675 views 0 comments

Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας : «Οι Δενδρίτες είναι η προσωπική μου ματιά στο αμερικανικό όνειρο»

by on Νοέμβριος 3, 2017
 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ένα απ’ τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών, οι «Δενδρίτες» της Κάλλιας Παπαδάκη, που  τιμήθηκε με  το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, παρουσιάζεται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο του 9ου κύκλου ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο «Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού» που διοργανώνει το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης προς τιμήν της βραβευμένης συγγραφέας.
Η υπόθεση του βιβλίου εκτυλίσσεται στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ, τη χρονική περίοδο 1920-1980 και στις σελίδες του ξετυλίγονται ιστορίες από τη ζωή των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς.
«Οι Δενδρίτες είναι η προσωπική μου ματιά στο αμερικανικό όνειρο. Δεν κάνουμε πάντα τις σωστές επιλογές, όσο και να το θέλουμε και να το προσπαθούμε. Ίσως, γιατί η καθημερινότητα μας καθηλώνει, τα «μικρά» και τα «προσωπικά» μας γονατίζουν, καμιά φορά, οι θυσίες μας δεν έχουν αντίκρισμα», λέει η συγγραφέας μιλώντας στην artpress για το πρώτο της μυθιστόρημα.
Που κατοικούν οι Δενδρίτες και τι ονειρεύονται;
«Οι Δενδρίτες κατοικούν στο παρελθόν, στις ρίζες μας, στις προσδοκίες μας. Είναι οι συνάψεις των νευρώνων που καταγράφουν την πληροφορία. Είναι η μνήμη που μας ορίζει και καθορίζει σ’ ένα βαθμό τις επιλογές μας. Ονειρεύονται την αθανασία»
Γεννηθήκατε στο Διδυμότειχο. Τι εικόνες, μνήμες κουβαλάτε μέσα σας από την περιοχή;
«Δεν έχω μνήμες από την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο. Ήμουν τεσσάρων ετών, όταν μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη. Οι μνήμες του τόπου γεννήθηκαν μέσα από διηγήσεις και Κόντακ φωτογραφίες εκείνης της δεκαετίας. Τι περίεργο όμως, επέλεξα τον τίτλο Δενδρίτες κι εγώ έχω γεννηθεί στα Ρίζια. Ο νους έχει τους δικούς του τρόπους να σε ξαφνιάζει με τις ασυνείδητες επιλογές σου.»
Το βιβλίο
Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, 1980. Ερημωμένα σπίτια, κλειστές βιομηχανίες, φτωχές συνοικίες. Ένας έφηβος, ο Πητ, εξαφανίζεται, και η μάνα του η Λουίσα πεθαίνει το επόμενο πρωί από στεναχώρια. Η αδερφή του, η δωδεκάχρονη Μίνι, ορφανή από γονείς, εισβάλλει άθελά της στη ζωή της συμμαθήτριάς της Λητώς και ανατρέπει τις βεβαιότητες της οικογένειάς της. Ανοίγει ρωγμές που δύσκολα θα κλείσουν· έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στο αμερικανικό όνειρο, σε δεύτερες και τρίτες γενιές μεταναστών, στην παρακμή και τη φθορά της πόλης, σε χαμένες ευκαιρίες και σε επιλογές που λάθεψαν. Κι όσο ο θετός πατέρας της Λητώς, ο Μπέιζελ Καμπάνης, ψάχνει να βρει τι στράβωσε στη διαδρομή, τόσο αναμετριέται με τα φαντάσματα και τους φόβους της παιδικής του ηλικίας· κι όσο η γυναίκα του η Σούζαν απομακρύνεται από κοντά του κι από την κοινή κι ανέμπνευστη ζωή τους, τόσο η Μίνι και η Λητώ μοιάζουν να ενηλικιώνονται σε έναν κόσμο σκληρά κι άδικα καμωμένο. Ο χρόνος, σαν τις νιφάδες του χιονιού, τους ξεγελά, ξεγλιστρά και χάνεται. Μαζί του κι αυτοί.
… έξω χιονίζει, σε λίγο θα τα καλύψει όλα το χιόνι, τις τύψεις, τα πάθη, τους δρόμους, τα λάθη, κι η Γκλάντις τρέχει να κλείσει το παράθυρο που έμεινε ανοιχτό και μπάζει και δε λέει να κλείσει, είναι παλιοί οι μεντεσέδες, οι βίδες και τα παξιμάδια έχουν λασκάρει, τα ξύλα έχουν κυρτώσει κι έξω χιονίζει, χιονίζει τώρα και μέσα, χιονίζει πολύ, κι όσο κι αν προσπαθεί η Γκλάντις σε λίγο θα τους καλύψει όλους το χιόνι.»


Βιογραφικό
Η Κάλλια Παπαδάκη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ, στο Bard College και το Πανεπιστήμιο Brandeis. Το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου» (εκδόσεις Πόλις) διακρίθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω», το 2010. Έχει συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Ποιητική». Ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή σεναρίων για ταινίες μεγάλου μήκους. Το πρώτο της σενάριο ήταν για την ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου «September». Το μυθιστόρημά της «Δενδρίτες» (2015), που εκδόθηκε στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού προγράμματος ενίσχυσης συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών του ελληνικού και του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, τιμήθηκε με το βραβείο European Union Prize for Literature το 2017 (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.

INFO
Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου , ώρα 20:00.
Για το έργο και τη συγγραφέα θα μιλήσουν:
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κα Αναστασία Οικονομίδου,
η συγγραφέας κα Σωτηρία Μαραγκοζάκη,
ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης
και ο πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κ. Νικόλαος Πινάτζης.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »