275 views 0 comments

Μανόλης Μαυρολέων, συγγραφέας, φαρμακοποιός-παραμυθάς: «Το παραμύθι λειτουργεί σαν φάρμακο αλλά μπορεί και το φάρμακο να λειτουργεί σαν παραμύθι»

by on Ιανουάριος 8, 2018
 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Τα φάρμακα βρίσκονται μέσα στα παραμύθια, όπως και τα παραμύθια μέσα στα φάρμακα, από την αρχή του κόσμου τούτου! Ο συγγραφέας, φαρμακοποιός –παραμυθάς Μανόλης Μαυρολέων διασκεύασε δεκαπέντε λαϊκά παραμύθια και δύο από το διαδίκτυο που αφηγούνται ιστορίες με φάρμακα και συνταγές και τα «συνταγογραφεί» στο νέο του βιβλίο ««…φάρμακο, γιάνε την πληγή!» Το φάρμακο στο λαϊκό παραμύθι. Το παραμύθι σαν φάρμακο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος με εξαιρετική, ασπρόμαυρη, εικονογράφηση του Γιάννη Γιγουρτάκη και εισαγωγή του Στέλιου Πελασγού.
Πρόκειται για μια διασκευή με σεβασμό στον αρχικό τους μύθο και στην παράδοση από την οποία προέρχονται έτσι ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο «φρέσκα» και πρωτότυπα, για να μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.
Ο βασιλιάς με το δέντρο στην καρδιά, Η μοίρα του τεμπέλη, Το λιοντάρι, ο άσπρος λύκος κι η αλεπού, Οι εννιά αγριόκυκνοι κι η Πεντάμορφη, Οι σαράντα δράκοι, Πόσο ζυγίζει ένα ποτήρι νερό, το Τζούνι και το Ματζούνι, είναι ορισμένα από τα παραμύθια που παρουσιάζονται στο πρωτότυπο αυτό βιβλίο.
Ο συγγραφέας μίλησε στην artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό για τη θεραπευτική δύναμη των παραμυθιών και προτείνει «συνταγές» θεραπείας μέσα από τα παραμύθια.
Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο; Το επάγγελμα του φαρμακοποιού που ασκείτε, τι ρόλο έπαιξε; Πως προέκυψε η αναζήτηση της «φαρμακολογίας» των παραμυθιών;
Από χρόνια ασχολούμαι με θέματα που έχουν σχέση με το φάρμακο από τη μια και τον γραπτό ή προφορικό λόγο από την άλλη. Ενδεικτικά αναφέρω, Το φάρμακο στον Άμλετ του Σαίξπηρ , Ο Σωκράτης και το κώνειο , Ο καραγκιόζης φαρμακοποιός κλπ… Οι εργασίες αυτές έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος». Η διαχρονική μου σχέση με το παραμύθι από τη μια και τον προφορικό και γραπτό λόγο από την άλλη στάθηκε αφορμή να συλλέξω (και συλλέγω ακόμη…) κάθε παραμύθι που έχει μέσα του φάρμακο, με την ευρύτερη έννοια. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού λειτούργησε ως έναυσμα σε πρώτη φάση αλλά, μετά την κρίση, ως καταπιεστικός μοχλός. Η εργασία μου αυτή λειτούργησε ως θεραπεία και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα! Το παραμύθι λειτουργεί σαν φάρμακο αλλά μπορεί και το φάρμακο να λειτουργεί σαν παραμύθι. Άλλωστε, τι άλλο είναι η «εικονική θεραπεία» (placebo);

Πόσα είναι τα παραμύθια στα οποία υπάρχουν ή και «πρωταγωνιστούν» φάρμακα; Πείτε μας κάποια χαρακτηριστικά παραμύθια.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Υποθέτω ότι πρέπει να είναι πάρα πολλά! Ενδεικτικά μόνο, αναφέρω ότι στη συλλογή μου αυτή υπήρχαν αρχικά 27 από τα οποία αφήσαμε τα 17 γιατί θα φτιαχνότανε ένας τεράστιος και δύσχρηστος τόμος. Από τότε βρίσκω διαρκώς κι άλλα. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά ώστε να έχουμε και έναν δεύτερο τόμο… Όσο για «χαρακτηριστικά παραμύθια» με φάρμακα είναι προφανώς αυτά που περιέχονται στο βιβλίο αλλά και πολλά άλλα… Και να σκεφτεί κανείς ότι αποκλείσαμε τελείως τα παραμύθια που μιλούν για το «αθάνατο νερό» και περιορίσαμε όσο μπορούσαμε τα δηλητήρια αλλά όχι και τα υπνωτικά…
Υπάρχουν σε αυτά και ελληνικά λαϊκά παραμύθια;
Στο βιβλίο μου υπάρχουν 15 ελληνικά παραμύθια και μάλιστα όχι του στενού ελλαδικού χώρου αλλά του ευρύτερου ελληνικού ή ελληνόφωνου (Πόντος, Κύπρος, Κάτω Ιταλία…) χώρου και 2 ιστορίες από το διαδίκτυο. Η δική μου παρέμβαση ήταν αυτή της διασκευής και της μετάπλασης ώστε να τους δώσω πνοή και δυνατότητα να επιστρέψουν, αν γίνεται, εκεί από ό,που ξεκίνησαν: στην αφήγηση και τον προφορικό λόγο!…
Ποιο είναι το πιο «ακριβό» φάρμακο στα παραμύθια;
Ειλικρινά, δεν είμαι σε θέση να τα συγκρίνω ώστε να αποφασίσω πιο είναι το πιο «ακριβό»… Να μια ερώτηση – πρόκληση που ίσως μου δοθεί η ευκαιρία σε κάποιαν άλλη χρονική στιγμή να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση..

