κι ερωτημάτων που είναι ταυτόχρονα και σύγχρονα αλλά και κλασικά, προερχόμενα από χρόνους παρελθοντικούς» (Κώστας Θερμογιάννης, www.tovivlio.net)
«Μια αστυνομική ιστορία που σκιαγραφεί την σημερινή ελληνική πραγματικότητα, με αληθοφανείς χαρακτήρες και περίτεχνη πλοκή.» ( https://nikisreviews.gr/)


Βιογραφικό:
Η Σοφία Ντούπη γεννήθηκε στη Λιέγη του Βελγίου. Κατάγεται από το Δίλοφο και ζει στην Ορεστιάδα. Εργάστηκε ως ιδιωτική υπάλληλος για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Όπως λέει η ίδια: «Η ενασχόληση μου με τις λέξεις λειτούργησε, και λειτουργεί ακόμη, σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης συναισθημάτων που άφησε πίσω της η μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος στην πορεία του. Ο δρόμος όπου με έβγαλε αυτή η ενασχόληση καταγράφει αρκετές συμμετοχές μου με διηγήματα, μικρές ιστορίες και ποιήματα σε διάφορες διαδικτυακές σελίδες, βραβεύσεις ποιημάτων και παραμυθιών μου και τη συμμετοχή μου σε μικρές συλλογικές εκδόσεις… Μότο μου μια φράση του μεγάλου Καζαντζάκη. «Μια αστραπή είναι η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε!»».

Be the first to comment!
 
Leave a reply »