313 views 0 comments

«Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες»: Ένα βιβλίο για την καταστροφική δύναμη των λέξεων

by on Φεβρουάριος 15, 2018
 

Ένα απρόβλεπτο ιστορικό μυθιστόρημα για την καταστροφική δύναμη που έχουν οι λέξεις σε έναν γάμο, σε μια χώρα, σε μια ολόκληρη εποχή, είναι το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Σκαραγκά , «Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Κριτική».
Βρισκόμαστε στην Αθήνα της Μπελ Επόκ, όταν οι γυναίκες αρχίζουν να διεκδικούν τη χειραφέτησή τους. Μία από αυτές είναι η Δανάη, ένα κορίτσι που μεγαλώνει στην Αλεξάνδρεια της δεκαετίας του 1880 με τη φιλοδοξία να ιδρύσει ένα λογοτεχνικό περιοδικό φτιαγμένο αποκλειστικά από γυναίκες.
Λαχταράει μια νέα ζωή κι έτσι αποφασίζει να ακολουθήσει τον άντρα της, έναν Έλληνα ψυχίατρο, στην Αθήνα. Μια πόλη που σπαράζεται από τον διχασμό, τις μεγάλες ιδέες και τις ίντριγκες της Ευρώπης. Η Ελλάδα της εποχής είναι η χώρα της πτώχευσης του 1893, των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, των Ευαγγελικών, της διαμάχης για το γλωσσικό ζήτημα, του Πολέμου του 1897, με τις ολέθριες συνέπειες από τους περιορισμούς του Διεθνή Οικονομικού Ελέγχου.
Διαμορφώνεται πλέον σε πεδίο ανταγωνισμών, όπου οι πράκτορες και οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων προσπαθούν παρασκηνιακά να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Παλατιού. Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η Δανάη εξελίσσεται σε παθιασμένη και ασυμβίβαστη διανοούμενη. Κατορθώνει να γοητεύσει και να συνεργαστεί με φυσιογνωμίες που δίνουν τον δικό τους αγώνα για μια άλλη πατρίδα, απαλλαγμένη από πληγές και ψευδαισθήσεις: τον Εμμανουήλ Ροΐδη, τον Άγγελο Σικελιανό, τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Ωστόσο, προσωπικά πάθη και μυστικά κλονίζουν την ίδια και τον γάμο της.
Απόσπασμα από το βιβλίο:
Η Δανάη κούνησε το κεφάλι και κοίταξε το φως στις κουρτίνες. Όποιος κόσμος και να υπήρχε έξω, καινούριος ή παλιός, τελείωνε στο παράθυρό της. Δεν ξεκινούσε πλέον από εκεί. Την είχε αφήσει ήσυχη, όπως άφηνε τους τυφλούς η αγωνία του καθρέφτη, η επιθυμία να διαβάσουν τα μάτια των άλλων.
Δεν την ένοιαζε τίποτα. Από την ώρα που άνοιγε τα μάτια της μέχρι να εξαντληθεί από την αϋπνία και να αποκοιμηθεί, όλα κυλούσαν αργά. Η ζωή, οι σκέψεις. Ακόμα και το αίμα της. Το αισθανόταν να παγώνει στις φλέβες της με το που αναρωτιόταν αν έπρεπε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Δεν επέτρεπε ούτε αποφάσεις ούτε αναμνήσεις. Κυλούσε μέσα της σαν φουσκωμένο ρέμα, το άκουγε με τα ίδια της τα αυτιά στο μαξιλάρι της – όπως άκουγε και την καρδιά της ή ό,τι ήταν αυτό το χαλασμένο πράγμα που χτύπαγε στο στήθος της.

Ο συγγραφέας:

 Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει στο ενεργητικό τα βιβλία Επιφάνεια (Ελληνικά Γράμματα, 2002), Η πατρίδα της αφής (Πατάκης, 2004), Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου (Πατάκης, 2008), Ο ουρανός που ονειρεύτηκες (Κριτική, 2014), Τρία θεατρικά (Κριτική, 2015), Mode und Moden (Seismo Verlag, Ελβετία, 2016) και Η κυρά της Ρω (Κριτική, 2017). Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης (Mega, Alpha) και του κινηματογράφου. Γράφοντας στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, διηγήματα και ποίησή του δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία σε γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως World Literature Today, Copper Νickel, American Chordata, The Charles Carter, The Tower Journal, Spilled Milk, Midnight Circus κ.ά. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Έχει γράψει επτά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009. Έχει τιμηθεί για το έργο του από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (Literarisches Colloquium Berlin, Sulzberg Stiftung, OMI Writers New York, Landis&Gyr Stiftung, Fondation Ledig Rowohlt, University of Iowa/IWP). Μέσα στο 2018 συνεχίζονται οι παραστάσεις των θεατρικών του έργων Η κυρά της Ρω στην Ελλάδα και Courage στην Ελβετία.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »