319 views 0 comments

Με «Κλωστή απ΄το φεγγάρι, βελόνι απ΄τον ήλιο» υφαίνονται τα παραμύθια στη Χίο

by on Ιανουάριος 10, 2018
 

«Κλωστή απ΄το φεγγάρι, βελόνι απ΄τον ήλιο» υφαίνουν τα παραμύθια που θα αφηγηθεί η Καλλιόπη Λιαδή, στο ζεστό καλλιτεχνικό στέκι «Οδύσσεια», στη Χίο.
Μαζί της ο εξαιρετικός μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος θα παίζει αυλούς και κιθάρα και θα δημιουργεί μελωδικά τοπία και γέφυρες, καθώς τα παραμύθια θα συνομιλούν με τη μουσική. Η αφήγηση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και έφηβους.

Ο ήλιος και το φεγγάρι, και τα παραμύθια που φωτίζουν, άλλοτε με ένα φως αμυδρό ή γλυκό, άλλοτε με έντονο, καθαρό, ή λυτρωτικό, μας ταξιδεύουν σε ένα βασίλειο μαγεμένο, σε ένα ξέφωτο, σε μια άγρια χαράδρα, στο βυθό της θάλασσας και στη μέση του ωκεανού… Οι ήρωες τους, μέσα από τις περιπέτειες τους, βαδίζουν προς ένα μονοπάτι φωτεινό, πνευματικού αναστοχασμού και προσωπικής ανακάλυψης και είμαστε όλοι καλεσμένοι να τους ακολουθήσουμε και να ταξιδέψουμε μαζί τους.
Η αφηγηματική ενότητα «Κλωστή απ’το φεγγάρι, βελόνι απ’τον ήλιο» ξεκίνησε το ταξίδι της πριν ένα χρόνο περίπου. Παρουσιάστηκε σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους και φεστιβάλ (Zp87, Οικία Κατακουζηνού, Ιδιόμελο, Πολυχώρος Χείρωνας, Φεστιβάλ Ζαγοράς κ.ά.). Φέτος συνεχίζει τη διαδρομή της ξεκινώντας, παράλληλα, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια.


Οι συντελεστές:

Καλλιόπη Λιαδή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης (συμμετοχή σε εκθέσεις, μουσικά σχήματα και θεατρικές ομάδες, διοργάνωση, επιμέλεια και παραγωγή εκθέσεων και πολιτιστικών προγραμμάτων κ.ά). Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία αυτή ήταν η εγκατάσταση της στη Χίο (2005 -2009) και η δημιουργία, εκεί, της Αίθουσας Τεχνών Καλλιόπη (2006 – 2014).
Το χειμώνα του 2012 παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου «Παρα-Μυθέομαι» με την Σάσα Βούλγαρη μπαίνοντας, έτσι, στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης. Τον Ιούνιο του 2016 ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το ίδιο καλοκαίρι με τις αφηγήτριες Πέγκη Καραγιάννη και Βιργινία Κοκκίνου δημιούργησαν την ομάδα αφήγησης «Χείλια…λένε παραμύθια» και παρουσιάζουν δουλειά τους σε φεστιβάλ, βιβλιοθήκες και άλλους χώρους.
Της αρέσει να ακούει παραμύθια, το μπλε του σούρουπου, η ποίηση και η σιωπή. Πιστεύει στη συνεργασία, στην καλή διάθεση και το φως.

Θύμιος Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1957. Σπούδασε νομική, θεωρητικά μουσικής, κλαρινέτο και σαξόφωνο στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Από τους πιο «ηχογραφημένους» Έλληνες μουσικούς, συμμετέχει σε πληθώρα σύγχρονων Ελληνικών δίσκων, σαν μουσικός, ενορχηστρωτής, παραγωγός και συνθέτης.
.Έχει γράψει τη μουσική για περισσότερες από 50 θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, λαμβάνοντας το Κρατικό Βραβείο Μουσικής για τον Κινηματογράφο (1997). Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Κώστας Μακεδόνας, Μάριος Φραγκούλης, Μανώλης Λιδάκης, Σαβίνα Γιαννάτου, Στέλλα Κονιτοπούλου, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης κ.α.
INFO:
«Κλωστή απ΄ το φεγγάρι, βελόνι απ΄ τον ήλιο»
Αφήγηση παραμυθιών για ενήλικο κοινό και έφηβους
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, στις 21:00.
Odyssey Wine Bar (Χίος)

Be the first to comment!
 
Leave a reply »