 

Τα παραμύθια λειτουργούν θεραπευτικά σ’ αυτούς που τα ακούν αλλά και σε αυτούς που τα αφηγούνται;
Τα παραμύθια όταν τα διαβάζεις «περπατάνε». Όταν τα αφηγείσαι ή τα ακούς «πετάνε»!… Ναι, τα παραμύθια λειτουργούν θεραπευτικά σε κάθε περίπτωση ενώ υπάρχει και μια συγκεκριμένη κατηγορία παραμυθιών που η αφήγησή τους και μόνο λειτουργεί σαν φάρμακο. Ενδεικτικά αναφέρω από το βιβλίο μου το παραμύθι «Ο βασιλιάς με το δέντρο στην καρδιά» από την Ήπειρο.
Σαν παραμυθάς και φαρμακοποιός έχετε να προτείνετε κάποια «συνταγή» θεραπείας μέσα από τα παραμύθια;
Ναι και η πρότασή μου είναι πολύ απλή και σχεδόν αυτονόητη: διαβάζετε, ακούτε και, αν μπορείτε, αφηγηθείτε παραμύθια! Δεν είναι μόνο «για παιδιά» όπως συνηθίζουμε να λέμε. Άλλωστε και έτσι να ήταν όλοι έχουμε ανάγκη να παραμείνει «ζωντανό» και «υγιές» το παιδί που ΟΛΟΙ κρύβουμε μέσα μας!…Κρυφός πόθος: να διαβάσετε με ευχαρίστηση και ενδιαφέρον τις ιστορίες του βιβλίου και να «θεραπεύσουν» ή έστω να «ανακουφίσουν» λίγο κι εσάς…

 

 

 

Βιογραφικό:

Ο συγγραφέας, ιστορητής, αφηγητής, παραμυθάς και φαρμακοποιός Μανόλης Μαυρολέων γεννήθηκε στη Ρόδο το 1958 και έμαθε τα πρώτα γράμματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάσο της Δωδεκανήσου. Εκεί άκουσε και τα πρώτα παραμύθια, τα βράδια στις αποσπερίδες…
Σπούδασε φαρμακευτική στα πανεπιστήμια της Γένοβας και της Αθήνας. Παρακολούθησε σεμιναριακούς κύκλους σπουδών πάνω στη μελέτη της προσέγγισης ιστορικών πηγών με καθηγητή τον Βασίλη Κρεμμυδά στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και πάνω στις σχέσεις του γραπτού με τον προφορικό λόγο μέσα από τη λαϊκή αφήγηση και το παραμύθι, με δάσκαλο τον πρώτο σύγχρονο αφηγητή («επαγγελματία παραμυθά») Στέλιο Πελασγό στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν. Γράφει από την πρώιμη παιδική ηλικία…
Διατηρεί φαρμακείο, ενώ καταπιάνεται κατά καιρούς με θέματα πολιτισμού. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Κασιακών Μελετών και εισηγητής των Διεθνών Συναντήσεων Λύρας και Οργάνων με Δοξάρι στην Κάσο, καθώς και των Διεθνών Συναντήσεων Ασκαύλων και Ποιμενικών Πνευστών στην Κάρπαθο. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

Από το 2002 ασκεί, όποτε το επιτρέπει η δουλειά του, το λειτούργημα του αφηγητή-παραμυθά σε σχολεία, δήμους, πλατείες χωριών, εκθέσεις βιβλίων και σε άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου τον καλέσουν.
Έργα του: η συλλογή στιχουργημάτων Χωματένιοι Δρόμοι, ανεξάρτητη έκδοση, 1978, η τριλογία αντιποιημάτων Προ-λόγος, εκδόσεις Πενταδάκτυλος, 1990, το μυθιστόρημα Να σου κάμω την ιστορία μου, εκδόσεις Κέδρος, 1997, και τα παραμύθια Το αφηρημένο αστέρι, εκδόσεις Κέδρος, 2002, Ο Χρονομάστορας, εκδόσεις Άγκυρα, 2005, Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, εκδόσεις Πατάκη, 2006, και Η Κίκο ταξιδεύει και γνωρίζει τον κόσμο, εκδόσεις Πατάκη, 2008, «…ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑΝΕ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ!» Το φάρμακο στο λαϊκό παραμύθι. Το παραμύθι σαν φάρμακο, εκδόσεις Κέδρος, 2017. Έχει εργαστεί στη συγγραφή κειμένων για θεατρικές παραστάσεις και μουσικοθεατρικά δρώμενα (1779, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, 1998, Θολά Νερά-Νίκος Καββαδίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2001, και Προσοχή! Το φαρμακείο διανυκτερεύει, Θέατρο Τόπος Αλλού, 2010).
Το 2011 τιμήθηκε με το Πανδωδεκανησιακό Λογοτεχνικό Βραβείο «Βαλσάμη» για τις παραμυθοϊστορίες 1 πού + 1 πώς = 2 μαγικές ιστορίες, Πού βρίσκουμε νέες μουσικές, Πώς φτιάχτηκε η πρώτη λύρα, εκδόσεις Εύμαρος.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »