602 views 0 comments

Η συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη μας συστήνει τον κύριο Μπου…

by on Μάρτιος 1, 2018
 

Είναι ο Μπου ο κύριος Μπου
που εμφανίζεται παντού.
Κοίταξέ τον πως σερφάρει,
πόσο γρήγορα γκουγκλάρει
Κοίτα! Κοίτα! Τουιτάρει!

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Μα ποιος είναι αυτός ο κύριος Μπου που εμφανίζεται παντού και σκορπάει πανικό, δημιουργεί πανζουρλισμό, κινδυνεύει να πνιγεί στη θάλασσα, σερφάρει χωρίς προφυλάξεις στο internet, άλλοτε γίνεται μαθητής και ακολουθεί όλες τις προσχολικές βαθμίδες εκπαίδευσης και άλλοτε αναλαμβάνει ρόλο δασκάλου;
Είναι ο αγαπημένος ήρωας των μικρών παιδιών που δημιούργησε η φαντασία της συγγραφέως και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τασούλας Τσιλιμένη, που μέσα από έξι υπέροχα βιβλία «καθοδηγεί» με ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο τα παιδιά στα πρώτα βήματα της μάθησης.
«Αφορμή για τη δημιουργία του ήρωα «Μπου» ήταν ο… φόβος. Αυτό το συναίσθημα που όλοι μας έχουμε βιώσει και που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Απλά μεταμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία, την ψυχοσύνθεσή μας, τις περιστάσεις, το περιβάλλον. ΟΙ ειδικοί λένε ότι είναι ένας μηχανισμός που σκοπό έχει να μας προστατέψει. Είναι μια φυσιολογική ασυνείδητη άμυνα του ανθρώπου απέναντι σε έναν ορατό ή και πλασματικό κίνδυνο. Ο παιδικός φόβος θεωρείται επίσης βιολογικά και ψυχολογικά φυσιολογικός, αλλά όσο και αν είναι φυσιολογικός αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και επώδυνος και μάλιστα για κάποια παιδιά ιδιαίτερα.», λέει η συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη, συστήνοντας μέσω της artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό τον κύριο Μπου.


«Αυτόν τον παιδικό φόβο, ειδικό και γενικό (για το σκοτάδι, για το σχολείο, για τον «μπαμπούλα», για το τέρας που είναι κάτω από το κρεββάτι ή μέσα στην ντουλάπα…) ήθελα να ξορκίσω, να μαλακώσω. Και έτσι δημιούργησα τον ίδιο τον…φόβο. Τον κύριο Μπου, που «εμφανίζεται παντού, δημιουργεί πανζουρλισμός και σκορπάει πανικό». Και είναι ένα …μπαλόνι! Τόσο αέρινος και ανάλαφρος…Στόχο έχει να φοβίσει τους πάντες. Όμως αποδεικνύεται ότι είναι ευάλωτος και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός «αδύναμου/ευαίσθητου» χαρακτήρα, έχει χαρακτηριστικά ενός παιδιού περισσότερο παρά ενήλικα. Άλλοτε πέφτει θύμα μιας…πινέζας, άλλοτε κινδυνεύει να πνιγεί στη θάλασσα κι άλλοτε σερφάρει χωρίς προφυλάξεις στο internet και πέφτει σε παγίδες τέτοιες που τον πιάνει πανικός.», προσθέτει η συγγραφέας.


Η αφήγηση μιας ιστορίας έχει τη δύναμη να μιλά και να δείχνει την αιτία και το αποτέλεσμα. Έτσι ο αναγνώστης ακολουθώντας τον ήρωα Μπου αντιμετωπίζει τα δικά του θέματα και αναπτύσσει κριτική σκέψη. Στις ιστορίες αυτές η συγγραφέας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την αφήγηση με ομοιοκαταληξία και με έντονο το στοιχείο του χιούμορ και της παρωδίας, που κάνουν τα βιβλία πιο εύληπτα για τα μικρά παιδιά.
Ο πρώτος κύριος Μπου, αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς αναγνώστες ηλικίας 3+ και έτσι ξεκίνησαν νέες περιπέτειες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τρία λογοτεχνικά βιβλία και στη συνέχεια άλλα τέσσερα με δραστηριότητες και παιχνίδια για δημιουργική απασχόληση των παιδιών.


Ο κ. Μπου, άλλοτε γίνεται μαθητής και ακολουθεί όλες τις προσχολικές βαθμίδες εκπαίδευσης (παιδικό σταθμό, προνήπια, νηπιαγωγείο) και μαθαίνει όλα όσα έχει ανάγκη και χρειάζεται ένα παιδί. Άλλοτε πάλι αναλαμβάνει ρόλο δασκάλου και μέσα από ιστορίες και δραστηριότητες επιχειρεί να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την πρώτη ανάγνωση και γραφή. Τα παιδιά μυούνται και εξοικειώνονται μαζί του για διάφορα θέματα όπως τα χρώματα, τα σχήματα, τους αριθμούς, τον προσανατολισμό στο χώρο, τις εποχές, κ.α. Κυρίως μαθαίνει το παιχνίδι της ανάγνωσης και επαφής με τη λογοτεχνία.
Οι αναγνώστες διαπιστώνουν την αξία της φιλίας, της σωστής συμπεριφοράς, της διατροφής και αποκτούν όχι μόνο μια πρώτη επαφή με τη χρήση του υπολογιστή, αλλά μυούνται στη σωστή χρήση της εξερεύνησης του διαδικτύου.


Ο κ. Μπου πήρε σάρκα και οστά με το μολύβι της βραβευμένης εικονογράφου Δ. Παρίση, που τον απεικόνισε με τρόπο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα παιδιά. Ακόμα και τα λογοτεχνικά βιβλία με τον κύριο Μπου εμπεριέχουν δημιουργικές ασκήσεις και παιχνίδια για παιδιά και…οδηγίες για τους γονείς.
Τα βιβλία έχουν σχεδιαστεί και βασίζονται στις πλέον σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις για τον εγγραμματισμό των παιδιών της Προσχολικής Εκπαίδευσης.


Οι …τίτλοι του κ. Μπου
Οι περισσότεροι τίτλοι με τον κ. Μπου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ και είναι:
Ο κύριος Μπου στην παραλία (για τη σωστή διατροφή και ασφαλή συμπεριφορά στη θάλασσα)
Ο κύριος Μπου σερφάρει (για την ασφαλή πλοήγηση στο internet)
Ο κύριος Μπου στον παιδικό σταθμό
Ο κύριος Μπου στα προνήπια
Ο κύριος Μπου στο Νηπιαγωγείο
Ο κύριος Μπου μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει.

Βιογραφικό:
– Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας (www.keimena.ece.uth.gr) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Διαδρομές. Ασχολείται επίσης με την κριτική βιβλίων. Εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία και τη διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά. Διηγήματα και μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε έντυπα, όπως το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης, η εφημερίδα Ελευθερία και άλλα. Βιβλία της έχουν μπει στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το βιβλίο της Ο κύριος Μπου έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του ίδιου φορέα.
INFO:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 76 , 10680 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445
email info@diaplasibooks.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »